Sari direct la conținut

Kievul acuză forțele ruse că au publicat o înregistrare video cu un soldat ucrainean decapitat, în regiunea Belgorod, pentru „intimidare și demoralizare”

HotNews.ro
Kievul acuză forțele ruse că au publicat o înregistrare video cu un soldat ucrainean decapitat, în regiunea Belgorod, pentru „intimidare și demoralizare”
O imagine publicată de Ministerul rus al Apărării arată militari ai brigăzilor ucrainene de asalt aerian 80 și 82 luați prizonieri lângă Malaya Loknya, Martynovka și Ulanok în regiunea Kursk, Rusia, pe 14 august 2024. FOTO: Russian Defence Ministry / AFP / Profimedia

Avocatul ucrainean al poporului, Dmitro Lubineț, a anunțat vineri că a înaintat o notă de protest la ONU și la Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) în legătură cu o înregistrare video în care trupele ruse ar fi expus capul unui soldat ucrainean decapitat, scrie The Kyiv Independent.

Imaginile au apărut pe rețelele de socializare la începutul acestei săptămâni. Acestea arată un bărbat în uniformă militară rusă, cu fața acoperită și ceea ce pare a fi un cap tăiat, așezat pe o țepușă, în fundal.

Autenticitatea înregistrării video nu a putut fi verificată din surse independente.

O sursă citată de Ukrainska Pravda, a cărei identitate nu a fost dezvăluită, a declarat că Procuratura Generală a Ucrainei încă investighează filmarea. Publicația mai scrie că a obținut o înregistrare audio interceptată în care un soldat rus ordonă decapitarea a patru soldați ucraineni morți. Ukrainska Pravda nu a publicat înregistrarea.

Rusia „folosește astfel de înregistrări video pentru a-i intimida și demoraliza pe ucraineni. Cu toate acestea, acest lucru nu face decât să ne întărească dorința de a-i aduce în fața justiției pe toți cei care comit astfel de atrocități”, a afirmat Lubineț, într-un mesaj publicat pe canalul său de Telegram.

Ombudsmanul a catalogat-o drept „o altă încălcare a dreptului internațional umanitar de către Rusia”.

DeepState, un site ucrainean de analiză și monitorizare, susțite că înregistrarea a fost filmată de către militarii ruși la punctul de control de frontieră Kolotilovka din regiunea Belgorod din Rusia, în urma unui atac ucrainean nereușit, pe data de 12 august.

Începând din 6 august, incursiunile transfrontaliere ale Ucrainei continuă, concentrându-se asupra regiunii Kursk, dar ostilități au fost raportate și în regiunea vecină rusă, Belgorod.

Kolotilovka se află pe partea rusă a frontierei dintre Rusia și Ucraina, la aproximativ 40 de kilometri est de Sumî (Ucraina), 80 de kilometri vest de Belgorod (Rusia) și 15 kilometri sud de granița administrativă cu regiunea Kursk.

Autorii au fost soldați ai Brigăzii 155 Infanterie Navală din Rusia, care a suferit pierderi grele în Ucraina și a trebuit să își refacă rândurile cu recruți mobilizați, mai scrie DeepState.

The Kyiv Independent notează că nu a putut verifica imediat veridicitatea acestor afirmații.

În iunie, un caz similar a apărut după ce a fost publicată pe internet ceea ce părea a fi o filmare cu capul tăiat al unui soldat ucrainean expus pe un vehicul blindat.

Procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, a declarat atunci că a primit informații conform cărora comandanții ruși au dat ordin „să nu captureze militari ucraineni, ci să îi ucidă cu cruzime – prin decapitare”.

Și în 2023 au apărut imagini cu mai mulți presupuși prizonieri de război ucraineni decapitați.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro