Sari direct la conținut

Cum să vorbiți cu copiii despre sex și sexualitate cu ocazia festivalurilor și în general

HotNews.ro
Cum să vorbiți cu copiii despre sex și sexualitate cu ocazia festivalurilor și în general
FOTO: Shutterstock

Dacă vă întrebați cum să vorbiți cu copiii voștri despre sex și sexualitate, când pleacă la festivaluri sau în general, util ar fi să aducem puțin ghidaj pe astfel de subiecte importante, fără critică, cu multă înțelegere și răbdare.

Festivalurile pentru tineri au devenit un context oportun pentru discuții despre o viață sexuală responsabilă. Oricât de mult s-ar discuta în spațiul public despre sex și sexualitate, tinerii au nevoie să se simtă în siguranță să vorbească despre aceste subiecte și acasă, cu părinții. Iată mai jos un mic ghid practic ca să ne fie mai ușor să ne deschidem către astfel de subiecte cu copiii noștri.

Ce înseamnă sexualitatea la adolescenți?

Prietenia și sexualitatea în rândul adolescenților sunt două noțiuni care par să capete rang de superlativ: „cea mai bună prietenă”, „cel mai bun iubit”, „cea mai tare relație”, de foarte devreme. În tot acest „cea/cel mai…” sunt multe așteptări, dorințe, vise, dar și multă presiune și compromisuri. Da, avem nevoie de prieteni, de relații, de iubiți, pentru a ne desăvârși dezvoltarea, pentru a crește, pentru a înțelege de ce avem nevoie în jurul nostru, dar și ce nu ne ajută.

Sexualitatea este normalitate. Ea face parte din ceea ce este copilul tău și mai ales din cine va deveni. Sexualitatea se dezvoltă și se schimbă de-a lungul vieții adolescentului tău. Să te simți confortabil tu, ca părinte, cu sexualitatea și identitatea lui sexuală, este esențial pentru dezvoltarea sa sănătoasă.

Sexualitatea nu este doar despre sex. Este despre modul în care copilul tău adolescent: simte despre corpul lui în curs de dezvoltare, ia decizii și face alegeri sănătoase cu privire la propriul corp, înțelege și exprimă sentimente de intimitate, atracție și afecțiune pentru ceilalți, dezvoltă și menține relații respectuoase.

Convingerile și așteptările copilului tău cu privire la sex și sexualitate sunt influențate de experiențele personale, de educație, familie/prieteni, de întregul mediu social și cultural.

Comportamentul sexual, atracția, identitatea sexuală și identitatea de gen

Ca noi toți, și adolescenții vor experimenta comportamentul sexual la un moment dat. Acesta este un impuls natural, iar adolescența vine cu un impuls puternic privind acest aspect, începând cu vârsta de 12-14 ani.

Articolul poate fi citit în întregime pe www.smartliving.ro

INTERVIURILE HotNews.ro