Cele mai puține decese din ultimul an și jumătate la ATI Sf. Pantelimon, în luna mai, după anchetele declanșate. Ce a făcut doctorița poreclită „doamna cu coasa” – referat procurori
În luna mai 2024, după ce Parchetul a fost sesizat privind decesul unor pacienți după reducerea intenționată a dozei de noradrenalină, la Secția ATI a Spitalului Sf. Pantelimon s-au înregistrat cele mai puține decese – 46 – din ultimul an și jumătate, arată procurorii Parchetului Tribunalului București în referatul cu propunerea de arestare preventivă a celor două doctorițe, pentru infracțiunile de omor calificat și tentativă de omor calificat cu premeditare.
Cele două doctorițe arestate preventiv de către Tribunalul București își făcuseră o practică din a reduce doza de noradrenalină sau de a o înlocui cu ser fiziologic în cazul unor pacienți de la terapie intensivă, au susținut mai mulți asistenți în declarațiile date procurorilor și care apar în referatul cu propunerea de arestare, intrat în posesia HotNews.
„E de lăsat” – este expresia pe care unul dintre medici – M.M. – o folosea pentru a le transmite asistentelor să reducă dozele, susțin procurorii în documentul prin care Parchetul Tribunalului București a propus instanței arestarea celor doi medici.
Procurorii arată că începând cu lunile octombrie – noiembrie 2023 doctorița M.M. – poreclită în Secția ATI „doamna cu coasa” – „a demarat un mecanism de eficientizare a activității Secției de ATI prin reducerea dozei de noradrenalină, substanță vitală pentru supraviețuirea unora dintre pacienții aflați la ATI care se aflau într-o stare gravă de sănătate și cu privire la care aceasta, în mod discreționar, arbitrar și inuman, aprecia că nu mai au șanse de supraviețuire”.
„Când martorul (unul dintre asistenții medicali citați în referat – n.r.) știa că va fi pe tură de gardă cu inculpata M.M, știa că va exista cel puțin un caz de genul acesta și intra în tură cu un nivel ridicat de stres. Asistenții verificau dacă numărul pacienților din sistemul informatic alocați secției ATI depășea numărul de 25 (numărul maxim de paturi pe secția ATI), iar dacă inculpata M.M. era de gardă, martorul știa că cel puțin un pacient va deceda pentru a face loc unuia de pe celelalte secții”, arată procurorii.
Cum și-a schimbat atitudinea doctorița poreclită „doamna cu coasa” după ce a fost sesizat Parchetul
Întrebat de anchetatori dacă de la data sesizării acestor probleme organelor judiciare atitudinea doctoriței s-a schimbat în vreun fel, asistentul a arătat că şi după sesizare a lucrat în continuare alături de medic, iar atitudinea acesteia s-a schimbat foarte mult, în sensul că nu mai aplica niciuna dintre practicile de până atunci. Nu mai modifică dozele de noradrenalină, participă parțial la manevrele de resuscitare, lucru pe care nu-l făcea anterior, manevrele de resuscitare durează acum 45 de minute, conform protocolului, și nu le mai întrerupe înainte, iar pacienții declarați morți sunt ținuți conectați la aparate pentru alte 2 ore după deces, așa cum prevede protocolul.
„Ca urmare a acestor modificări de comportament, numărul deceselor pe secția lor a scăzut simțitor, însă a crescut numărul pacienților ATI aflați fizic pe alte secții. În acest sens, conform unei note interne, asistenții ATI sunt obligați să părăsească saloanele și pacienții pe care îi au în supraveghere pentru a supraveghea şi a efectua anumite proceduri pacienților ATI aflați pe alte secții, timp în care vor fi înlocuiți “pe perioada respectivă de un alt coleg”, arată procurorii în referat.
Declarațiile asistentului cu privire la scăderea numărului deceselor în Secția ATI au fost coroborate cu situaţia statistică a deceselor din perioada 01.01.2023 – 30.06.2024 trimisă de către Spitalul Sfântul Pantelimon.
Astfel, luna mai 2024, care este luna imediat următoare celei în care au fost sesizate faptele, a fost luna în care s-au înregistrat cele mai puţine decese din ultimul an şi jumătate în cadrul secţiei ATI, respectiv 46 de decese, în condiţiile în care media deceselor pe lună în perioada 01.03.2023 – 30.04.2024 era de 67/lună.
Amintim că în acest caz Parchetul Tribunalului București a fost sesizat de către directoarea de îngrijiri a Spitalului Sf. Pantelimon că în perioada 4 – 6 aprilie 2024 în Secția de ATI au decedat circa 20 de pacienți, motivul fiind scăderea cu intenție a substanței noradrenalină de pe injectomat de către medici și în unele cazuri înlocuirea acesteia cu ser fiziologic. Pe lângă ancheta Parchetului, au existat și anchete ale spitalului, Corpului de control al ministrului Sănătății și Colegiului Medicilor București, care au concluzionat, încă din aprilie, că nu a existat nicio neregulă.