Sari direct la conținut

Un stat american vrea să folosească inteligența artificială pentru a decide cine primește ajutor de șomaj și cine nu

HotNews.ro
Inteligenta artificiala, Foto: Tiago Zegur / Alamy / Profimedia Images
Inteligenta artificiala, Foto: Tiago Zegur / Alamy / Profimedia Images

Oficialii din statul american Nevada doresc să lase un sistem de inteligență artificială (A.I.) să sorteze solicitările pentru ajutor de șomaj pentru a decide cine este eligibil să primească un astfel de ajutor și cine nu, relatează futurism.com.

„Putem emite deciziile mai rapid astfel că asta chiar îl ajută pe solicitant”, a declarat Christopher Sewell, directorul Departamentului pentru Muncă, Instruire și Reabilitare din Nevada (DETR), într-un interviu acordat site-ului Gizmodo mai devreme în cursul acestei luni.

El a dat asigurări însă că sistemul A.I. va avea cel puțin un recenzor uman pentru a asigura că acesta nu emite decizii eronate.

„Nu există [decizii scrise emise de A.I.] care să fie trimise fără o interacțiune umană și o revizuire umană”, a asigurat el.

Folosirea sistemului A.I., unul creat de Google, a fost aprobată în luna august de Comitetul de Recenzori al statului Nevada. În esență, acesta funcționează prin analizarea tuturor actelor depuse la dosarele de solicitare a ajutorului de șomaj pentru a decide dacă acesta trebuie aprobat sau respins.

Nu toată lumea e convinsă de planurile oficialilor din Nevada

În pofida asigurărilor date de Sewell, jurnaliștii de la Gizmodo, un site specializat pe știință și tehnologie, semnalează mai multe potențiale probleme.

Una dintre ele ține de modul în care angajații departamentului își fac slujba, existând posibilitatea ca, din cauza volumului mare de muncă, ei să meargă pe decizia luată de A.I., fără a revizui temeinic dosarul în cauză. În situația respectivă, decizia privind aprobarea sau respingerea dosarului ar fi luată practic de sistemul A.I.

Însă dacă factorul uman își face într-adevăr treaba și nu e de acord cu decizia A.I., se ivește o altă problemă: întreg procesul de revizuire poate ajunge să dureze mai mult decât emiterea unor decizii greșite repetate ale sistemului de inteligență artificială.

Mai mulți actuali și foști oficiali locali au semnalat probleme asemănătoare.

Sistemul de inteligență artificială poate încuraja „scurtăturile”

„Economisirea de timp pe care ei (n.r. angajații DETR) o caută are loc doar dacă evaluarea este foarte rapidă”, a declarat Morgan Shah, director pentru legăturile cu comunitatea din cadrul Nevada Legal Services. „Dacă cineva revizuiește temeinic și adecvat, atunci nu economisesc cu adevărat atât de mult timp”, a subliniat ea.

Dar Shah avertizează că angajații DETR pot ajunge „să fie încurajați să o ia pe scurtătură”, un alt fel de a spune că ei vor fi tentați să nu mai revizuiască în realitate dosarele, având la dispoziție decizia emisă de A.I.

Shah nu este singura care a lansat astfel de avertismente.

„Dacă un robot tocmai ți-a dat o recomandare și tu trebuie doar să bifezi o căsuță și există presiuni să termini rapid un teanc de dosare, asta e puțin îngrijorător”, a declarat pentru Gizmodo Michele Evermore, o fostă directoare adjunctă din cadrul DETR.

Proiectul contractat companiei Google costă în jur de un milion de dolari. Un reprezentantpurtător de cuvânt al companiei a declarat pentru Gizmodo că Google „lucrează alături de clienții noștri pentru a identifica și rezolva orice posibile elemente de subiectivitate, și să îi ajutăm să se conformeze reglementărilor federale și statale”.

Jurnaliștii de la futurism.com au însă o concluzie diferită:

„Cum e cazul cu majoritatea tentativelor de a folosi această tehnologie încă nouă în sectorul public, probabil nu vom ști cât de bine funcționează sistemul A.I. de șomaj din Nevada doar dacă se demonstrează că face o treabă proastă”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro