Sari direct la conținut

„Panică, disperare” și „ipocrizie”. Mircea Geoană, criticat dur de mai mulți jurnaliști, printre care și Mircea Barbu, corespondentul HotNews.ro, și Emilia Șercan, pentru acuzațiile la adresa lui Attila Biro

HotNews.ro
Emilia Sercan in studioul HotNews.ro, Foto: Adi Iacob / HotNews
Emilia Sercan in studioul HotNews.ro, Foto: Adi Iacob / HotNews

Afirmațiile lui Mircea Geoană la adresa jurnalistului Attila Biro că „este acuzat în presa din Bulgaria și din alte țări europene că ar face parte din operațiunea de încercare de asasinare a procurorului general al Bulgariei”, după ce a publicat o investigație despre legăturile șefului de campanie al lui Geoană cu un propagandist rus, au fost taxate dur de mai mulți jurnaliști români. Printre aceștia, se numără și corespondentul HotNews.ro Mircea Barbu, căruia candidatul independent la prezidențiale i-a luat apărarea după ce Rusia  a deschis un dosar penal pe numele său în urma reportajului din Kursk, precum și Emilia Șercan.

Reacțiile vin după ce Mircea Geoană a încercat să-l discrediteze pe jurnalistul Attila Biro, pentru a se apăra astfel de investigația jurnalistică a rețelei The Organised Crime and Corruption Reporting Project, din care face parte și Context.ro, ce a dezvăluit că  Rareș Mănescu, fostul primar al Sectorului 6, a înființat o firmă alături de un om de afaceri rus, în timp ce se ocupa de campania lui Geoană pe când acesta era încă adjunct la NATO. Ancheta jurnalistică arată o serie de ramificații care duc chiar și la un mercenar care a luptat în Donbas de partea rușilor.

Mai mult, Geoană a acuzat o acțiune de „kompromat” împotriva sa

„V-am spus de la începutul campaniei prezidențiale că o candidatură independentă din partea unui fost înalt oficial NATO va deranja interesele Federației Ruse și interesele unor grupuri din România. Din păcate, am avut dreptate. O adevărată operațiune de kompromat este în derulare, îmi sunt imputate așa-zise asocieri cu Federația Rusă, lucru total necredibil în condițiile în care, timp de 5 ani, am condus, împreună cu secretarul general, Alianța Nord-Atlantică”, susține Geoană, într-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook.

Azi a revenit din nou cu afirmații asemănătoare. Alina Achim Inayeh, purtătoarea de cuvânt Romania Renaște, care îi susține candidatura lui Geoană la prezidențiale, a repetat afirmațiile acestuia cu privire la Attila Biro. 

„De ce ar fi o informatie falsă și informațiile care îl privesc pe domnul Geoană nu sunt false”, s-a apărat apoi purtătoarea de cuvânt. 

Mircea Barbu, corespondent HotNews.ro, îl acuză pe Geoană de ipocrizie și dublu standard

Jurnalistul Mircea Barbu îl acuză pe Mircea Geoană de ipocrizie și dublu standard, după ce candidatul independent la prezidențiale a „condamnat cu toată fermitatea încercarea de intimidare iniţiată de Federaţia Rusă împotriva jurnalistului Mircea Barbu”, pentru ca acum să facă opusul în cazul lui Biro.  

Mai mult, Mircea Geoană spunea atunci că „libertatea de exprimare nu este doar un drept, ci şi o responsabilitate”. 

Jurnalistul apărat de Geoană spune că de fapt „când adevărul deranjează,(…) discreditarea devine parte din strategia de campanie”, subliniind că „libertatea de exprimare nu ar trebui să depindă de simpatiile politice sau de agenda electorală a unui candidat la prezidențiale”.

„Se pare că domnul Mircea Geoană, politician cu veleități diplomatice, ne oferă o lecție despre dublul standard în privința jurnaliștilor, demonstrând o ipocrizie greu de ignorat. Într-o postare recentă, Geoană își asumă rolul de apărător al libertății de exprimare, condamnând vehement intimidările Federației Ruse la adresa mea. Dar, astăzi, același politician nu ezită să lanseze acuzații grave în spațiul public împotriva lui Attila Biro, coleg de breaslă și jurnalist la Context.ro.”, scrie jurnalistul Mircea Barbu pe pagina sa de Facebook

Cristi Pantazi: Geoană, „un om fără discernământ”

Redactorul-șef G4Media, Cristi Pantazi, l-a catalogat pe Geoană drept „un om lipsit de discernământ”. 

„Un om lipsit de discernământ. Asta este Mircea Geoană, care a lansat public un fals grosolan. L-a acuzat pe jurnalistul Attila Biro, unul dintre cei mai curajoși reporteri de investigație, că ar fi încercat să asasineze un procuror bulgar. E un fake lansat de siteuri necredibile din Bulgaria, dovedit ca fake. Acest om vrea să conducă România. Ar fi primul președinte fără discernamânt”, a scris Pantazi pe Facebook

Jurnalista Emilia Șercan: „Panică, disperare sau e, pardon de expresie, prostănac”

Jurnalista Emilia Șercan (PressOne), vizată ea însăși de un kompromat, după ce a dezvăluit că teza premierului Nicolae Ciucă este plagiată, a spus că „Mircea Geoană nu e victima vreunui kompromat în povestea asta, minciunile lui la adresa lui Biro înseamnă kompromat”.

Mai mult, jurnalista, care a scris de altfel că Mircea Geoană și-a plagiat teza de doctorat, spune că reacția candidatului la prezidențiale arată „arată panică, disperare sau că e, pardon de expresie, prostănac”.  

„Să acuzi mâna Kremlinului în legătură cu investigația despre afacerile dubioase ale lui Rareș Mănescu – omul care a lucrat pentru campania electorală sub acoperire a lui Geoană și care a finanțat cu mii de euro ONG-ul lu’ „Mihaela, dragostea mea” –înseamnă să fii cel puțin prostănac, pardon de expresie. 

Iar apoi să îl acuzi pe Attila Biro, redactorul-șef Context, că a fost implicat într-o tentativă de dublu asasinat la adresa unui procuror-șef din Bulgaria, adică a unui oficial de rang înalt al unui stat UE, înseamnă că este prostănac cu repetiție, pardon de expresie. 

O dublă tentativă de asasinat însemnă anchetă, înseamnă dosar penal, înseamnă pușcărie în orice stat, iar lucrul ăsta ar trebui să-l știe Mircea Geoană, pentru că, în trecut, a mers pe la niște parchete să dea declarații pentru mult mai puțin de atât, iar cumnatul lui e fugar prin Turcia tot pentru ceva mai puțin de un dublu asasinat”, a scris jurnalista pe pagina sa de Facebook

Reacția lui Geoană cu privire la investigația jurnalistului Attila Biro aduce aminte de reacția față de Emilia Șercan când i-a dezvăluit plagiatul

Reamintim că după ce Emilia Șercan a publicat un articol în care relata că acum fostul secretar adjunct NATO a plagiat prin traducere, Mircea Geoană a acuzat-o de „atacuri murdare”, „atacuri politice” sau „campanie de fake-news”.

„Nu voi permite nimănui, din motive exclusiv electorale și, în mod evident, motivat politic, să pună la îndoială o viață de muncă și studii făcute la cel mai înalt nivel de probitate și profesionalism”, transmite Mircea Geoană într-o reacție publicată pe Facebook și transmisă printr-un comunicat de presă.

Diana Oncioiu, despre Geoană: „Nu e doar prostănacul suprem. E și ticălosul suprem”

Jurnalista Diana Oncioiu (Dela0.ro și Să fie Lumină) a reacționat și ea după declarațiile lui Geoană.

„Mircea Geoană nu e doar prostănacul suprem. E și ticălosul suprem. Vă rog, veniți să-mi spuneți cât e el de pregătit, școlit și așa mai departe. 

Declarația de mai sus e un atac. Unul din multele la adresa presei din partea politicienilor. Dar acesta atinge un nivel al absurdului pe care doar domnul Geoană îl putea bifa. Zici că cineva a vrut să-și bată iar joc de el”. 

Reacția Active Watch

Active Watch, organizație care luptă pentru dreptul la liberă exprimare și libertatea presei, a condamnat afirmațiile lui Mircea Geoană și a transmis că acesta „nu este victima unei acțiuni de kompromat, ci, dimpotrivă, este artizanul unei acțiuni standard de kompromat îndreptată împotriva unor jurnaliști care și-au făcut meseria și au expus fapte care vizează direct echipa de campanie a domnului Geoană”.

Organizația subliniază că investigația Context.ro conține dovezi care „pot fi compromițătoare pentru domnul Geoană”, iar în loc să reacționeze la cele relatate „Geoană și staff-ul său de campanie au ales să atace jurnaliștii, cu scopul de a decredibiliza investigația.”

„Este o situație în care “hoţul strigă hoţii”, domnul Geoană apelând la informaţii false vehiculate de entităţi media dubioase din Bulgaria pentru a contracara faptele documentate şi probate de reputaţi jurnalişti de investigaţie”, a precizat Active Watch.

INTERVIURILE HotNews.ro