UPDATE Criză majoră în coaliția de guvernare. USR-PLUS a boicotat ședința de guvern în care Cîțu voia adoptarea programului "Anghel Saligny" / Cîțu l-a demis pe ministrul Justiției / USR va susține o moțiune de cenzură
USR-PLUS a boicotat ședința de guvern în care Florin Cîțu voia adoptarea Ordonanței de Urgență privind programul „Anghel Saligny” prin care primarii vor primi 10 miliarde de euro pentru proiecte locale. Ședința a fost convocată de Cîțu doar cu miniștrii PNL și UDMR, iar în jurul orei 21.30 premierul a anunțat că îl revocă pe ministrul Justiției, Stelian Ion, pentru refuzul de a aviza programul PNDL 3. La acestă oră, USR-PLUS discută, în ședință, ce va face în continuare, prima opțiune fiind o moțiune de cenzură.
Principalele momente ale crizei majore din coaliția de guvernare, livetext pe Hotnews.ro:
UPDATE 00:19Oficial: USR PLUS va susține o moțiune de cenzură împotriva premierului Florin Cîțu. În situația în care discuțiile din Coaliție vor eșua în propunerea unui nou premier, USR PLUS va susține o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu.
UPDATE 23:35 ”Rar mi-a fost dat să văd atâta prostie. 0 fler, 0 tact. Ne duci spre 0 și pe noi… Un lider, șef, ce o fi el, care procedează ca Florin Cîțu în seara aceasta, nu merită să conducă nimic. Omul nu pricepe politica, nu respectă nimic și pe nimeni. Decât să plece USR-PLUS din coaliție și să se destrame totul, mai bine pleci tu din Guvern, Florine.”, a scris pe Facebook deputatul liberal, Alexandru Kocsis, un apropiat al lui Ludovic Orban.
UPDATE 22:45 Iulian Bulai, vicelider al grupului USR PLUS din Camera Deputaţilor, transmite că ar fi dispus să voteze o moţiune de cenzură împotriva prim-ministrului Florin Cîţu.
UPDATE 22.05 Ministrul demis al Justiției, Stelian Ion, reacționază, acuzându-l pe Florin Cîțu că nu are respect față de lege. El face aluzie la episodul SUA al premierului comentând că „având în vedere antecedentele, poate nu e de mirare”.
UPDATE 21.45Liderii USR-PLUS discută la această oră, în ședința Biroului Național, ieșirea de la guvernare. USR-PLUS nu mai dorește să rămână la guvernare alături de Florin Cîțu, susțin surse din interiorul partidului, care spun că prima opțiune ar fi o moțiune de cenzură.
UPDATE 21.40Vicepremierul Dan Barna a reacționat dur la scurt timp de la anunțul premierului privind remanierea ministrului Justiției, Stelian Ion, pe care îl acuză că a refuzat să avizeze proiectul de ordonanță privind programul PNDL 3. „Florin Cîțu a arătat că e mai rău decât Dragnea. (…) Florin Cîțu trebuie să plece”, a transmis Dan Barna. „Acesta nu mai e un guvern de coaliție!”, a reacționat, la rândul său, Dacian Cioloș.
UPDATE 20:30Ședința de guvern, programată pentru ora 19.00, după ce fusese suspendată în urma scandalului privind programul „Anghel Saligny” pe care premierul Florin Cîțu încearcă să îl adopte în pofida opoziției USR-PLUS, a fost amânată. Miniștrii PNL și UDMR prezenți la Palatul Victoria s-au reunit în biroul lui Cîțu, iar apoi au mers în sala de ședințe pentru a declara închisă ședință de Guvern.
UPDATE 19.50 Ședința de guvern era programată la ora 19.00, dar la acestă oră încă nu începuse. Miniștrii PNL și UDMR s-au reunit în biroul lui Cîțu.
UPDATE 19.06Consiliul Legislativ a dat aviz favorabil, cu observații, pe proiectul privind programul PNDL 3.
