Sari direct la conținut

Ministerul de Externe al Federației Ruse critică HotNews și postează fotografii cu jurnaliști ruși decedați, după reportajul corespondentului Mircea Barbu în Kursk

HotNews.ro
Ministerul de Externe al Federației Ruse critică HotNews și postează fotografii cu jurnaliști ruși decedați, după reportajul corespondentului Mircea Barbu în Kursk
Serghei Lavrov și Maria Zaharova. Foto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

Moscova a reacționat, prin vocea Ambasadei Rusiei la București, după ce trimisul special al HotNews.ro, Mircea Barbu, i-a însoțit pe militarii ucraineni în teritoriile ocupate din Kursk, unde a realizat un videoreportaj exclusiv. Diplomația Kremlinului spune că dacă e adevărat că jurnaliștii nu sunt ținte și că ei pot trece granițele în timpul unui război, atunci de ce jurnaliști ruși au fost omorâți de armata și serviciile secrete ale Ucrainei.

Ambasada Rusiei la București a postat, vineri, pe Facebook, un mesaj semnat de Ministerul de Externe al Rusiei și adresat redacției HotNews, însoțit de fotografii ale unor jurnaliști ruși despre care mesajul susține că au murit pe teritoriul Ucrainei sau în Rusia în urma unor operațiuni ucrainene.

Autoritățile ruse afirmă că reporterul Mircea Barbu a intrat ilegal în Rusia și cer redacției de la București „să condamne acțiunile teroriste ale forțelor armate și ale serviciilor de informații ale Ucrainei, care vânează și ucid în mod deliberat de câțiva ani colegii lor jurnaliști ruși”:

  • „Site-ul de știri românesc HotNews.ro încercând să justifice intrarea ilegală a trimisului său special Mircea Barbu pe teritoriul Federaţiei Ruse, a declarat că ziariștii nu sunt ținte în timpul conflictelor militare.
    Nu se poate decât să fie de acord cu teza despre inviolabilitatea vieții reprezentanților mass-media, chiar dacă aceștia încalcă legile și principiile eticii jurnalistice.
  • În acest sens, ne așteptăm ca HotNews.ro să condamne acțiunile teroriste ale forțelor armate și ale serviciilor de informații ale Ucrainei, care vânează și ucid în mod deliberat de câțiva ani colegii lor jurnaliști ruși, nu doar în zone de luptă, ci și pe teritoriul Federației Ruse”.

Mesajul postat pe site-ul Ambasadei Rusiei la București este însoțit de un colaj cu fotografii ale unor jurnaliști ruși care au murit în Ucraina, țară invadată de Rusia în februarie 2022 sau, susține diplomație Kremlinului, au murit în Rusia.

Amintim că în cea de a treia săptămână a incursiunii trupelor Kievului în Rusia, jurnalistul Mircea Barbu, trimisul special al HotNews, i-a însoțit pe militarii ucraineni în teritoriile ocupate din Kursk și a realizat un interviu din cea mai fierbinte zonă a conflictului.

Întrucât a fost vorba despre o trecere neautorizată a frontierei de stat dintre Rusia și Ucraina, anumite detalii legate de numele localităților sau locul prin care a intrat trimisul special al HotNews nu au fost dezvăluite în reportaj, din motive de securitate.

HotNews consideră că interesul mare al publicului justifică riscurile traversării frontierei de stat a Federației Ruse, fără o autorizare prealabilă, iar redacția îi va asigura protecție legală reporterului Mircea Barbu. Asta, mai ales că FSB-ul rus a pus sub acuzare jurnaliștii pentru că au relatat din Kursk.

După publicarea reportajului, pe un canal rusesc de Telegram propagandist, care au apărut amenințări cu moartea la adresa corespondentului HotNews Mircea Barbu: „Rachetele Iskander sunt mai eficiente ca dosarele penale”.

CITEȘTE ȘI:

INTERVIURILE HotNews.ro