Sari direct la conținut

Rusia a deschis dosar penal pe numele lui Mircea Barbu, corespondent HotNews care a mers în Kursk. Reacția jurnalistului: Nu putem permite ca frica și intimidarea să ne reducă la tăcere

HotNews.ro
Mircea Barbu, corespondent HotNews.ro, în videoreportajul din Kursk
Mircea Barbu, corespondent HotNews.ro, în videoreportajul din Kursk

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat vineri deschiderea de dosare penale pentru trecerea ilegală a frontierei pe numele jurnaliștilor Mircea Barbu, corespondent HotNews.ro, și Fletcher Young și Catherine Diss de la televiziunea australiană ABC, anunță publicația rusă Interfax.

Dosarele au fost deschise pentru că cei trei jurnaliști au realizat reportaje în regiunea rusă Kursk, unde armata ucraineană a lansat o incursiune la începutul lunii august.

În total, începând cu 17 august, Rusia a deschis dosare penale pe numele a 12 jurnaliști străini pentru că au relatat din regiunea Kursk.

Articolul din Codul Penal care incriminează trecerea ilegală a graniței prevede o pedeapsă de până la 5 ani de închisoare.

Mircea Barbu, apel către comunitatea internațională și către toți cei care cred în puterea adevărului

Drept reacție la decizia Moscovei, Mircea Barbu a transmis că situația în care se află „ridică semne de întrebare asupra libertății presei și a drepturilor fundamentale ale jurnaliștilor”.

„Această acțiune reprezintă nu doar un atac direct asupra libertății mele de exprimare, ci și o amenințare la adresa tuturor jurnaliștilor care își asumă riscuri pentru a aduce în fața publicului adevărul despre conflicte armate și situații de criză. Conform Convenției de la Geneva, jurnaliștii trebuie să fie protejați în timpul desfășurării activităților lor, iar orice atac asupra acestora este o încălcare flagrantă a drepturilor fundamentale”, a transmis Mircea Barbu.

El a calificat drept „inacceptabil ca un jurnalist să fie hărțuit și persecutat pentru simplul fapt că își exercită meseria”.

„Mesajul pe care FSB-ul îl transmite este clar: nu tolerăm voci independente care pun la îndoială narațiunile oficiale. Dar eu nu voi ceda. Voi continua să relatez faptele, să aduc la cunoștința opiniei publice realitățile din zonele de conflict și să apăr valorile jurnalismului liber. Aș dori să fac apel la comunitatea internațională, la organizațiile care apără drepturile jurnaliștilor și la toți cei care cred în puterea adevărului. Nu putem permite ca frica și intimidarea să ne reducă la tăcere”, a precizat Mircea Barbu.

Amenințat cu moartea după reportaj

După publicarea reportajului în HotNews, Mircea Barbu a fost vizat de amenințări cu moartea făcute de propagandiști ruși. „Rachetele Iskander sunt mai eficiente ca dosarele penale”, a fost mesajul publicat pe canalul de Telegram „Dva maiora”, care, conform propriei descrieri, este al „militarilor adevărați” și are peste 1,1 milioane de urmăritori. 

De asemenea, Moscova a reacționat, prin vocea Ambasadei Rusiei la București, după ce trimisul special al HotNews.ro, Mircea Barbu, i-a însoțit pe militarii ucraineni în teritoriile ocupate din Kursk, unde a realizat un videoreportaj exclusiv. Diplomația Kremlinului spune că dacă e adevărat că jurnaliștii nu sunt ținte și că ei pot trece granițele în timpul unui război, atunci de ce jurnaliști ruși au fost omorâți de armata și serviciile secrete ale Ucrainei.

Autoritățile ruse au afirmat că reporterul Mircea Barbu a intrat ilegal în Rusia și a cerut redacției de la București „să condamne acțiunile teroriste ale forțelor armate și ale serviciilor de informații ale Ucrainei, care vânează și ucid în mod deliberat de câțiva ani colegii lor jurnaliști ruși”.

De ce HotNews și alte publicații au trimis jurnaliști dincolo de granița Rusiei

Este un fapt trecerea de către ziaristul nostru a graniței de stat, fără permisiunea Rusiei. Nu e nimic de contestat. Același lucru s-a întâmplat când jurnaliști ruși, chinezi și din alte țări au urmărit trupele ruse în incursiunea lor pe teritoriul ocupat în sens invers, teritoriu care conform legilor internaționale aparține Ucrainei. După cum Kursk aparține Rusiei. 

Numai că există o convenție tacită, în legile derulării conflictelor, că ziariștii nu doar că nu sunt ținte, ci și că reporterii pot ajunge uneori în zone unde n-ar trebui să fie, de pildă peste granițe. Toate taberele combatante admit acest lucru. De ce? Pentru că ziariștii informează oamenii în legătură cu ce se petrece, iar prezența lor în zone ”intrezise” este de interes public, adică în folosul publicului.

Dacă armatele n-ar accepta această convenție legată de presă, atunci cetățenii n-ar beneficia decât de relatările oficiale și nu ar putea primi informații independente.

CITEȘTE ȘI:

INTERVIURILE HotNews.ro