Sari direct la conținut

Alexandru Rafila, după eliberarea doctorițelor de la Sf. Pantelimon: „Teoretic ar putea să se întoarcă la muncă/ Trebuie în mod evident o perioadă de pauză”

HotNews.ro
Alexandru Rafila, Foto: AGERPRES
Alexandru Rafila, Foto: AGERPRES

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a afirmat, la Antena 3, că cele două doctorițe de la Sf. Pantelimon ar putea, teoretic, să se întoarcă la muncă întrucât instanța nu le-a impus nicio restricție. În schimb, Rafila a spus că ele ar trebui să ia o perioadă de pauză, după săptămâna în care au stat în arest preventiv.

„Au trecut printr-o experiență foarte grea”

„Din moment ce instanța a hotărât că nu au niciun fel de interdicție sigur teoretic ar putea să se întoarcă la muncă, dar discutăm de două femei care au trecut printr-o săptămână foarte grea şi cu foarte multă presiune publică. E clar că reintegrarea în muncă va fi mai dificilă şi nu pot face eu comentarii faţă de situaţia în care se găsesc ele. Dar în mod evident oricine trece printr-o astfel de experiență nu cred că se poate întoarce la muncă, mai ales că discutăm de oameni care lucrează în terapie intensivă şi îngrijire pacienți critici. Trebuie în mod evident o perioada de pauză”, a spus Alexandru Rafila.

Acesta a evitat să comenteze decizia Curții de Apel București prin care Maria Miron și Mirela Păiuș au fost eliberate, invocând faptul că nu a comentat nici referatul procurorilor prin care s-a dispus reținerea celor două. Pe de altă parte, Rafila a spus că trebuie respectată prezumția de nevinovăție.

Cred că în România trebuie să înţelegem, suntem ţară din Uniunea Europeană şi trebuie să respectăm prezumția de nevinovăție până la stabilirea vinovăției de către o instanţă şi trebuie să respectăm demnitatea umană şi demnitatea profesională, mai ales că discutăm de două femei tinere. Dacă sunt vinovate, evident, vor trebui să se plătească pentru vina lor, dar repet lucrurile acestea trebuie să le respectăm”, a spus Rafila.

El a susținut că acest caz se resfrânge asupra întregului corp medical. „Creează o presiune care nu este în niciun fel favorabila pacienților din România, pentru că medicii trebuie să lucreze în condiţii de confort şi de respect, aşa cum şi pacienții trebuie îngrijiți cu mult profesionalism şi multă grijă”, a mai spus Alexandru Rafila.

Eliberate fără niciun fel de interdicție

Cele două doctorițe de la secția ATI a Spitalului Sf. Pantelimon din București, acuzate de procurori de omor calificat premeditat în cazul unui pacient, scăpat de arestul preventiv, după ce judecătorii Curții de Apel București au decis, azi, 20 august, eliberarea lor de „îndată”.

Instanța „respinge ca neîntemeiată propunerea de luare a măsurii arestării preventive privind inculpatele Miron Maria si Păiuș Mirela, formulată de Parchetul Tribunalului București. Dispune punerea de îndată în libertate a contestatoarelor inculpate de sub puterea mandatelor de arestare preventivă”, se arată în minuta instanței, obținută de HotNews.

Curtea de Apel București nu a dispus nicio măsură preventivă în cazul celor două doctorițe. Decizia este definitivă. Din completul de judecată au făcut parte magistrații Adina Radu și Cristian Dumitru, conform informațiilor HotNews.ro.

Maria Miron şi Mirela Păiuş erau arestate preventiv din 8 august, dar săptămâna trecută au contestat măsura, iar astăzi judecătorii le-au dat câștig de cauza.

Parchetul Tribunalului București le acuză pe cele două doctorițe că au provocat moartea unui pacient în vârstă de 54 ani, aflat în stare gravă, prin scăderea dozei de noradrenalină, în două zile diferite, ceea ce a dus la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului. Ele sunt cercetate pentru omor calificat și tentativă de omor calificat cu premeditare.

În referatul cu propunerea de arestare a doctorițelor Maria Miron și Mirela Păiuș obținut de HotNews, procurorii prezintă pe larg acuzațiile pentru care le acuză pe acestea de omor calificat în cazul unui pacient internat la Spitalul Sf. Pantelimon din Capitală. În finalul documentului, reprezentanții Parchetului explică de ce cred că acestea trebuie să stea închise 30 de zile. Referatul exprimă poziția procurorilor, doar una dintre cele două care se vor înfrunta în fața instanței la judecata pe fond.

„Calitatea de medic specialist Anestezie şi Terapie Intensivă a celor două inculpate este de natură să sporească gravitatea faptelor în condițiile în care acestea, dincolo de responsabilitatea profesională, și-au asumat responsabilitatea morală ca în activitatea pe care o desfășoară să depună toate diligențele necesare pentru acordarea de îngrijiri pacienților care își pun viața în mâinile acestora. Este de neconceput ca o persoană, cu atât mai mult un medic, să ia decizia de a pune capăt vieții unei persoane, indiferent de starea de sănătate a persoanei”, se arată în document.

Mai multe organizații ale medicilor și doctori au respins însă acuzațiile procurorilor și le-au luat apărarea celor două doctorițe.

Referințe privind cazul de la Spitalul Sf. Pantelimon:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro