Sari direct la conținut

Consilierul lui Rafila care a numit pacienții morți de la Sf. Pantelimon „așa-zisele victime” a demisionat

HotNews.ro
Gabriel Diaconu , Foto: Hotnews
Gabriel Diaconu , Foto: Hotnews

După o discuție cu ministrul Alexandru Rafila, medicul psihiatru Gabriel Diaconu și-a anunțat demisia din funcția de consilier onorific al acestuia, justificându-și decizia prin faptul că a fost obligat de „acest incendiu dement împotriva doctorilor”. Diaconu a fost printre cei care au contestat concluziile procurorilor în cazul morților suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon.

„Poziția mea din ultimele zile, ca și lucrurile pe care le-am scris sau declarat, reprezintă opinia mea personală, de medic, de om care lucrează în domeniul sănătății de peste 20 de ani, de expert național și internațional. Dată fiind poziția mea de consilier onorific al ministrului Sănătății, presa a folosit această calitate benevolă drept argument c-aș vorbi, în vreun fel, în capacitate oficială”, a scris Diaconu, într-o postare pe Facebook.

Decizie luată după o discuție cu ministrul

Medicul a precizat că a luat decizia la capătul unei discuții avute în cursul zile de sâmbătă cu ministrul Rafila.

„Acest incendiu dement împotriva doctorilor mă obligă, însă, la următoarea decizie, pe care o anunț acum. Din demnitate profesională, și în semn de protest la demonizarea profesiei mele de medic, după o discuție cu domnul ministru în timpul acestei după-amieze, am convenit să-mi depun demisia din funcția mea onorifică”, a anunțat Gabriel Diaconu.

El a afirmat că, în cei trei ani de când a fost consilier onorific al lui Rafila pe domeniul sănătății mintale, a avut sprijinul necondiționat al ministrului. „Am intrat cu capul sus într-o demnitate publică efemeră, plec cu capul sus”, a conchis psihiatrul.

În ultimele trei zile, Gabriel Diaconu a făcut mai multe postări pe Facebook în care a contestat concluziile anchetei procurorilor la Spitalul Sf. Pantelimon.

„Nu poți omorî un om mort deja”

Într-una din acestea afirma că „așa-zisele victime de la spitalul Sf. Pantelimon se aflau într-o stare ireversibilă“ și mureau.

„Asta înseamnă, în meta-limbaj medical, că ‘erau de lăsat’ a adăugat el, făcând referire la expresia pe care unul dintre medicii de la Spitalul Pantelimon o folosea pentru a le transmite asistentelor să reducă dozele, potrivit procurorilor.

Într-o lungă postare pe Facebook, Diaconu afirmă că „publicul s-a inflamat că e omor cu premeditare al unor persoane vulnerabile. Că ‘au murit cu zile’” „Doar că toate aceste persoane erau la capătul absolut al vieții”, susține el.

„Nu poți omorî un om a cărui inimă mai bate, ai cărui plămâni sunt ventilați mecanic, câtă vreme el este mort deja, mai puțin funcționarea aparatului cord-pulmon”, afirmă consilierul onorific al ministrului Rafila.

Referințe privind cazul de la Spitalul Pantelimon:

INTERVIURILE HotNews.ro