Cazul Pantelimon. Una dintre doctorițele arestate le creștea pacienților doza de noradrenalină înainte de vizitele familiilor, pentru ca rudele să nu vadă, apoi o reducea din nou
Una dintre doctorițele de la Spitalul Sf. Pantelimon arestate pentru omor calificat și tentativă de omor calificat cu premeditare revenea în saloanele pacienților și creștea dozele înainte de vizitele făcute de membrii de familie, iar după vizite le reducea din nou, le-a spus procurorilor una dintre asistente, conform referatului Parchetului Tribunalului București.
Procurorii arată în referatul cu propunerea de arestare că începând cu lunile octombrie – noiembrie 2023 doctorița M.M. – poreclită în Secția ATI „doamna cu coasa” – „a demarat un mecanism de eficientizare a activității Secției de ATI prin reducerea dozei de noradrenalină, substanță vitală pentru supraviețuirea unora dintre pacienții aflați la ATI care se aflau într-o stare gravă de sănătate și cu privire la care aceasta, în mod discreționar, arbitrar și inuman, aprecia că nu mai au șanse de supraviețuire”.
Una dintre asistentele audiate le-a spus procurorilor că „au existat destul de mulți pacienți cărora doctorița M.M le-a redus drastic doza de noradrenalină, în scopul de a le provoca un stop cardio-respirator”.
„Este adevărat că până la acest moment nu s-a reușit identificarea altor cazuri concrete în care stopul cardio-respirator al pacienților să fie provocat de către medicul M.M prin reducerea dozei de noradrenalina, însă acest fapt este pe deplin justificat având în vedere posibilitățile investigative reduse, în condițiile în care starea de sănătate a pacienților era una într-adevăr gravă, iar lipsa de noradrenalină din corp nu ar putea fi verificată pe baza unei autopsii.
Cu toate acestea, din probatoriul administrat în cauză, în special declarațiile martorilor audiați, rezultă dincolo de orice dubiu rezonabil că aceasta era practica constantă a medicului M.M. Mai mult, practica constantă în acest sens este dovedită și de lipsa unui alt motiv al comiterii faptei cu privire la victima de 54 de ani, alt motiv decât acela de a eficientiza activitatea secției de ATI, eficientizare care nu s-ar fi putut produce prin grăbirea decesului unei singure persoane, ci doar printr-o activitate constantă în acest sens”, arată procurorii în referatul cu propunerea de arestare.
Pentru a ascunde față de familiile pacienților scăderea dozelor de noradrenalină, doctorița M.M. revenea în saloanele pacienților și creștea dozele înainte de vizitele făcute de membrii de familie, iar după vizite le reducea, conform declarației unei asistente.
După ce făcea aceste modificări, doctorița venea periodic să controleze starea pacientului, respectiv să vadă dacă acesta a decedat, mai arată procurorii.
Citește și: