Sari direct la conținut

Filmul „Joker 2” apare în cinematografe sub umbra lungă a predecesorului său, iar primele semne nu sunt încurajatoare

HotNews.ro
Filmul „Joker 2” apare în cinematografe sub umbra lungă a predecesorului său, iar primele semne nu sunt încurajatoare
Joaquin Phoenix într-o secvență din noul film „Joker: Folie a Deux”, FOTO: LMK / Imago Stock and People / Profimedia Images

Noul film „Joker”, denumit oficial „Joker: Folie à Deux”, apare vineri și în cinematografele din România. Însă primele semne legate de unul dintre cele mai așteptate lungmetraje ale anului nu sunt neapărat încurajatoare.

Primul film Joker din 2019 al regizorului american Todd Phillips s-a bucurat de un succes uriaș în cinematografe, depășind ușor pragul de un miliard de dolari în ceea ce privește vânzările de bilete la nivel mondial. Până recent el a fost filmul cu Rating R cu cele mai mari încasări din istoria box office-ului.

Filmele cu Rating R sunt cele desemnate în SUA ca fiind adresate preponderent unui public matur, neputând fi văzute de minorii sub vârsta de 17 ani decât cu un adult însoțitor. Drept urmare, așteptările privind încasările sunt de regulă considerabil mai mici decât pentru alte categorii de lungmetraje.

Joker și-a păstrat acest titlu până recent, când noul lungmetraj Deadpool & Wolverine, a ajuns la încasări totale de 1,32 miliarde de dolari. Cifrele publicate însă de site-ul de specialitate boxofficemojo.com, nu țin însă cont de inflația galopantă din ultimii 5 ani, ceea ce favorizează noul film Marvel.

Pe lângă succesul uriaș de care s-a bucurat în cinematografe, filmul cu Joaquin Phoenix în rolul unuia dintre cei mai emblematici antagoniști din universul de benzi desenate DC a primit cele mai multe nominalizări la Premiile Oscar din 2020, nu mai puțin de 11.

Joker avea să meargă acasă în cele din urmă cu doar două Oscaruri după o gală la care marea vedetă a fost filmul Parasite al regizorului sud-coreean Bong Joon-ho.

Însă pentru Joaquim Phoenix a fost un triumf personal, el câștigând pentru prima oară Premiul Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol principal, după două nominalizări anterioare grație interpretării sale din filmele Walk the Line și The Master. El fusese nominalizat, de asemenea fără succes, și pentru Premiul Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol secundar grație interpretării din Gladiatorul.

Așteptările pentru noul lungmetrajul Joker sunt, așadar, cât se poate de mari.

Joaquin Phoenix cu Oscarul câștigat în 2020 pentru rolul lui Joker, FOTO: Frederic J. Brown / AFP / Profimedia

Ce e nou în „Joker: Folie à Deux

Începem cu ce nu e nou: Joaquin Phoenix se întoarce în rolul titular, în timp ce Todd Phillips a ocupat din nou scaunul regizoral al lungmetrajului.

Marea noutate în schimb este că Folie à Deux este un film musical, un lucru pe care Phoenix l-a descris într-un interviu acordat Reuters că „în unele privințe a părut ca o extensie naturală [a lungmetrajului din 2019], dar în același timp a părut ca ceva cu totul nou”.

Cealaltă noutate majoră este că în noul film lui Joker i se alătură Harley Quinn, prezentată în lungmetraj ca o pacientă internată la Azilul de Stat Arkham, unde sunt ținute persoane cu probleme mintale. Cei doi se întâlnesc în timp ce Arthur Fleck, personajul lui Phoenix, este ținut la același ospiciu înaintea începerii procesului în care urmează să fie judecat pentru crimele comise sub „masca” lui Joker.

Titlul filmului este o referință directă la poveste, Folie à Deux fiind un termen medical ce desemnează o psihoză care afectează doi indivizi sau mai mulţi, în general membrii aceleiaşi familii. Modul în care distribuitorul din România a ales să traducă numele filmului, Joker: Delir în doi, este sugestiv.

Întrucât noul film Joker este un musical, producătorii și-au asigurat pentru rolul lui Harley Quinn unul dintre cele mai mari nume de pe piață: cântăreața americană Lady Gaga.

De altfel, Joker: Folie à Deux a câștigat Premiul pentru cea mai bună coloană sonoră la ediția de anul acesta a Festivalului Internațional de Film de la Veneția, unde a fost prezentat în premieră mondială.

Recenziile sugerează că noul film „Joker” nu se ridică la nivelul predecesorului său

Întrucât filmul a avut premiera la Veneția pe 4 septembrie, avem deja destul de multe recenzii publicate de criticii de film.

„Deși Lady Gaga se alătură lui Joaquin Phoenix, de data aceasta în închisoare, noul episod semnat de Todd Phillips este o copie palidă a primului”, scrie Le Figaro, care amintește totodată că primul film a câștigat în 2019 Leul de Aur, marele premiu decernat la Festivalul de Film de la Veneția, nu doar cel pentru coloana sonoră.

„Continuarea filmului lui Todd Phillips, care a câștigat Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneția în 2019 și a devenit un fenomen global, merită aplauze pentru libertatea sa creativă, dar și-a pierdut o mare parte din substanță”, scrie și El Pais.

Cotidianul Libération dă un verdict dur:

„Todd Phillips se străduiește să creeze o continuare a succesului său condus de actorul său american. Era de așteptat să fie un eșec, și este. Lady Gaga, în rolul lui Harley Quinn, din păcate, nu ridică nivelul.

Unii au văzut un film „genial”, dar nici pe IMDb recenziile nu sunt strălucite

Evident, au existat și păreri contrare, criticii de film punându-se rareori de acord. De exemplu, Tori Brazier de la ziarul britanic Metro consideră că Joker: Folie à Deux este „genial” și „reușește acolo unde atât de multe filme au eșuat înainte”.

Folie à Deux reușește două lucruri remarcabile. El actualizează filmul musical, folosind genul într-o manieră inspirată care nu ar trebui să înspăimânte fanii căruia nu îi plac. El este de asemenea acel sequel rar care atinge – dacă nu depășește – calitatea predecesorului său”, mai scrie acesta.

Însă, per total, noul Joker are o rată a aprobării din partea criticilor de film de doar 47% pe agregatorul Rotten Tomatoes.

El apare vinerea aceasta în cinematografele din România, concomitent cu premiera din America de Nord. Însă Joker 2 a fost lansat în anumite țări încă de miercuri, 2 octombrie. Asta înseamnă că el a fost văzut deja și de unii spectatori obișnuiți, nu doar de către criticii de film.

Iar pe IMDb, unde votul e democratic, Joker: Folie à Deux are o notă medie de 5,6 / 10 în momentul scrierii acestui articol. Numărul de recenzii însă e deocamdată relativ mic pentru standardele IMDb, de sub 10.000.

Cert este că toată lumea își va putea forma acum propria părere despre cât de bun este sau nu noul Joker, dată fiind apariția sa în cinematografele de la noi.

INTERVIURILE HotNews.ro