Sari direct la conținut

Nouă investigație Context.ro în care apare numele lui Mircea Geoană: Parteneră de afaceri a familiei Mănescu, colaboratoare a unui oligarh sancționat internațional, apropiat al lui Putin

HotNews.ro
Nouă investigație Context.ro în care apare numele lui Mircea Geoană: Parteneră de afaceri a familiei Mănescu, colaboratoare a unui oligarh sancționat internațional, apropiat al lui Putin
Moshe Kantor: Ronen Zvulun / AP / Profimedia

În timp ce Rareș Mănescu coordona campania lui Geoană, fiul său Vlad Mănescu a vândut o companie de consultanță unei foste colaboratoare a oligarhului rus Moshe Kantor, sancționat internațional, scrie Context.ro. Este vorba de Lisa Schmidt, care a făcut parte din board-ul unei companii deținute de oligarhul care face parte din cercul apropiat al lui Putin.

Noul articol vine după ce jurnaliștii rețelei The Organised Crime and Corruption Reporting Project, din care face parte și Context.ro, au dezvăluit marți că Rareș Mănescu, fostul primar al Sectorului 6, a înființat o firmă alături de un om de afaceri rus, în timp ce se ocupa de campania lui Geoană pe când acesta era încă adjunct la NATO.

Mircea Geoană a reacționat cu un atac la Atila Biro – care semnează investigația în Context.ro – spunând că jurnalistul „este acuzat în presa din Bulgaria și din alte țări europene că ar face parte din operațiunea de încercare de asasinare a procurorului general al Bulgariei”.

Geoană a declarat că „este o operațiune FSB, de manual, de compromitere deliberată” și a susținut că are loc un „kompromat” împotriva sa după dezvăluirile legate de Rareș Mănescu. „Am făcut un apel către instituțiile române specializate care se ocupă de aceste subiecte pentru a investiga această operațiune de compromitere a unui fost oficial NATO și potențial viitor președinte al României”, a spus el.

Firmă din familia Mănescu, vândută unei colaboratoare a oligarhului rus Moshe Kantor

În noul material de investigație se scrie că în martie-aprilie 2024, fiul lui Rareș Mănescu și-a vândut firma de consultanță, la care era co-proprietar. Acțiunile sale și ale partenerului său au fost cumpărate de Lisa Schmidt (Benoliel de Carvalho Wahnon Martins – Schmidt Elizaveta – numele integral, n.red.) și soțul acesteia.

La momentul tranzacției, Mănescu senior era implicat în campania electorală a lui Mircea Geoană, pentru alegerile prezidențiale, deși acesta era încă Secretar General Adjunct al NATO.

Contractul de vânzare a acțiunilor a fost semnat la finalul lui martie și înregistrat la Registrul Comerțului (autoritatea care se ocupă de toate companiile din România) în prima parte a lunii aprilie. Vlad Mănescu nu a răspuns solicitărilor reporterilor de a transmite un punct de vedere.

Lisa Schmidt este licențiată în marketing și a lucrat timp de cinci ani în sistemul bancar, în Elveția și Marea Britanie, conform profilului său de LinkedIn. Din 2010 a început o colaborare cu Acron, unul dintre cei mai mari producători de fertilizanți din Federația Rusă.

Lisa Schmidt a fost membră a boardului filialei elvețiene Acron până în 2022. Pe profilul public de LinkedIn spune că este „chief financial officer” (directorul financiar), adică CFO-ul companiei lui Kantor, însă într-un punct de vedere trimis reporterilor pe e-mail ea susține că a rupt legătura cu Acron în 2022. Grupul Acron a fost fondat de oligarhul rus Moshe Kantor.

După invazia rusă din Ucraina, Kantor a fost inclus pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene, în aprilie 2022. Oligarhul rus are, conform UE, o relație apropiată cu Vladimir Putin, față de care și-a exprimat public sprijinul, relație care i-ar fi permis să-și mențină averea colosală estimată de Forbes la peste 9 miliarde de dolari. De aceea, Uniunea Europeană a cerut înghețarea bunurilor lui Kantor și i-a interzis să călătorească pe teritoriul său. Măsurile au fost contestate de oligarh, deocamdată fără succes.

Kantor este unul dintre cei pentru pentru care premierul Ungariei, Viktor Orban, a încercat să obțină ridicarea sancțiunilor. O investigație publicată de Dossier Center la începutul acestui an a dezvăluit că, deși neagă că e apropiat de regimul Putin, Kantor a fost zeci de ani partener de afaceri cu Yuriy Zubakov, fost director al Serviciului Secret Extern și secretar al Consiliului de Securitate al Federației Ruse.

Pe de altă parte, soțul Lisei Schmidt, Nuno Wahnon Martins (Benoliel de Carvalho Wahnon Martins Nuno Miguel – numele integral, n.red.), a fost directorul pentru afaceri europene al European Jewish Congress (EJC), organizație condusă la acel moment de Moshe Kantor, care are cetățenie triplă: britanică, rusească și israeliană.

Citește și:

INTERVIURILE HotNews.ro