Sari direct la conținut

Când e pregătit copilul pentru propriul telefon și ce riști dacă amâni momentul? „Într-o lume guvernată de tehnologie, cei fără telefon se pot simți neintegrați”

HotNews.ro
Când copiii se află în perioada preadolescenței, părinții încep să se întrebe dacă nu cumva telefonul devine o necesitate. FOTO: Shutterstock
Când copiii se află în perioada preadolescenței, părinții încep să se întrebe dacă nu cumva telefonul devine o necesitate. FOTO: Shutterstock

Copiii noștri folosesc tehnologia intuitiv, de la vârste fragede, iar acest lucru e, pe de o parte, fascinant, pe de altă parte, îngrijorător. Există copii de 5, 6 ani care, atunci când prind telefonul părinților, știu automat să gestioneze aplicații, jocuri, setări. Avantajele vin la pachet cu o serie de riscuri și tocmai de aceea e important să evaluăm corect momentul la care copilul e pregătit să aibă acces la propriul telefon. Altfel, drumul de la utilizarea responsabilă și benefică până la dependență și expunerea la „prădători” ar putea fi extrem de scurt. Pe de altă parte, într-o lume guvernată de tehnologie, ți-e greu să privezi copilul de șansa de a dobândi abilități digitale și de a-l îndepărta de colegii lui.

Spre finalul clasele primare sau la începutul gimnaziului, mulți copii încep să parcurgă singuri sau alături de colegi drumul casă- școală. Merg la prieteni și rămân peste noapte, la bunici sau în tabere, iar părinții, ca să-i monitorizeze și să-i știe în siguranță, sunt tentați să le cumpere propriul telefon. Presiunea apare și atunci când, într-o clasă de copii, majoritatea au deja smartphone iar cei aflați în minoritate se simt frustrați și marginalizați. Mingea e în terenul părinților: îi oferă sau nu copilului un telefon? Am stat de vorbă cu Rareș Iancu, psiholog clinician și consilier școlar, pentru a afla care e momentul potrivit pentru această etapă, cum ar trebui să se raporteze părinții la relația copilului cu telefonul mobil, cum să pună limite și să prevină o potențială dependență.

Totul Despre Mame: Care este vârsta potrivită pentru a oferi copilului un telefon mobil?

Rareș Iancu, psiholog clinician: Recomandarea oficială este ca în primii doi ani de viață copilul să nu fie expus deloc la ecrane, fie că vorbim despre telefonul mobil, tabletă sau televizor. Ulterior, perioada de expunere trebuie să fie una progresivă, adaptată vârstei. Academia Americană de Pediatrie sugerează că vârsta de 10-12 ani este potrivită pentru ca un copil să aibă propriul telefon mobil, însă fiecare părinte trebuie să ia această decizie în funcție de context și de particularitățile copilului.Care sunt acele particularități? De ce ar trebui să țină cont părinții atunci când iau decizia?

Rareș Iancu, psiholog clinician: Părinții trebuie să conștientizeze faptul că, odată ce copilul primește primul telefon, controlul lor este unul limitat, mai ales dacă decis să nu folosească aplicații de control parental. Când iau această decizie, ar trebui să se întrebe, în primul rând, pentru ce va fi folosit telefonul: pentru ca părintele să ia legatura cu copilul și să se asigure că e în siguranță în diverse contexte, pentru ca cel mic să discute cu prietenii, pentru a naviga pe internet? După ce părintele își răspunde la această întrebare, se poate gândi cât de matur este copilul pentru a înțelege responsabilitățile legate de utilizarea telefonului, inclusiv limitele de timp, comportamentul adecvat online și siguranța pe internet.

Citiți continuarea interviului pe site-ul nostru de parenting www.totuldespremame.ro

INTERVIURILE HotNews.ro