UPDATE 18.26 Guvernul a anunțat că ședința va avea loc de la ora 19.00, conform programului anunțat. Astfel, ședința Cabinetului Cîțu va avea loc cu miniștrii PNL și UDMR, în absența celor 8 membri USR-PLUS ai Cabinetului.
Ce prevede Codul Administrativ la articolul 38 privind Regimul juridic al actelor Guvernului:
- Guvernul adoptă hotărâri și ordonanțe în prezența majorității membrilor săi. Hotărârile și ordonanțele se adoptă prin consens. Dacă nu se realizează consensul, hotărăște prim-ministrul.
- Hotărârile și ordonanțele Guvernului se semnează de prim-ministru, se contrasemnează de miniștrii care au obligația punerii lor în executare și se publică în Monitorul Oficial al României.
- Nepublicarea atrage inexistența hotărârii sau a ordonanței. Hotărârile care au caracter militar se comunică numai instituțiilor interesate.
Dacian Cioloș și Dan Barna, declarații de presă:
Dan Barna:
- Am decis să nu participăm în această seară la şedinţa de Guvern de la ora 19.00
- Mâine dimineață convocăm o ședință a coaliției pentru a decide cum vom proceda în continuare
- Întrebat dacă USR-PLUS va susţine moţiunea de cenzură a AUR: După cum am spus, toate opţiunile sunt pe masă
- Vom vedea ce se întâmplă în următoarele ore şi vom avea o şedinţă a Biroului Naţional (de la ora 20.00)
Dacian Cioloș:
- La ultima ședință a coaliției am discutat despre mai multe proiecte, proiectul PNDL 3 nu a fost avizat
- Din punctul nostru de vedere, trebuie să ne întoarcem în coaliție și să decidem cum continuăm
- Dacă premierul decide să țină ședința fără USR-PLUS, înseamnă că va fi cu 2 partide din coaliție. Nu cred că poate să o facă
- Dacă o face, vom avea o ședință a Biroului Național în care vom decide cu ce mandat mergem mâine la coaliție
Reamintim că premierul Florin Cîțu a introdus pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de guvern programul „Anghel Saligny”, fapt care a generat revolta USR-PLUS și a doua criză majoră din coaliție, după ce Florin Cîțu l-a demis pe ministrul USR-PLUS Vlad Voiculescu. Ședința Executivului, care a început la ora 11.00, a fost suspendată, Guvernul anunțând că ședința va fi reluată de la ora 19.00.
Trei scenarii luate în calcul de USR-PLUS
Liderii USR-PLUS au discutat în ședința partidului trei scenarii de repliere după mutarea lui Cîțu: demisia miniștrilor USR-PLUS, depunerea unei moțiuni de cenzură și negocierea unor condiții cu PNL în privința acordului pentru programul „Anghel Saligny”.
Ieșirea de la guvernare este dorită de către Dacian Cioloș și oamenii acestuia. În cazul în care miniștrii USR-PLUS demisionează se schimbă configurația politică a Guvernului. Mai exact, vor trebui nominalizați alți miniștrii, fapt ce va impune un nou vot în Parlament pentru Guvernul lui Florin Cîțu. Fără voturile USR-PLUS (80 de mandate), Coaliția rămâne fără majoritate parlamentară iar PNL și UDMR vor fi nevoiți să caute sprijin politic la partidele din opoziție PSD sau AUR.
Scenariul doi în care USR-PLUS depune o moțiune de cenzură nu este fezabil, având în vedere că pentru inițierea unei moțiuni de cenzură ai nevoie de o pătrime din numărul parlamentarilor, mai exact 117 semnături. USR-PLUS au împreună doar 80 de mandate.
PSD a anunțat deja că se pregătește să depună o moțiune de cenzură și, potrivit surselor social-democrate, nu ar semna un demers în acest sens al USR-PLUS. În schimb, social-democrații îi invita pe cei din USR-PLUS să se alăture demersului lor.
Scenariul trei, discutat în ședința USR-PLUS se află în plină desfășurare. Dan Barna și Dacian Cioloș au prezentat condițiile pentru acceptarea programului Anghel Saligny și au cerut o ședință de Coaliție în acest sens.