Sari direct la conținut

[P] Cum stabilim necesarul zilnic de calorii și nutrienți?

Cum stabilim necesarul zilnic de calorii si nutrienti?
Cum stabilim necesarul zilnic de calorii si nutrienti?, Sursa foto - freepik.com

Îți poți satisface toate poftele culinare și totuși să îți menții greutatea dorită? Răspunsul este: Da, se poate, însă este important să îți cunoști necesarul de macronutrienți și aportul caloric optim.

Pentru a-ți calcula nevoile calorice zilnice, dar și macronutrienții, este nevoie, în primul rând, să te adresezi unui specialist în nutriție, indiferent dacă este vorba despre un dietetician, un nutriționist sau un medic. Toți acești parametri se calculează pentru fiecare individ în parte. Totuși, pentru a avea o vedere de ansamblu asupra nevoilor tale nutriționale personalizate, este crucial să cunoști următorii 3 pași:

  1. Estimarea necesarului caloric
  2. Determinarea necesarului de macronutrienți: carbohidrați, proteine și grăsimi
  3. Stabilirea porțiilor optime.

Aportul caloric zilnic

Hrana este unul din factorii importanți care ne ajută să supraviețuim, prin intermediul macronutrienților obținuți din alimente. Totuși, pentru a asigura o bună funcționare a organismului, este important să respectăm un consum optim al fiecărei categorii de macronutrienți.

Așa cum am menționat anterior, necesarul de calorii și nutrienți variază de la un individ la altul și se stabilește în funcție de o serie de parametri precum vârsta, sex, masă corporală, compoziție corporală, activitate fizică, dar și în funcție de diferiți factori patologici.

Stabilirea necesarului zilnic de calorii al fiecărei persoane este stabilit în funcție de patru factori:

  1. Metabolismul energetic bazal
  2. Efectul termic al alimentelor (termogeneza)
  3. Activitatea fizică
  4. Stresul patologic

Metabolismul energetic bazal nu se poate determina decât în laborator, cea mai folosită practică fiind aceea de determinare a consumului energetic de repaus care este cu 5-15% mai mare decât metabolismul bazal.

Efectul termic al alimentelor, cunoscut și sub denumirea de termogeneză, reprezintă consumul de energie perceput de organism în procesul de digestie, absorbție a macronutrienților, dar și transportarea și metabolizarea acestora. Termogeneza reprezintă astfel aproximativ 10% din totalul de calorii consumate zilnic.

Efortul fizic este un factor variabil, stabilit în funcție de activitatea fiecărui individ în parte, și reprezintă cca. 25-30% din necesarul caloric zilnic. În funcție de consumul de energie în procesul efortului fizic, există trei tipuri de categorii de persoane: sedentar, moderat-activă sau foarte activă.

Estimarea necesarului de macronutrienți: carbohidrați, proteine și grăsimi

Cele trei categorii de macronutrienți sunt: carbohidrați, proteine și grăsimi și fiecare dintre acestea aduce un aport energetic organismului. Grupele de carbohidrați și proteine sunt responsabile pentru furnizarea aproximativă de energie a 4 kcal/gram, în timp ce grăsimile, cunoscute și drept lipide, oferă cca. 9 kcal/gram. Pentru o porționare optimă a macronutrienților, aceștia pot fi repartizați astfel:

  • 55% carbohidrați
  • 15% proteine
  • 30% grăsimi

Pentru a afla gramajul ce trebuie consumat pentru fiecare categorie de micronutrienți, se efectuează următorul calcul:

  • Grame de carbohidrați/zi = 55% x necesarul caloric / 4 kcal;
  • Grame de proteine/zi = 15% x necesarul caloric / 4 kcal;
  • Grame de grăsimi/zi = 30% x necesarul caloric / 9 kcal.

Crearea porțiilor potrivite

După stabilirea necesarului caloric zilnic, dar și împărțirea acestuia în funcție de macronutrienți, este necesar să cunoști modalitatea optimă de estimare a porțiilor pentru fiecare masă. Cunoscând valorile nutriționale ale alimentelor, te va ajuta să creezi porții potrivite pentru un stil de viață sănătos, respectând datele calculate anterior. Astfel, vei putea începe să îți creezi meniuri săptămânale care să îți ofere echilibrul perfect în farfurie.

Odată cu trecerea timpului, vei dobândi din ce în ce mai multe cunoștințe și experiență, reușind cu ușurință să creezi mesele potrivite tipului tău de organism.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro