Sari direct la conținut

Protest de amploare la Belgrad împotriva unui proiect minier controversat. Poliția a făcut arestări

HotNews.ro
Protest de amploare la Belgrad împotriva unui proiect minier controversat. Poliția a făcut arestări
Protest la Belgrad împotriva exploatării litiului în Serbia Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Mai mulţi protestatari au fost arestaţi după ce zeci de mii de oameni au demonstrat la Belgrad împotriva unei planificate extracţii de litiu în Serbia, relatează DPA. În urma unui apel din partea mai multor asociaţii de protecţie a mediului, oamenii s-au adunat într-o piaţă centrală a capitalei sârbe sâmbătă seara sub sloganul „Nu vor exista mine”, transmite Agerpres.

Între 24.000 şi 27.000 de persoane au luat parte la protest, conform estimărilor poliţiei, în timp ce observatorii non-guvernamentali au estimat numărul demonstranţilor la aproximativ 40.000.

Protestatarii au blocat traficul feroviar

Unii dintre protestatari au ocupat şinele de cale ferată în două gări din capitala sârbă, blocând astfel traficul feroviar acolo. Poliţia a eliberat abia duminică dimineaţă cele două staţii, unde au rămas grupuri mai mici de manifestanţi. Un total de 19 protestatari au fost arestaţi.

Preşedintele Aleksandar Vucic a condamnat blocadele, dar a semnalat deschiderea la dialog, precum şi un posibil referendum în legătură cu proiectul de extragere de litiu din Valea Jadar, în vestul Serbiei, unde se află cel mai mare astfel de zăcământ din Europa.

Această materie primă este importantă pentru producţia de maşini electrice. În luna iulie a acestui an, Belgradul a dat undă verde pentru extracţia litiului, după ce a oprit-o provizoriu cu doi ani în urmă, sub presiunea ecologiştilor.

Pe 19 iulie, guvernul sârb a semnat o declaraţie de intenţie în prezenţa cancelarului german Olaf Scholz şi a vicepreşedintelui Comisiei Europene, Maros Sefcovic, care îşi propune să permită extracţia ecologică a acestui metal uşor foarte căutat din Valea Jadar.

Germania şi UE urmăresc în primul rând să reducă dependenţa de China prin acest proiect. China controlează o mare parte din extracţia şi prelucrarea litiului la nivel mondial. Serbia este candidată la aderarea la UE, dar preşedintele Vucic menţine, de asemenea, relaţii strânse cu Rusia.

Președintele Vucic: „Chiar cred oamenii că sunt prost și nebun?”

Vucic a spus că ocuparea gărilor nu a fost „o contribuţie la democraţie”, adăugând că doreşte să discute cu persoanele care locuiesc în apropierea minei planificate.

„Pur şi simplu nu înţeleg de ce oamenii din această ţară vor să distrugă economia Serbiei”, a declarat el într-un discurs televizat. „Chiar cred oamenii din Serbia că sunt prost şi nebun, că voi face ceva împotriva ţării şi poporului meu?”, a adăugat el.

Preşedintele nu a exclus posibilitatea unui referendum pe această temă, fie doar în regiunea afectată, fie în întreaga Serbie.

Potrivit ministrului de interne Ivica Dacic, 14 persoane au fost arestate în noaptea protestului sub suspiciunea de a fi comis infracţiuni. Trei persoane au fost reţinut pentru infracţiuni, iar doi străini, pentru participarea la demonstraţia din apropierea unor instituţii importante ale statului.

În ultimele zile, mulţi oameni din peste 40 de oraşe sârbeşti au demonstrat împotriva proiectului din Valea Jadar. Organizatorii protestului au anunţat noi blocaje de trafic în ţară pentru zilele următoare, fără a oferi detalii.

Ecologiştii critică faptul că mineritul de litiu contaminează apele subterane cu metale grele şi, prin urmare, reprezintă un pericol pentru alimentarea cu apă potabilă a localnicilor.

INTERVIURILE HotNews.ro