Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 956: Atac cu valuri de drone rusești asupra Kievului și altor regiuni peste noapte / Ambasadorul Rusiei în SUA s-a întors la Moscova

HotNews.ro
LIVE Război în Ucraina, ziua 956: Atac cu valuri de drone rusești asupra Kievului și altor regiuni peste noapte / Ambasadorul Rusiei în SUA s-a întors la Moscova
Poziție de mortier ucraineană pe frontul din regiunea Sumî - FOTO: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Forțele ruse au atacat Kievul în noaptea de sâmbătă spre duminică cu mai multe valuri de drone lansate din direcții, diferite, au spus oficiali militari ucraineni, care au precizat că au fost emise trei alarme ce au durat în total cinci ore, iar toate țintele aeriene au fost doborâte, fără a exista informații privind victime sau pagube.

Evenimentele de sâmbătă, ziua 956 a războiului din Ucraina, LIVE:

VIDEO Incident bizar pe cerul Ucrainei: Un Su-57 rusesc și-a doborât partenera de misiune, o dronă experimentală uriașă / „Au dat-o în bară”, acuză piloții ruși.

Pe rețelele de socializare au apărut imagini cu un avion militar rusesc Su-57 ce își doboară partenerul de misiune, vehiculul aerian de luptă fără pilot experimental Suhoi S-70 „Okhotnik”, deasupra unei zone controlate de forțele ucrainene.

Cum încearcă Rusia să facă rost de și mai mulți soldați

Guvernul rus intenționează să aloce 90 de miliarde de ruble (948 de milioane de dolari) plăților unice pentru încheierea unui contract militar cu Ministerul rus al Apărării între 2025 și 2027, ceea ce indică faptul că Kremlinul intenționează să continue să se bazeze pe eforturile de pseudo-mobilizare în curs de desfășurare pentru a-și acoperi nevoia de soldați pentru războiul din Ucraina, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Guvernul federal rus oferă în prezent 400.000 de ruble (4.200 de dolari) ca plată unică inițială la semnarea unui contract militar (pe lângă plățile unice oferite de guvernele regionale, unele dintre acestea depășind recent un milion de ruble).

Lucru ce ar însemna că Moscova intenționează să recruteze 225.000 de militari cu servicii contractuale între 2025 și 2027, dar asta doar presupunând că nivelurile actuale de recompensare se mențin, ceea ce este puțin probabil având în vedere că aceste plăți s-au majorat constant începând cu 2022.

În ultimele luni, autoritățile ruse au crescut semnificativ stimulentele financiare, în special plățile unice, pentru semnarea contractelor militare, iar Kremlinul este posibil să fi alocat 90 de miliarde de ruble pentru plăți unice cu intenția de a crește în continuare plățile federale între 2025 și 2027, mai notează ISW.

Rușii au atacat peste noapte cu 87 de drone și 4 rachete

Forțele aeriene ucrainene au anunțat pe Telegram că Rusia a lansat de sâmbătă seară și până duminică dimineață numeroase drone de atac și câteva rachete de diferite tipuri, fiind identificate peste 90 de ținte aeriene:

  • 2 rachete balistice Iskander-M
  • 1 rachetă de croazieră Iskander-K;
  • 1 rachetă ghidată X-59/69;
  • 87 drone de tip Shahed (zone de lansare: Orel, Primorsko-Akhtarsk, Kursk – Federația Rusă).

Atacul aerian a fost respins de aviație, trupe de rachete antiaeriene, unități de război electronic și grupuri mobile de foc ale Forțelor Aeriene și ale Forțelor de Apărare ale Ucrainei.

Ca urmare a luptei antiaeriene, două rachete și 56 de drone inamice Shahed au fost doborâte în 14 regiuni ucrainene, potrivit sursei citate. De asemenea, 25 de drone se pierduseră în diferite regiuni ale Ucrainei, „probabil ca urmare a contramăsurilor active împotriva războiului electronic”, iar 4 încă erau la ora 9:00 în
spațiul aerian ucrainean.

Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 1.250 soldați, 3 tancuri, 21 alte blindate de luptă, 55 tunuri, 101 diferite vehicule și 19 echipamente speciale.

Hennadii Trukhanov, primarul portului Odesa de la Marea Neagră, a anunțat pe Telegram că Rusia a atacat orașul în timpul nopții, fiind raportate mai multe explozii.

Până la această oră nu au fost furnizate informații privind eventualele victime sau pagube materiale în zonă.

Ambasadorul Rusiei în SUA s-a întors la Moscova

Ambasadorul Rusiei în SUA, un adept al liniei dure a Kremlinului, a plecat sâmbătă înapoi la Moscova, a anunțat presa de stat, finalul mandatului său survenind într-un moment în care relațiile dintre cele două națiuni sunt dintre cele mai ostile din ultimele decenii, transmite Reuters.

„Ambasadorul rus în SUA, Anatoli Ivanovici Antonov, își încheie misiunea la Washington și se îndreaptă spre Moscova”, a anunțat agenția de presă de stat TASS, citând Ministerul de Externe.

Antonov, născut în Siberia, în vârstă de 69 de ani, diplomat de carieră, era văzut ca un negociator dur care era totuși capabil să ajungă la compromisuri. Șef al misiunii ruse la Washington din 2017, el anunțase din iulie că misiunea sa în SUA se apropie de sfârșit.

Rusia nu a spus până acum cine îl va înlocui.

Administrația militară a orașului Kiev a raportat că unitățile ucrainene de apărare aeriană au doborât toate dronele rusești detectate în spațiul aerian al capitalei ucrainene și la periferia orașului noaptea trecută, scrie Ukrainska Pravda.

Serhii Popko, comandantul administrație militare a Kievului, a spus că dronele rusești au venit spre capitala ucraineană în valuri și din direcții diferite.

„Avertizarea de raid aerian a fost emisă în oraș de trei ori și a durat în total peste 5 ore. Toate dronele rusești detectate în spațiul aerian deasupra Kievului și la periferia orașului au fost distruse de mijloacele și personalul de apărare aeriană (numărul exact și tipul de drone vor fi anunțate de forțele aeriene). Primele informații nu indică pagube sau victime în oraș”, a declarat Popko.

Sinteza celor mai recente evenimente:

–––

Evenimentele de sâmbătă, ziua 955 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro