Sari direct la conținut

A început răzbunarea Hezbollah: Lovituri masive cu rachete pe granița Israel – Liban, s-au auzit sirenele de alarmă aeriană / Netanyahu își amână vizita la New York, la ONU

HotNews.ro
A început răzbunarea Hezbollah: Lovituri masive cu rachete pe granița Israel – Liban, s-au auzit sirenele de alarmă aeriană / Netanyahu își amână vizita la New York, la ONU
Sistemul Iron Dome al Israelului, în acțiune contra unor atacuri cu rachete dinspre Liban - FOTO: Baz Ratner / AP / Profimedia

Israelul și Libanul au făcut schimb de tiruri grele duminică, avioanele de război israeliene efectuând cele mai intense bombardamente asupra sudului Libanului din ultimul an, iar Hezbollah a atacat cu rachete ținte militare din nordul Israelului, transmite Reuters. Sute de mii de israelieni s-au dus în adăposturi după ce alarmele aeriene au început să sune, iar spitalele din nordul țării au fost trecute în stare de război după ce peste 100 de proiectile au fost lansate de peste granița cu Libanul. Armata israeliană a replicat cu sute de lovituri ale avioanelor sale de luptă asupra pozițiilor Hezbollah.

Ministerul libanez al Sănătății a raportat duminică că trei persoane au murit în urma unor lovituri israeliene în sudul Libanului.

În trei comunicate separate, ministerul a afirmat că trei persoane au fost ucise în trei sate din sudul Libanului, atribuind fiecare deces unei „lovituri a inamicului israelian”. Mișcarea islamistă Hezbollah a anunțat, de asemenea, că unul dintre luptătorii săi a fost ucis, fără a preciza unde. (AFP)

„În cursul nopții și la primele ore ale dimineții, aproximativ 150 de rachete, rachete de croazieră și drone au fost trase în direcția teritoriului israelian, majoritatea dintre acestea vizând nordul Israelului”, a afirmat armata israeliană într-un comunicat. A existat „un număr mic de impacturi”, dar fără „daune semnificative“, a adăugat aceasta.

Israelul a lovit în ultimele zile Hezbollah în moduri pe care nu și le putea imagina, a declarat duminică premierul Benjamin Netanyahu.

„Dacă Hezbollah nu a înțeles mesajul, vă promit că va înțelege mesajul”, a declarat Netanyahu, potrivit unui comunicat al biroului său.

Reprezentantul ONU în Liban a avertizat duminică asupra unei „catastrofe iminente” în Orientul Mijlociu, subliniind că soluția nu poate fi una militară.

„În timp ce regiunea se află în pragul unei catastrofe iminente, nu putem sublinia îndeajuns faptul că NU există nicio soluție militară care să facă ambele părți mai sigure”, a scris pe X coordonatorul special al ONU pentru Liban, Jeanine Hennis-Plasschaert.

Armata israeliană a declarat duminică că a interceptat o „țintă aeriană suspectă” lansată din est și că nu au fost raportate pagube sau răniți.

Anunțul vine după ce un reprezentant al Rezistenței Islamice din Irak a spus că aceasta a lansat atacuri cu rachete de croazieră și drone explozive asupra Israelului.

Grupările pro-iraniene care alcătuiesc „Rezistența islamică” din Irak a lansat duminică dimineață mai multe rachete de croazieră spre nordul Israelului și drone explozive spre sudul Israelului, a declarat pentru Reuters o sursă din cadrul grupării.

„Sute de mii de persoane au fost nevoite să se refugieze în adăposturile antiaeriene din nordul Israelului”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al armatei, locotenent-colonelul Nadav Shoshani.

Spitalele din nordul Israelului au primit ordin să treacă activitate de stare de război și își transfere activitatea în facilități cu protecție suplimentară împotriva tirurilor de rachete și proiectile, a anunțat Ministerul Sănătății. Spitalul Rambam din orașul Haifa va transfera pacienții în unitatea sa subterană, securizată.

Sute de rachete au fost trase peste graniță

Armata israeliană a afirmat că a lovit aproximativ 290 de ținte sâmbătă, inclusiv mii de tuburi lansatoare de rachete ale Hezbollah și a transmis că va continua să lovească ținte ale grupării susținute de Iran.

Peste 100 de „proiectile” au fost trase din Liban în Israel peste noapte, a declarat armata israeliană, în timp ce Israelul și Hezbollah intensifică atacurile transfrontaliere, transmite CNN. ” Sunt represalii pentru atacurile cu pager”, a scris ziarul israelian Haaretz.

Aproximativ 85 de proiectile au fost trase duminică, în jurul orei locale 6:30 a.m., după ce aproximativ 20 au fost trase cu aproximativ 90 de minute mai devreme, a declarat armata israeliană. 

Armata israeliană a declarat, de asemenea, că „lovește în prezent ținte aparținând” Hezbollah în Liban, afirmând că aceste atacuri „vor continua și se vor intensifica”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi-a amânat călătoria la New York pentru Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, pe fondul escaladării tensiunilor cu Hezbollah.

Duminică dimineață, Israelul a anunțat că a închis școlile și a restricționat întrunirile în multe zone din nordul țării și în Înălțimile Golan.

Sirenele au sunat toată noaptea

Sirenele au sunat toată noaptea în timp ce diferite tipuri de rachete erau lansate din Liban și Irak, majoritatea fiind interceptate de sistemele de apărare aeriană, potrivit armatei israeliene.

Presa israeliană a relatat că o serie de clădiri au fost lovite direct sau de resturi de rachete, iar serviciile de ambulanță au informat că au tratat câteva persoane ușor rănite.

În presa israeliană au apărut imagini video care arătau mașini în flăcări la un colț de stradă în orașul Kiryat Bialik, din nordul țării. Imaginile difuzate de Serviciul israelian de pompieri și salvare au arătat mașini carbonizate și clădiri cu geamurile sparte. 

Imagini similare au venit și din în orașul de coastă Haifa

A member Urmările unui atac Hezbollah cu rachete în Haifa – FOTO: Jack GUEZ / AFP / Profimedia

Hezbollah a spus pe Telegram dimineață că a vizat baza aeriană israeliană Ramat David cu zeci de rachete ca răspuns la „atacurile israeliene repetate asupra Libanului”.

Valurile succesive de rachete lansate de Hezbollah către Ramat David sunt cele mai profunde lovituri pe care le-a revendicat de la începutul ostilităților.

Într-o declarație separată, Hezbollah a declarat că a vizat și RAFAEL, o companie israeliană de tehnologii militare cu sediul în zona Haifa din nordul Israelului. 

De asemenea, militanți irakieni susținuți de Iran au spus într-un comunicat că au atacat cu drone explozive Israelul la începutul zilei de duminică.

Situația a escaladat rapid săptămâna aceasta

Escaladarea atacurilor are loc la mai puțin de 48 de ore după ce o lovitură aeriană israeliană vizând comandanți Hezbollah a ucis cel puțin 37 de persoane într-o suburbie a capitalei libaneze.

Acțiunea de vineri a reprezentat o nouă lovitură dată Hezbollah după două zile de atacuri în care pagere și stațiile radio utilizate de membrii săi au explodat, omorând 37 de persoane și rănind mii. Israelul nici a confirmat și nici nu a negat implicarea sa.

Bilanțul acestor atacuri, despre care se crede în general că au fost comise de Israel, a crescut la 39 de morți și peste 3 000 de răniți. Israelul nu a confirmat și nici nu a negat implicarea.

În ceea ce a declarat a fi represaliile inițiale pentru atacurile cu dispozitive explozive, Hezbollah a postat duminică pe canalul său Telegram că a lansat rachete asupra instalațiilor militare și industriale israeliene.

Israelul a răspuns rapid, lovind ținte ale Hezbollah în Liban, a precizat armata într-o declarație.

Israelul s-a pregătit pentru represaliile Hezbollah

Hezbollah a afirmat că va continua să lupte împotriva Israelului până când acesta va accepta o încetare a focului în războiul său împotriva Hamas în enclava palestiniană Gaza – declanșat de raidul Hamas din 7 octombrie 2023. Oficialii americani spun că acest lucru este puțin probabil să se întâmple prea curând, notează Reuters.

Israelul cere ca Hezbollah să înceteze tirurile și să-și retragă forțele din regiunea de frontieră, pentru a respecta o rezoluție a ONU semnată cu Israelul în 2006.

Anticipând represaliile Hezbollah, armata israeliană a restricționat adunările publice și a ridicat nivelul de alertă pentru locuitorii comunităților din nord.

Nivelul de alertă a fost ridicat într-o zonă care se întinde până în sudul orașului de coastă Haifa, semnalând că Israelul consideră că Hezbollah ar putea lovi mai profund decât a făcut-o de la începutul războiului cu Hamas.

Sâmbătă, locuitorii din sudul Libanului au spus că au văzut explozii uriașe care au luminat cerul noaptea și au zguduit zona, în timp ce Israelul efectua lovituri aeriene.

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, care a declarat săptămâna trecută că Israelul lansează o nouă fază de război la frontiera de nord, a postat pe X: „Succesiunea acțiunilor din noua fază va continua până când obiectivul nostru va fi atins: întoarcerea în siguranță a locuitorilor din nord la casele lor”.

Zeci de mii de persoane și-au părăsit casele de ambele părți ale frontierei dintre Israel și Liban de când Hezbollah a început să lanseze rachete asupra Israelului în octombrie, în semn de solidaritate cu palestinienii din Gaza.

INTERVIURILE HotNews.ro