Sari direct la conținut

Admitere la liceu 2024. Repartizarea computerizată va avea loc miercuri, 24 iulie 

Admitere la liceu 2024. Repartizarea computerizată va avea loc miercuri, 24 iulie 
Elevi după examen. FOTO: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

Repartizarea computerizată, ultimul pas din procesul de admitere la liceu 2024, va avea loc miercuri, 24 iulie. Atunci, rezultatele repartizării computerizate la liceu, făcute pe baza opțiunilor absolvenților de clasa a VIII-a, vor fi publicate pe admitere.edu.ro.

Din 11 iulie și până în 22 iulie, elevii, alături de părinți, au putut completa opțiunile lor pentru liceu în fișele de înscriere.

În 24 iulie va avea loc repartizarea computerizată în învățământul liceal a absolvenților clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2024 – 2025. 

Tot atunci, va avea loc și afișarea în unitățile de învățământ gimnazial a listei cu locurile neocupate în unitățile de învățământul liceal din județ/municipiul București.

Calendar admitere la liceu 2024

După afișarea repartizării computerizate pe site-ul admitere.edu.ro, absolvenții de gimnaziu trebuie să își depună dosarul de înscriere la liceul în care au fost repartizați, după următorul calendar: 

  • 25 – 30 iulie 2024 – Depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați;
  • 30 iulie 2024 – Transmiterea de către unitățile de învățământ liceal a situației locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere;
  • 31 iulie – 2 august 2024 – Rezolvarea de către comisia de admitere județeană/ a municipiului București, a situațiilor speciale apărute după etapa de repartizare computerizată.

Cum se calculează media de admitere la liceu 2024

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, o reprezintă media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională.

Pentru „admiterea în învățământul liceal vocațional, profilurile artistic, sportiv, teologic și militar, pentru anul școlar 2024 – 2025” media de admitere pentru intrarea la liceu se calculează astfel:

  • Pentru profilul artistic, pentru profilul sportiv și pentru specializarea filologie de la liceul Waldorf, media finală de admitere se calculează astfel: (3 APT + MA)/4 = MFA, unde: APT = nota finală la probele de aptitudini; MA = media de admitere (calculată conform Punctului I); MFA = media finală de admitere;
  • Pentru profilul teologic, media finală de admitere se calculează astfel: (APT + MA)/2 = MFA, unde: APT = nota finală la probele de aptitudini; MA = media de admitere (calculată conform Punctului I); MFA = media finală de admitere;
  • Pentru profilul militar, media finală de admitere se calculează astfel: 0,2 MA + 0,8 NP = MFA, unde: NP = nota la proba de verificare a cunoștințelor la disciplinele Limba și literatura română și Matematică; MA = media de admitere (calculată conform Punctului I); MFA = media finală de admitere.

În 10 iulie a fost publicată ierarhia la nivel județean și la nivel de București a absolvenților de clasa a VIII-a.

Evaluarea Națională 2024: rată de promovare de 74,5%

Potrivit datelor finale ale Evaluării Naționale 2024 după rezolvarea contestațiilor, ponderea elevilor cu medii mai mari sau egale cu 5 (cinci) este 74,5% (113.911 elevi), în creștere cu 0,1% (203 elevi) față de rezultatele inițiale (74,4%). În anul 2023, rata mediilor mai mari sau egale cu 5 (cinci) a fost 76,4%.

A crescut, de asemenea, numărul elevilor cu media generală 10: de la 65 la 74 (466 în anul 2023).

INTERVIURILE HotNews.ro