Sari direct la conținut

Mircea Geoană e criticat de un om important din echipa sa: „O atitudine greşită, i-am reproşat-o. Îi pare rău”. Acesta confirmă scăderea lui Geoană în sondaje și vorbește de un alt lucru grav

Mircea Geoană e criticat de un om important din echipa sa: „O atitudine greşită, i-am reproşat-o. Îi pare rău”. Acesta confirmă scăderea lui Geoană în sondaje și vorbește de un alt lucru grav
Mircea Geoană/Profimedia

Unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din echipa lui Mircea Geoană vorbeşte despre patru mari greşeli ale candidatului la alegerile prezidenţiale şi explică de ce acesta are o scădere importantă în popularitate. „Nu doar gafele explică asta”, a spus profesorul universitar Dumitru Borţun la podcastul HotSpot.

Dumitru Borţun este doctor în filosofie şi profesor universitar la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice a SNSPA. Borțun s-a poziționat drept un reprezentant al societății civile şi a explicat că Mircea Geoană este „singurul care are o viziune transformatoare”. El a fost cel care l-a rugat public pe Mircea Geoană să candideze la alegerile prezidențiale din 2024.

Dumitru Borţun a fost invitatul podcastului HotSpot şi a vorbit despre mai multe greşeli pe care le-a făcut candidatul pe care-l susţine. Profesorul universitar a vorbit despre plagiatul lui Mircea Geoană, despre „mesianismul” său şi despre faptul că nu înţelege de ce nu s-a poziţionat pe tema parteneriatului civil, „o temă simplă”.

Atacul la adresa jurnalistului Attila Biro: „Îi pare rău, regretă”

„E o atitudine greşită, i-am reproşat-o şi mi-a spus că-i pare rău. A fost o ieşire de moment, s-a simţit ameninţat, a crezut că trebuie să spună ce-a auzit el de la alţii fără să verifice suficient. Îi pare rău, o regretă”, spune Dumitru Borţun despre reacţia lui Mircea Geoană la investigaţia OCCRP şi Context.ro, care arată că un coordonator al campaniei lui Mircea Geoană este partener de afaceri cu un propagandist rus.

După publicarea investigației, candidatul la alegerile prezidenţiale a lansat un atac la adresa jurnalistului Attila Biro, spunând că „este acuzat în presa din Bulgaria și din alte țări europene că ar face parte din operațiunea de încercare de asasinare a procurorului general al Bulgariei”.

„Din păcate există această mentalitate – şi văd că şi dânsul o împărtăşeşte – că, dacă recunoşti că ai greşit, te vulnerabilizezi. Eu cred că e invers. În lumea fiinţelor morale, a recunoaşte că ai greşit, a spune că regreţi şi a promite că nu o mai faci e o dovadă de tărie de caracter. Şi eu cred că un om politic care recunoaşte greşeala şi o repară, iese mai credibil decât înainte de a greşi. […] Mie mi-a spus că s-a simţit ameninţat. Îi părea rău. Faptul că nu şi-a cerut scuze probabil că ţine de această mentalitate. A greşit, îi pare rău”,

Despre plagiatul lui Mircea Geoană: „Da, asta e grav. E o greşeală. Trebuia să fie citate!”

Profesorul universitar Dumitru Borţun a vorbit şi despre faptul că, în teza de doctorat a lui Mircea Geoană se regăsesc, fără să fie citate, cuvintele a doi foşti preşedinţi americani: Bill Clinton şi George W. Bush, după cum arată o investigaţie a jurnalistei Emilia Şercan.

„E grav, e o greşeală. Trebuia să fie citate. Să spună din ce discurs”, a spus Dumitru Borţun. „Plagiatul este un furt. Şi este un furt pe care puţină lume îl înţelege. Sunt mulți români care au impresia că nu e mare lucru, pentru că ei reduc munca la cea fizică şi n-au înţeles că munca intelectuală este la fel de importantă. Şi că, atunci când furi munca intelectuală, e la fel de grav”, a continuat Dumitru Borţun. El a menţionat şi decizia comisiei de etică de la Academia de Studii Economice, potrivit căreia Mircea Geoană nu ar fi plagiat în teza sa.

De ce a scăzut Mircea Geoană în sondaje?

„Există o percepţie potrivit căreia Mircea Geoană ar fi rămas pe locul I în preferinţele românilor dacă n-ar fi candidat. După ce şi-a anunţat candidatura, mai multă lume a remarcat gafele candidatului. Credeţi că Mircea Geoană are, în acest moment, un declin al popularităţii?”

„Există un declin de popularitate. Se numeşte, în termeni sociologici, gradul de încredere. Sau credibilitate. Însă nu doar gafele îl explică. Ele sunt acolo, undeva, sunt şi ele”, a răspuns Dumitru Borţun.

Acesta a susţine că e un fenomen social cu care s-a confruntat şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu, în 1999, pentru care a fost consilier. De ce? „Intrase în alt film, se distribuise în alt rol. Dintr-o dată, publicul l-a văzut cu alţi ochi.” Dumitru Borţun crede că acelaşi lucru i s-a întâmplat şi lui Mircea Geoană.

„Era undeva sus, la NATO, reprezenta România, ne bucuram de el, ne mândream cu el. Şi, dintr-o dată vrea la Cotroceni? Hopa! E alt rol în alt film! E altă distribuţie. De aia scade. E un fenomen obiectiv care ţine de dinamica opiniei publice”, a afirmat Dumitru Borţun în podcastul HotSpot.

Cum explică „mesianismul lui Mircea Geoană”?

Moderatorul HotSpot l-a întrebat pe Dumitru Borţun ce părere are despre atitudinea lui Mircea Geoană şi a amintit două momente recente care l-au avut în centru:

  • Mircea Geoană era în faţa alegătorilor din Bologna, Italia, şi le spunea: „Ai ajuns acolo unde ai ajuns şi brusc, din cel mai iubit dintre pământeni, ajungi cineva care toată lumea aruncă în tine”. Declaraţia se afla într-un clip pe TikTok, pe care Mircea Geoană l-a şters. 
  • Într-un interviu acordat Libertatea, Mircea Geoană a sugerat că ar vrea să fie „al doilea Cuza”.

„Există un numitor comun al acestor declaraţii, un oarecare mesianism. Ce-i cu mesianismul ăsta?”, a fost întrebarea.

„Probabil că este. Şi nu i l-am insuflat eu, nu l-aş încuraja. Dar îl simt şi eu câteodată”, a răspuns Dumitru Borţun. „El a avut o replică, la un moment dat, pe care am vrut să i-o reproşez. Când le-a spus celor de la PSD: «Joc în altă ligă». Mi s-a părut un puseu de elitism şi de mesianism”, a adăugat profesorul.

Acesta a explicat că, de fapt, atitudinea de superioritate a lui Mircea Geoană vine ca urmare a unei „revelaţii” din vremea liceului, după cum a citit într-un volum semnat de candidat. Textul arată că, în clasa a IX-a de la liceul „Sfântul Sava”, profesoara de limba română le spus elevilor care nu ştiau să interpreteze textul „Joc secund”, de Ion Barbu, faptul că cerinţele de liceul se află la „un alt nivel” faţă de cerinţele de gimnaziu.

De ce nu s-a pronunţat pe tema parteneriatului civil?

„Da, e o temă simplă”, a spus Dumitru Borţun, care crede că instituţia parteneriatului civil poate deveni o tradiţie şi în România. Profesorul a spus că nu înţelege de ce Mircea Geoană evită această temă şi că îi va adresa şi el această întrebare.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro