Scandalul „fermelor de boți” din România. SRI anunță concluziile. Ce spune despre implicarea Rusiei în alegeri
Serviciul Român de Informații (SRI) confirmă marți că există mai multe conturi false, create și activate anul acesta, pentru a lansa atacuri împotriva unor candidaţi la preşedinţie, însă spune că nu au fost identificate, până acum, „elemente de conţinut specifice campaniilor de propagandă sau dezinformare orchestrate de actori externi ostili la adresa României”.
Precizările SRI vin „ca urmare a sesizării comisiei cu privire la alegaţiile din spaţiul public referitoare la existenţa pe teritoriul României a unor entităţi statale sau non-statale care pot afecta/influenţa procesul democratic al alegerilor prezidenţiale şi parlamentare şi având în vedere solicitarea comisiei către SRI şi răspunsul serviciului către comisie”, a informat președintele Comisiei parlamentare de control a activităţii SRI, Ioan Chirteş, într-un comunicat.
„Până în prezent nu au fost identificate elemente de conţinut specifice campaniilor de propagandă sau dezinformare orchestrate de actori externi ostili la adresa României”, a transmis preşedintele Comisiei SRI.
Potrivit acestuia, în context electoral, fermele de troli sau boţi reprezintă, în general, instrumente utilizate pentru creşterea popularităţii candidaţilor sau atacuri asupra contracandidaţilor.
Conform lui Chirteş, SRI a mai precizat că analiza realizată a evidenţiat că există conturi false pe social media prin care sunt vizate creşterea artificială a popularităţii anumitor competitori, precum şi promovarea de conţinut îndreptat împotriva contracandidaţilor.
„În privinţa conturilor false, acestea au fost create şi activate în cursul acestui an, conturile fiind orientate către lansarea de mesaje de denigrare a contracandidaţilor. Platformele online vor iniţia demersuri de analiză avansată în vederea identificării de conturi similare şi tipare acţionale care conturează amploarea reală a aşa-numitelor reţele de troli. Pentru menţinerea unui climat de securitate în spaţiul virtual, în exercitarea responsabilităţilor legale, Serviciul Român de Informaţii cooperează cu instituţiile şi autorităţile relevante la nivel naţional, avându-se în vedere utilizarea tuturor instrumentelor şi mecanismelor prevăzute de cadrul normativ european şi naţional”, potrivit comunicatului.
Totodată, SRI a informat că nu a fost afectată securitatea naţională.
Chirteş a anunţat luni că a solicitat SRI să specifice dacă a identificat, pe teritoriul României şi în exterior, entităţi care pot influenţa procesul electoral, menţionând că un răspuns ar putea fi dat în această săptămână.
Scandalul fermei de troli
Scandalul fermelor de troli a izbucnit la finalul lunii septembrie, după ce candidata USR la alegerile prezidențiale, Elena Lasconi, i-a cerut premierului Marcel Ciolacu, rivalul său de la PSD, să ia „măsuri urgente” pentru a verifica modul în care contracandidatul lor independent Mircea Geoană își desfășoară campania din mediul online.
După acuzațiile lui Lasconi, premierul Marcel Ciolacu a declarat că există foarte multe servere pentru ferme de boți într-o clădire din Capitală. „Nu e toată clădirea, un etaj într-o clădire. Boți și ferme”, a spus Ciolacu.
Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, pe 4 noiembrie, în cadrul vizitei oficiale din Franţa, că este posibil ca mai mulți candidați la alegerile prezidențiale să fi folosit, prin intermediul unor consultanți, ferme de boți în social media şi a anunţat că în perioada următoare, ministrul Digitalizării strânge toate informaţiile şi le va prezenta public.