Sari direct la conținut

La alegerile de duminică din Venezuela, opoziția are o șansă de a-l învinge pe Maduro și de a pune capăt unui sfert de secol de guvernare socialistă

HotNews.ro
La alegerile de duminică din Venezuela, opoziția are o șansă de a-l învinge pe Maduro și de a pune capăt unui sfert de secol de guvernare socialistă
Liderii opoziției, Maria Corina Machado si Edmundo Gonzalez Urrutia. FOTO: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Nicolas Maduro candidează pentru un al treilea mandat la alegerile prezidențiale de duminică din Venezuela, după ce a fost la putere mai mult de un deceniu. Însă slăbit de criza economică și de alte probleme cu care se confruntă țara, succesorul ales al lui Hugo Chavez se află în urma candidatului opoziției Edmundo Gonzalez Urrutia în sondaje. Opoziția spune că este gata să deschidă un nou capitol în istoria Venezuelei, dar există în continuare temeri că alegerile nu vor fi tocmai corecte, scriu Reuters și France 24.

La 25 de ani de la venirea la putere a lui Hugo Chavez, succesorul său ales, Nicolas Maduro, încearcă să obțină un al treilea mandat de președinte la alegerile cruciale de duminică. Însă un deceniu de criză economică care a scufundat țara în sărăcie și a alimentat exodul mai multor milioane de venezueleni se dovedește a fi o moștenire greu de depășit.

Mulți comentatori cred că Venezuela ar putea fi pe punctul de a pune capăt în cele din urmă unui sfert de secol de politici socialiste.

Contracandidatul opoziției, Edmundo Gonzalez Urrutia, fost ambasador în Argentina și Algeria, a generat un entuziasm real în campanie, poate neașteptat, având în vedere că candidatura sa a fost improvizată.

Urrutia a fost de fapt înlocuitorul liderei opoziției Maria Corina Machado pe buletinul de vot, după ce Curtea Supremă controlată de Maduro a invalidat în mod controversat candidatura acesteia.

Urrutia conduce acum în sondajele de opinie și poate fi cea mai bună speranță de până acum a opoziției de a-l înlătura pe Maduro, scrie site-ul televiziunii franceze France 24.

Un lucru evident, Maduro nu pare dispus să cedeze. El și-a înăsprit tonul în perioada premergătoare votului, afirmând că o victorie a opoziției ar putea arunca țara într-un „război civil fratricid provocat de fasciști” și avertizând cu privire la o „baie de sânge” în alegeri.

Incertitudine cu privire la corectitudinea votului

În acest moment persistă incertitudinea cu privire la modul în care se vor desfășura alegerile de duminică. Opoziția nu are cum să uite alegerile din 2018 care i-au adus lui Maduro un nou mandat, dar care au fost considerate frauduloase.

Gonzalez a atras un sprijin semnificativ, chiar și din partea foștilor susținători ai partidului de guvernământ, iar politicienii opoziției cred că avansul pe care îl are în sondaje este suficient de mare pentru a bloca orice tentativă de fraudare din partea lui Maduro.

Însă opoziția și unii observatori s-au întrebat dacă votul va fi corect, afirmând că deciziile autorităților electorale și arestările unor membri ai personalului de campanie al opoziției au arătat deja strategia puterii.

Gonzalez și Machado au îndemnat alegătorii să voteze devreme și să țină de „veghe” la secțiile de votare până la închiderea acestora. Ei au declarat de asemenea că se așteaptă ca armata să recunoască rezultatele votului.

Armata venezueleană l-a sprijinit mult timp pe Maduro și pe predecesorul său, Hugo Chavez. Ministrul Apărării, generalul Vladimir Padrino, a declarat însă că forțele armate vor respecta rezultatul alegerilor de duminică.

În colaps economic

Venezuela se află în prezent într-un colaps economic, se confruntă cu migrația a aproximativ o treime din populație și are relații diplomatice puternic deteriorate, fiind afectată de sancțiunile impuse de Statele Unite, Uniunea Europeană și alții, care au paralizat o industrie petrolieră deja în dificultate, scrie Reuters.

Populația resimte toate problemele.

„Vrem o schimbare politică și economică, astfel încât să existe mai multe locuri de muncă, de care avem cea mai mare nevoie”, a declarat pentru Reuters Nelson Bolivar, un vânzător de înghețată în vârstă de 50 de ani, în timp ce își vindea produse prin mulțimea de opozanți de la mitingul lui Gonzalez de la final de campanie.

Vânzările sale au scăzut cu aproximativ 40% în ultima vreme, dar omul a spus că se simte bine la evenimentele opoziției. „Oriunde este opoziția, mă duc și vând înghețată”, a spus Bolivar, care a adăugat că îl va susține pe Gonzalez la urne.

Candidatul opoziției, Gonzalez, în vârstă de 74 de ani, este cunoscut pentru atitudinea sa calmă. I se mai spune ocazional bunicul. Iar mulți îi ascultă promisiunile care spun că opoziția va genera o schimbare și va aduce acasă migranții fugiți din țară.

El a moștenit ștafeta opoziției de la Machado, după ce interdicția ocupării de funcții publice a fost confirmată de cea mai înaltă instanță a țării. Machado a obținut o victorie răsunătoare în alegerile primare ale opoziției de anul trecut, dar a în cele din urmă a făcut turul țării în numele lui Gonzalez.

Opoziția mai promite domolirea inflației, îmbunătățirea serviciilor publice, independența instituțiilor statului și ieșirea din izolarea internațională.

Ce promite Maduro

Maduro, un fost șofer de autobuz și ministru de externe în vârstă de 61 de ani, afirmă că va garanta pacea și creșterea economică, care va face Venezuela mai puțin dependentă de veniturile din petrol.

Cheltuielile publice au crescut ușor în timpul campaniei, spun analiștii, o schimbare față de campaniile anterioare, când cheltuielile erau generoase.

Maduro spune că a deschis 70 de proiecte de lucrări publice, însă multe dintre acestea au fost renovări ale unor școli, spitale și drumuri deja existente, potrivit evenimentelor transmise de televiziunea de stat.

Mii de oameni au venit cu sute de autobuze la mitingul de final de campanie al lui Maduro în centrul Caracasului joi seara, inclusiv mulți angajați din sectorul public.

Fabrice Andréani, expert în Venezuela, doctorand la Universitatea Lumière Lyon 2 și coautor al unui studiu privind violența statului venezuelean, a declarat pentru France 24 că există o posibilitate reală ca opoziția să câștige, determinată în mare parte de popularitatea Mariei Corina Machado.

Retorica lui Maduro – care se prezintă ca protector al poporului și al intereselor naționale în fața unei drepte „radicale” conduse de străini – este deja expirată, a spus acxesta.

Expertul a explicat că țara a suferit de pe urma scăderii din 2014 a prețului petrolului, apoi de pe urma embargoului impus de Statele Unite. Dar criza economică este în primul rând rezultatul lipsei de investiții guvernamentale în acest sector crucial, care reprezenta 80% din valuta și 30% din PIB-ul țării.

În ultimul deceniu, producția s-a prăbușit, scăzând de la 2,5 milioane de barili de țiței pe zi la mai puțin de 500.000 de barili în perioada de vârf a crizei, înainte de a crește din nou cu greu până la 1 milion.

În același timp, economia ilegală, în special traficul de droguri, a înlocuit economia formală – cu complicitatea guvernului și a armatei – iar populația a căzut în sărăcie, a explicat Andréani.

Temeri în Brazilia, avertisment din SUA

Comentariul lui Maduro privind baia de sânge a atras critici din partea președintelui brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, iar instanța electorală din Brazilia și fostul președinte argentinian Alberto Fernandez au declarat miercuri că s-au retras din calitatea de observatori electorali.

Procurorul general al Venezuelei a negat în această săptămână participarea la persecuții politice sau deținerea de prizonieri politici și a declarat că alegerile ar trebui să fie pașnice.

Casa Albă și-a exprimat joi îngrijorarea cu privire la perspectiva violențelor și l-a avertizat pe președintele Maduro cu privire la necesitatea organizării unui vot corect, fără represiune politică sau intimidare.

„Susținem alegerile pașnice pe care le așteptăm și sperăm că vor avea loc duminică”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, în cadrul unui briefing obișnuit la Washington. „Orice represiune politică și violență este inacceptabilă”, a avertizat el.

Ce va face armata?

Andréani, expertul în Venezuela, a avertizat pentru France 24 că toată lumea trebuie să rămână prudentă cu privire la deznodământul scrutinului.

„După victoria opoziției în scrutinul legislativ din 2015, președintele a continuat să manipuleze sistemul judiciar – hotărând ce partide pot candida, dar și amânând sau devansând alegerile. Pentru moment, opoziția se află într-o poziție de forță, dar nu poate fi exclusă o mișcare de ultim moment care ar putea schimba dinamica actuală”, a declarat acesta.

El a spus în același timp că armata pare reticentă să se implice de partea lui Maduro, din mai multe motive.

„În 2014 și cu atât mai mult în 2017, guvernul a reprimat demonstrațiile antiguvernamentale într-un mod fără precedent, prezentând studenții și tinerii din clasele muncitoare drept puciști violenți. Dar astăzi, când exodul continuă, femeile sunt cel mai adesea în fruntea manifestațiilor pro-opoziție – inclusiv mamele singure și persoanele în vârstă, care cer reforme pentru ca cei dragi să se poată întoarce acasă. Acest lucru ar face mult mai dificilă justificarea oricărei represiuni a unei mișcări populare de masă”, a spus expertul.

Atitudinea de expectativă a armatei, a mai spus el, e cauzată, de asemenea, de propriile nemulțumiri și de diviziunile interne.

„Unii și-au văzut privilegiile diminuate din cauza crizei economice. Alții, în special ofițerii de rang înalt, au avut de suferit de pe urma sancțiunilor străine – în special, înghețarea activelor lor în străinătate”, a mai explicat Andréani.

INTERVIURILE HotNews.ro