Sari direct la conținut

Gruparea Hezbollah evacuează poziţii în Liban, în aşteptarea unor noi atacuri israeliene

HotNews.ro
Militant al Hezbollah, grupare şiită libaneză aliată cu facţiunile palestiniene din Fâşia Gaza și susținută de Iran, Foto: JOSEPH EID / AFP / Profimedia
Militant al Hezbollah, grupare şiită libaneză aliată cu facţiunile palestiniene din Fâşia Gaza și susținută de Iran, Foto: JOSEPH EID / AFP / Profimedia

Gruparea Hezbollah a evacuat poziţii din Liban, după ameninţările Israelului că o va lovi „cu forţă” ca represalii după un atac cu rachete ce a provocat 12 morţi pe platoul sirian Golan anexat de Israel, a declarat duminică pentru AFP o sursă apropiată puternicei mişcări pro-iraniene, citează Agerpres.

Hezbollah neagă că este autoarea atacului ce a ucis pe un teren fotbal din oraşul Majdal Shams 12 copii şi adolescenţi şi a rănit alţi circa 30, în timp ce Israelul şi SUA afirmă că racheta care a lovit acel teren, o rachetă Falaq de fabricaţie iraniană, a fost trasă cu siguranţă de mişcarea pro-iraniană.

Aviaţia israeliană a bombardat deja în noaptea de sâmbătă spre duminică ţinte ale acestei grupări în Liban şi pregăteşte în prezent noi represalii, examinate de guvernul premierului israelian Benjamin Netanyahu, care de îndată ce a sosit duminică la prânz dintr-o vizită în SUA a condus o şedinţă în acest scop.

Deocamdată, mişcarea Hezbollah „a evacuat anumite poziţii din sud şi din câmpia Bekaa (est) care ar putea, conform estimărilor sale, să constituie o ţintă pentru Israel”, a declarat pentru AFP o sursă apropiată grupării.

Aceasta este puternic implantată în câmpia Bekaa, la graniţa cu Siria, precum şi în sudul Libanului, de unde a desfăşurat aproape zilnic atacuri împotriva Israelului de la începutul războiului din Fâşia Gaza în octombrie anul trecut.

Înarmată şi finanţată de Iran, gruparea Hezbollah este desfăşurată şi în Siria, unde susţine armata preşedintelui Bashar al-Assad. Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), grupurile pro-iraniene legate de Hezbollah au evacuat la rândul lor poziţii în jurul capitalei Damasc, precum şi în partea din platoul Golan aflată sub controlul sirian.

„Nu vrem să vedem conflictul escaladând”, transmite SUA

În acest timp, secretarul american de stat Antony Blinken a anunţat că SUA se află în contact cu Israelul pentru a preveni escaladarea acestui conflict de la graniţa israeliano-libaneză în paralel cu cel din Fâşia Gaza, apreciind însă că Israelul are dreptul să răspundă atacurilor.

„Subliniez dreptul (Israelului) de a-şi apăra cetăţenii şi hotărârea noastră de a ne asigura că pot să facă asta”, a spus Blinken în timpul unei conferinţe de presă la Tokyo. „Dar nici nu vrem să vedem conflictul escaladând. Nu vrem să-l vedem răspândit”, a adăugat el.

„Este atât de important să contribuim la dezamorsarea acestui conflict, nu numai să îl împiedicăm să escaladeze, să îl împiedicăm să se răspândească, dar să-l dezamorsăm pentru că sunt atât de mulţi oameni strămutaţi de la casele lor în ambele ţări, atât în Israel, cât şi în Liban”, a explicat şeful diplomaţiei americane.

În acest timp, eforturile de mediere ale Statelor Unite, Qatarului şi Egiptului nu au reuşit să conducă la un acord permanent de încetare a focului între Israel şi mişcarea palestiniană Hamas în Fâşia Gaza, unde armata israeliană continuă ofensiva ce a provocat peste 39.000 de morţi şi peste 90.000 de răniţi în rândul populaţiei palestiniene, după incursiunea armată efectuată de Hamas pe 7 octombrie în sudul Israelului soldată cu circa 1.200 de morţi şi care a declanşat represaliile israeliene şi războiul aflat în desfăşurare.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro