Sari direct la conținut

Preferințele românilor în materie de locuire. Pe ce loc se află componenta verde?  

Preferințele românilor în materie de locuire. Pe ce loc se află componenta verde?  
HILS Development

Ce înseamnă „acasă” pentru români? Definirea nu este un proces simplu, mai ales acolo unde „acasă” se suprapune cu ideea de proprietate. România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în privința locuirii în gospodării deținute integral, 95% dintre români fiind proprietari. În acest context, în care românii aspiră la a avea propria casă, care sunt criteriile după care o aleg? Accesul la resurse financiare este din start un filtru pus pe  zone și pe tip de locuințe. „Acasă” pentru fiecare dintre noi este însă mai mult decât creditul pe care îl luăm. Subiectul locuirii este constant abordat de cercetători, de echipe de sociologi și antropologi, lucru pe care l-am făcut și noi alături de locatarii actuali și viitori ai comunităților HILS Development. Mai jos trecem în revistă cele identificate și ne uităm inclusiv la componenta de sustenabilitate.  

Când „acasă” depinde de un act de proprietate 

În Uniunea Europeană, 69% din populație locuiește într-o gospodărie în proprietate privată, în timp ce restul de 31% închiriază, conform datelor Eurostat disponibile pentru 2022. România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în privința locuirii în gospodării deținute integral, 95% dintre români fiind proprietari. Este urmată de Slovacia (93%), Croația (91%) și Ungaria (90%). Conform datelor Eurostat, locuirea în gospodării aflate în proprietate privată este frecvent întâlnită în majoritatea statelor membre UE, cu excepția Germaniei, unde 53% din populație închiriază, urmată de Austria cu 49% și Danemarca cu 40%. 

O locuință devine „acasă” prin amintirile pe care oamenii le creează acolo. Este avantajul și, în același timp, dezavantajul locuințelor noi. Nu vin cu un istoric la pachet, cu aminitiri pe care generații de oameni să și le fi creat acolo. Vine însă cu potențialul de a le crea, cu viitorul pe care fiecare poate să și-l construiască în acel spațiu.  

Trendul bucureștenilor? Locuința nou construită! 

Bucureștiul se află pe locul 2 (scor 63,4) în barometrul de de performanță urbană City Index 2024, dezvoltat de Institutul pentru Orașe Vizionare și inclus în raportul Piața imobiliară rezidențială în T2 2024 realizat de imobiliare.ro. Primul loc este ocupat de Cluj-Napoca, cu un scor 64,1. Indicatorul este calculat în baza a trei componente – prosperitate, calitatea locuirii și vibrația fiecărui oraș. Capitala excelează, cum era de așteptat, la capitolul prosperitate, cel care indică puterea economică a orașului și interacțiunea acesteia cu dinamica socială. În ceea ce privește calitatea locuirii, Bucureștiul este pe locul secund, după Cluj-Napoca, iar la partea de vibrație, pe locul trei, după Sibiu și Cluj – Napoca.  

Cererea pentru locuințe noi în București a crescut cu peste 50% în trimestrul 2 din acest an față de aceeași perioadă a anului trecut, conform aceluiași raport imobiliare.ro. În același timp, oferta de locuințe noi în București s-a restrâns cu peste un sfert, până la 10.200 de unități noi, în T2 2024 vs T2 2023.  Prețurile locuințelor vechi și noi din București au urmat același trend și au crescut în luna august cu 13,8% față de august 2023, conform indicelui imobiliare.ro. Defalcat pe tipul de apartament, vorbim de un avans mult mai mare al prețurilor pentru apartamentele noi în august 2024, de +23,8%, față de august 2023. Spre comparație, prețurile apartamentelor vechi s-au majorat cu 12,3% în aceeași perioadă.  

Astfel, nu este o noutate faptul că mai mult de jumătate dintre bucureșteni sunt fie la prima lor locuință pe care o dețin în proprietate (31%) sau trec la a doua locuință, tot în proprietate (32%), conform unui studiu realizat în 2024 de către Reveal Marketing Research pentru HILS Development. Aproape 20% cumpără din necesitate, pentru a le oferi o locuință copiilor, iar puțin peste un sfert sub formă de investiție sau pentru închiriere.  Românii care caută locuințe preferă clădirile noi, eficiente energetic, asociate cu calitatea, care au un sistem de încălzire modern și un spațiu de locuit optim organizat. Capacitatea de a personaliza viitoarea locuință, de la finisaje la compartimentare, precum și apartenența la o comunitate tânără – asociată deseori cu ansamblurile noi – sunt o parte dintre preferințele respondenților în materie de locuire.  

De ce să alegi un apartament verde HILS, în zona de est Bucureștiului?  

HILS Sunrise revitalizează un teren industrial dezafectat de 15.000 mp și aduce inovații în utilizarea energiei regenerabile, facilități pentru vehicule electrice și spații de depozitare pentru biciclete, măsuri de reducere a efectului de insulă de căldură și soluții eficiente de irigare și reciclare. Materialele de construcție au un conținut redus de compuși organici volatili, asigurând un mediu sănătos pentru locuitori. Apartamentele de la parter vor dispune de grădini private, iar sistemele avansate de monitorizare a energiei vor menține costurile lunare la un nivel accesibil. Cu acces rapid la rețeaua de metrou și proximitatea față de centre comerciale și educaționale, HILS Sunrise oferă un echilibru ideal între viața urbană și spațiile verzi. HILS Sunrise, aflat în Bd. Theodor Pallady 57A, cuprinde 4 clădiri cu un total de 704 apartamente cu locuri de parcare terane și subterane.  

„Prin cele șase proiecte rezidențiale dezvoltate în zona de est a Bucureștiului, am contribuit la crearea unor adevărate noi comunități. Oameni care se bucură de noua lor viață, de familia lor, de facilitățile pe care le asigurăm și de zona bine conectată unde s-au mutat. Din discuțiile pe care le avem constant cu actualii și viitorii noștri locatari, am observat un interes crescut al oamenilor față de impactul asupra mediului pe care viața lor cotidiană o poate avea asupra mediului înconjurător. Ei vor să știe că prin achizițiile pe care le fac, de produse, servicii și implicit proprietăți, contribuie pe de o parte la propria lor sănătate și, pe de altă parte, la un mediu mai curat și sustenabil”, spune Andrei Ciobotaru, Director de Dezvoltare HILS Development.

HILS Development, companie antreprenorială dedicată dezvoltării imobiliare responsabile,  a investit 3 milioane de euro în prima certificare Green Homes din estul Capitalei. Pre-certificarea este o premieră pentru zona de est a Bucureștiului și o inovație în portofoliul companiei.  

Despre HILS Development  

HILS Development este compania de dezvoltări rezidențiale și mixed-use fondată de către Ionuț Negoiță, care are o experiență de peste 19 ani în domeniul imobiliar și 11.000 de locuințe construite și vândute în București. Misiunea companiei este de a construi noi comunități și a crea condiții de locuire pentru un trai de calitate.  

Viziunea HILS Development de dezvoltare a comunității prin proiecte rezidențiale și de tip mixed-use se extinde pe un orizont de 20 de ani. În prezent, HILS Development gestionează șase proiecte de mari dimensiuni în București – HILS Sunrise, HILS Pallady, HILS Brauner, HILS Republica, HILS Splai și HILS Titanium – și finalizează peste 1.000 de apartamente anual.  

Articol susținut de HILS Development