Sari direct la conținut

VIDEO Un important deputat ucrainean arată că a intrat în Rusia, alături de trupele ce luptă în Kursk: „O călătorie de afaceri”

HotNews.ro
VIDEO Un important deputat ucrainean arată că a intrat în Rusia, alături de trupele ce luptă în Kursk: „O călătorie de afaceri”
Deputatul ucrainean Roman Kostenko, FOTO: Yevhenii Zavhorodnii / AP / Profimedia

Deputatul ucrainean Roman Kostenko, șeful comisiei de securitate națională și apărare din parlamentul de la Kiev, a anunțat într-un mesaj video că s-a alăturat trupelor ce luptă pe teritoriul Rusiei pentru ceea ce el a descris drept „o călătorie de afaceri”.

Kostenko a publicat o înregistrare video în care îi informează pe colegii săi parlamentari că nu va fi disponibil pentru voturile din următoarea perioadă. Înregistrarea video arată cum el trece apoi în regiunea Kursk prin unul dintre punctele de trecere a frontierei de la granița dintre Ucraina și această regiune din vestul Rusiei.

„Ruslan Alekseevici (Stefanciuk, președintele parlamentului ucrainean – n.r.), sunt acum în fața Federației Ruse. Îmi pare rău de lipsa de permisiune, dar voi merge în continuare acolo cu forțele noastre de apărare și apoi voi scrie o cerere pentru o călătorie de afaceri”, a spus el, potrivit revistei The New Voice of Ukraine.

În vârstă de 40 de ani, Kostenko este de profesie militar și a fost comandant de pluton în cadrul Brigăzii 79 de Trupe Aeropurtate înainte de a se transfera la Grupul Alpha, unitatea de forțe speciale din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU).

În Ucraina este cunoscut de asemenea ca unul dintre faimoșii „myslovo” (cyborgi), porecla dată militarilor care au participat în timpul Războiului din Donbas la luptele de apărare a Aeroportului Internațional Donețk în fața separatiștilor pro-ruși, care se bucurau de o superioritate covârșitoare.

Kostenko a luptat în a Doua Bătălie pentru Aeroportul Donețk, ce a avut loc între septembrie 2014 și ianuarie 2015 și s-a soldat în cele din urmă cu înfrângerea ucrainenilor.

El s-a retras din serviciul activ al forțelor armate în 2019 după ce a fost ales apoi în Rada Supremă, parlamentul unicameral al Ucrainei, pe listele partidului pro-european „Holos” (Vocea).

Kostenko s-a întors în serviciul activ al forțelor armate după declanșarea invaziei rusești pe scară largă în februarie 2022.

Urmărește ultimele evoluții din a 901-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

INTERVIURILE HotNews.ro