Sari direct la conținut

Președintele Argentinei încurajează armata să dea o lovitură de stat în Venezuela, după ce Nicolas Maduro a fost declarat câștigător al alegerilor

HotNews.ro
Președintele Argentinei încurajează armata să dea o lovitură de stat în Venezuela, după ce Nicolas Maduro a fost declarat câștigător al alegerilor
Președintele argentinian Javier Milei și vicepreședinta sa Victoria Villarruel la bordul unui tanc, FOTO: dpa picture alliance / Alamy / Profimedia

Președintele argentinian Javier Milei, a declarat luni că țara sa nu va recunoaște rezultatul alegerilor prezidențiale din Venezuela și a îndemnat forțele armate venezuelene să „apere democrația” în condițiile în care Nicolas Maduro revendică o nouă victorie, relatează Reuters.

„Argentina nu va recunoaște încă o fraudă și speră ca de data aceasta Forțele Armate [venezuelene] vor apăra democrația și voința populară”, a spus Milei, referindu-se la faptul că și rezultatul anterioarelor alegeri prezidențiale din Venezuela a fost marcat de suspiciuni de fraudă pe scară largă.

Astfel de suspiciuni au existat și față de alegerile parlamentare și locale organizate de Venezuela în timpul mandatului lui Maduro, un fost șofer de autobuz care i-a urmat la putere lui Hugo Chavez după decesul acestuia în 2013.

Sondajele de opinie efectuate înaintea scrutinului prezidențial de duminică indicau o victorie clară a opoziției pro-democrate după 25 de ani de guvernare socialistă, însă autoritatea electorală controlată de guvernul lui Maduro l-a declarat pe acesta învingător după numărarea a 80% din voturile exprimate și a unei diferențe de doar 2% între președintele în exercițiu și contracandidatul său, Edmundo Gonzalez.

De altfel, opoziția a revendicat victoria pentru Gonzalez.

Opoziția din Venezuela spune că Nicolas Maduro a pierdut alegerile prezidențiale la scor

Lidera opoziției, Maria Corina Machado, a declarat că Gonzalez a câștigat 70% din voturi și că mai multe sondaje independente la ieșirea de la urne și numărători rapide au arătat în mod decisiv victoria sa.

„Venezuela are un nou președinte ales și acesta este Edmundo Gonzalez. Am câștigat și întreaga lume știe acest lucru”, a spus ea într-o declarație comună cu Gonzalez.

Gonzalez a declarat că nu a făcut apel la susținători să iasă în stradă sau să comită acte de violență.

„Rezultatele nu pot fi ascunse. Ţara a ales în mod paşnic o schimbare”, a afirmat însă Gonzalez într-o postare pe platforma X, în jurul orei locale 23.00, înainte ca rezultatele să fie anunţate.

Un sondaj realizat de Edison Research, firmă cunoscută pentru sondajele sale privind alegerile din SUA, a prezis la ieşirea de la urne că Gonzalez va obţine 65% din voturi, în timp ce Maduro va obţine 31%. Firma locală Meganalisis a prezis un vot de 65% pentru Gonzalez şi puţin sub 14% pentru Maduro.

Statele Unite și Uniunea Europeană pun sub semnul îndoielii rezultatul alegerilor din Venezuela

SUA au reacționat după încheierea alegerilor, punând sub semnul întrebării victoria revendicată de Maduro.

„Am văzut anunțul făcut cu puțin timp în urmă de comisia electorală venezueleană. Avem îngrijorări serioase că rezultatul anunțat nu reflectă voința sau voturile poporului venezuelean”, a spus secretarul american de stat Antony Blinken.

„Regimul lui Maduro trebuie să înțeleagă că rezultatele sunt greu de crezut. Comunitatea internațională și mai ales poporul venezuelean, inclusiv milioanele de venezueleni din exil, cer transparență totală. Din Chile nu vom recunoaște niciun rezultat care nu este verificabil”, a spus și președintele din Chile, Gabriel Boric.

De la Bruxelles, șeful diplomației UE, Josep Borrell, a cerut transparență.

„Oamenii din Venezuela au votat în mod pașnic și în număr mare cu privire la viitorul țării lor. Voința lor trebuie să fie respectată. Asigurarea transparenței depline a procesului electoral, inclusiv numărarea detaliată a voturilor și accesul la registrele de vot din secțiile de votare, este vitală”, a spus el.

În acest timp, președintele Cubei, Miguel Diaz-Canel, și-a anunțat susținerea pentru Maduro.

„Nicolas Maduro, fratele meu, victoria ta, care este cea a poporului bolivarian și chavista, a învins curat și fără echivoc opoziția pro-imperialistă. De asemenea, a învins dreapta regională, intervenționistă. Poporul a vorbit și Revoluția a câștigat”, a spus Diaz-Canel.

Fostul președinte Raul Castro a vorbit la telefon cu Maduro pentru a-l felicita, a declarat biroul lui Diaz-Canel.

INTERVIURILE HotNews.ro