[P] Nouă premieră în guvernarea lui Marcel Ciolacu. România va avea propriile fabrici de panouri fotovoltaice
La Sfântu Gheorghe se construiește prima fabrică românească de panouri fotovoltaice, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene și cu un ajutor de stat de 3,89 milioane de euro. Alte două proiecte similare, dar și altele vizând capacități de stocare a energiei sunt în etapa de lansare, cu sprijin financiar oferit de Guvernul condus de Marcel Ciolacu prin schemele de ajutor de stat cuprinse în Strategia Energetică Națională.
KBK Kraft Projekt, firmă de construcții din Brașov, a semnat contractul de finanțare pentru realizarea unui hale industriale de asamblare de panouri fotovoltaice în municipiul Sfântu Gheorghe, din județul Covasna. Valoarea ajutorului de stat oferit de Guvernul Ciolacu este de 19,37 milioane lei (3,89 milioane euro), iar capacitatea anuală de producție țintită este de 140 MW.
Alte 2 proiecte care vor primi finanțare vor fi dezvoltate de Heliomit SRL, la Bârlad, și Carroponte SRL, în județul Brăila. Acestea vor beneficia de fonduri din schema de ajutor de stat lansată de Executivul Ciolacu inclusă în Strategia Energetică Națională, care vizează proiecte care să diversifice și mărească capacitatea energetică a României. Bugetul total al schemei pentru unitățile de producție pentru celule și panouri fotovoltaice este de 64,675 milioane euro, iar ținta acesteia este construirea în România a unei capacități anuale totale de producție de celule și panouri fotovoltaice de cel puțin 200 MW, până la 31 decembrie 2025.
S-au aprobat primele finanțări și din schema de stat pentru construire și montare de instalații de stocare de energie electrică
De asemenea, au fost semnate și două contracte în cadrul unei alte scheme de ajutor implementate de Executivul condus de Marcel Ciolacu, cu un buget total de 103 milioane de euro, care țintește asigurarea stabilității sistemului energetic național prin investiții în dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice (baterii).
Electrica SA va construi o instalație de stocare de energie în comuna Fântânele, din județul Mureș, cu capacitate de aproape 70 MWh. Valoarea totală a proiectului este de circa 21,8 milioane euro plus TVA, din care cea a fondurilor nerambursabile reprezintă 3,4 milioane euro. Al doilea contract a fost semnat cu Renovatio Trading, pentru un proiect de stocare de aproape 61 MWh dezvoltat la Toplița, în județul Harghita. Ajutorul de stat este în sumă de peste 3 milioane euro.
Securitatea energetică a țării, unul dintre proiectele prioritare ale Guvernului
Independența energetică a țării este un obiectiv major al Executivului condus de Marcel Ciolacu, direcțiile prioritare de dezvoltare al acestui sector fiind incluse în Strategia Energetică Națională, care beneficiază de un buget de peste două miliarde de euro asigurat prin investiții publice fără precedent în scheme de ajutor de stat și prin atragerea de fonduri din partea Băncii Europene de Investiții.
„Obiectivul nostru ca țară este să fim independenți energetic și să asigurăm resursele necesare cetățenilor și economiei, indiferent de evoluțiile în plan internațional. Investim miliarde de euro în noi capacităţi de obţinere a energiei din surse regenerabile şi urmărim dublarea capacităţii nucleare a României. Sunt cele mai mari investiţii din istorie în toate mijloacele de producţie de energie. Vrem să modernizăm sectorul energetic şi să-l facem mai rezistent la şocuri regionale sau globale. Sistemele noastre energetice trebuie să fie capabile să furnizeze energie în orice moment şi în condiţii de stres intern ori extern tuturor consumatorilor, oriunde”, a precizat premierul Marcel Ciolacu.
Articol susținut de PSD