Sari direct la conținut

Un român a construit un bloc, a vândut apartamente, dar nu a declarat nimic la ANAF / Ce decizie a luat Fiscul

HotNews.ro
Muncitor în construcții, imagine ilustrativă. Foto: Shutterstock
Muncitor în construcții, imagine ilustrativă. Foto: Shutterstock

Un român a construit un bloc, ca persoană fizică, în perioada iunie 2017 – decembrie 2021, și a vândut 5 apartamente, fără să-și declare veniturile la ANAF.

Fiscul a decis realizarea unei inspecții fiscale în acest caz, după ce i s-a făcut o verificare documentară. Instituția a observat că nu a plătit impozit pe venit, CAS și CASS.

„În perioada verificată, P.F.X a desfășurat activitatea de dezvoltator imobiliar efectuând un număr de 5 tranzacții constând în vânzarea de apartamente noi, aferent cărora nu a depus Declarația unică informativă privind veniturile realizate în activitatea independentă desfășurată”, se arată în documentul consultat de HotNews.ro care face referire la controalele din luna martie 2024.

Astfel, Fiscul l-a pus la plata impozitului pe venit, CAS și CASS, dar nu oferă detalii despre sumele respective.

Un alt român controlat cumpăra apartamente/case și le vindea ulterior, dar lucra ca Persoană Fizică Autorizată (PFA). Perioada verificată a fost 2022 – 30 septembrie 2023.

El a încasat în numerar și prin viramente bancare, de la diverse persoane fizice cu care a încheiat contracte de vânzare-cumpărare, sume care au reprezentat rate din prețul de vânzare, iar acestea nu au fost indentificate în jurnalele pentru vânzări privind TVA și nici în evidența contabilă.

Astfel, au fost stabilite de ANAF ca fiind livrări de bunuri pentru care nu a fost colectată TVA suplimentară.

El a mai făcut un lucru: a cumpărat diverse haine, alimente, bijuterii, articole de casă și grădină pentru nevoile personale pe care le-a tratat drept cheltuieli deductibile. Fiscul nu a acceptat suma respectivă ca fiind deductibilă.

În acest caz, ANAF i-a stabilit venitul net din activități independente, pentru care trebuie să plătească un impozit suplimentar și contribuții sociale.

De precizat că dacă nu au plătit până acum, pot beneficia de amnistia fiscală a Guvernului Ciolacu, iar pe lângă dobânzi și penalități de întârziere vor scăpa și de 25% din suma principală de plată dacă suma e de peste 5.000 de lei, ori 50% dacă e sub. Pentru mai multe detalii vezi: Ce pași trebuie urmați pentru a beneficia de amnistia fiscală 

Citește și:

Greșeala unui IT-ist controlat de ANAF în privința TVA / Altul nu și-a declarat câștigul din criptomonede

O persoană fizică care vindea lemne a fost pusă de ANAF să plătească TVA

Un român care a vândut fiare vechi în Franța, pus de ANAF să plătească impozit pe venit, CAS și CASS

Ai vândut terenuri? Atenție la TVA. Ce a pățit un român controlat de ANAF

INTERVIURILE HotNews.ro