Sari direct la conținut

Reacția MAE, după ce Rusia a deschis dosar penal pe numele lui Mircea Barbu, corespondent HotNews: Este un atac flagrant la libertatea presei

HotNews.ro
Reacția MAE, după ce Rusia a deschis dosar penal pe numele lui Mircea Barbu, corespondent HotNews: Este un atac flagrant la libertatea presei

Ministerul român al Afacerilor Externe a condamnat vineri deschiderea de către Rusia a unui dosar penal pe numele jurnalistului Mircea Barbu, corespondentul HotNews.ro, pentru reportajul său în Kursk. „Este un atac flagrant la libertatea presei și la drepturile fundamentale”, arată postarea MAE de pe pagina oficială a rețelei sale de socializare X.

„Condamnăm ferm decizia RU de a deschide dosare penale împotriva unor jurnaliști, inclusiv a românului Mircea Barbu, pentru că au realizat relatări din #Kursk. Este un atac flagrant la libertatea presei și la drepturile fundamentale. Jurnaliștii trebuie protejați, nu reduși la tăcere”, arată postarea MAE.

Reacția vine după ce Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat vineri deschiderea de dosare penale pentru trecerea ilegală a frontierei pe numele jurnaliștilor Mircea Barbu, corespondent HotNews.ro, și Fletcher Young și Catherine Diss de la televiziunea australiană ABC.

Dosarele au fost deschise pentru că cei trei jurnaliști au realizat reportaje în regiunea rusă Kursk, unde armata ucraineană a lansat o incursiune la începutul lunii august.

Cum a reacționat Mircea Barbu față de dosarul penal deschis de Moscova

Jurnalistul român a spus că „acțiunea nu este doar un atac direct asupra libertății mele de exprimare, ci și o amenințare la adresa tuturor jurnaliștilor care își asumă riscuri pentru a aduce în fața publicului adevărul despre conflicte armate și situații de criză”.

Conform Convenției de la Geneva, jurnaliștii trebuie să fie protejați în timpul desfășurării activităților lor, iar orice atac asupra acestora este o încălcare flagrantă a drepturilor fundamentale”, a transmis Mircea Barbu.

El a calificat drept „inacceptabil ca un jurnalist să fie hărțuit și persecutat pentru simplul fapt că își exercită meseria”.

„Mesajul pe care FSB-ul îl transmite este clar: nu tolerăm voci independente care pun la îndoială narațiunile oficiale. Dar eu nu voi ceda. Voi continua să relatez faptele, să aduc la cunoștința opiniei publice realitățile din zonele de conflict și să apăr valorile jurnalismului liber. Aș dori să fac apel la comunitatea internațională, la organizațiile care apără drepturile jurnaliștilor și la toți cei care cred în puterea adevărului. Nu putem permite ca frica și intimidarea să ne reducă la tăcere”, a precizat Mircea Barbu.

Mircea Barbu, amenințat cu moartea după reportajul din Kursk

De altfel, după publicarea reportajului în HotNews, Mircea Barbu a fost vizat de amenințări cu moartea făcute de propagandiști ruși.

„Rachetele Iskander sunt mai eficiente ca dosarele penale”, a fost mesajul publicat pe canalul de Telegram „Dva maiora”, care, conform propriei descrieri, este al „militarilor adevărați” și are peste 1,1 milioane de urmăritori. 

Ulterior, Moscova a reacționat, prin vocea Ambasadei Rusiei la București, dacă e adevărat că jurnaliștii nu sunt ținte și că ei pot trece granițele în timpul unui război, atunci de ce jurnaliști ruși au fost omorâți de armata și serviciile secrete ale Ucrainei.

Autoritățile ruse au afirmat că reporterul Mircea Barbu a intrat ilegal în Rusia și a cerut redacției de la București „să condamne acțiunile teroriste ale forțelor armate și ale serviciilor de informații ale Ucrainei, care vânează și ucid în mod deliberat de câțiva ani colegii lor jurnaliști ruși”.

INTERVIURILE HotNews.ro