Sari direct la conținut

REPORTAJ Înaintea alegerilor, pe străzile Chișinăului, discuțiile despre integrarea europeană și viitorul președinte ajung la sărăcie și prețurile mari

HotNews.ro
Chișinău, Foto: Victor Cozmei / HotNews.ro
Chișinău, Foto: Victor Cozmei / HotNews.ro

Corespondenta HotNews în Republica Moldova a vorbit cu oameni din Chișinău pentru a vedea care este atmosfera înaintea alegerilor prezidențiale și a referendumului pentru integrarea în UE. Cum a fost campania electorală, ce părere au despre dezvăluirile legate de mituirea alegătorilor sau votul pentru UE? – au fost întrebările la care au răspuns mai mulți cetățeni. 

  • „Lucrăm de dimineața până în seara ca să câștigăm o bucățică de pâine. Eu nici nu știu pe cine să votez”, spune o femeie venită la Chișinău din mediul rural pentru un salariu mai bun. 

Importanța celor două scrutinuri de duminică, 20 octombrie, a fost sesizată inclusiv de presa internațională, mai ales în contextul în care au apărut tot mai multe dovezi că rușii au alocat resurse consistente pentru a influența rezultatele, atât ale referendumului cât și a votului la prezidențiale.

Poliția din Moldova a anunțat în urmă cu câteva zile că a descoperit o schemă prin care 15 milioane de dolari au fost trimiși din Rusia pentru coruperea a 130.000 de cetățeni moldoveni. Cea mai mare parte a banilor, care intraseră deja în conturile alegătorilor, a fost confiscată de polițiști. 

Uriașa operațiune de fraudare a alegerilor orchestrată de oligarhul Ilan Șor a fost dezvăluită și de o investigație a publicației „Ziarul de Gardă”. 

Cu toate acestea, oamenii pe care i-am întâlnit pe stradă și care au acceptat să răspundă la întrebările HotNews au păreri destul de împărțite. 

„Șor nu ia de la oameni, le dă ceva. Întoarce ceea ce a furat, asta e bine”

Chișinău, alegeri prezidențiale și referendum

Tamara, o pensionară din Chișinău cu care am vorbit în limba rusă, spune de exemplu că banii trimiși de Șor alegătorilor nu ar fi trebuit confiscați de polițiști.

„Banii au fost luați de la o bătrânică care din acei 200 de lei (n.r.- aproximativ 52 RON) și-ar fi cumpărat pâine și unt. Pe Șor nu-l interesează, că el mănâncă icre roșii cu lingura”, a răspuns Tamara care se declară, totuși, împotriva mituirii alegătorilor de către politicieni pentru a vota într-un anumit fel sau pentru a participa la evenimente.

„Aici sunt de acord. Nu se pot da mite. Dar realitatea este că Șor nu cere de la oameni ceva înapoi. El dă ceva oamenilor. Se spune că este un hoț. Lasă să fie un hoț, dar el întoarce ceea ce a furat. Este un ajutor pentru oameni”, consideră femeia.

În ceea ce privește votul pentru referendumul de integrare în UE, pensionara este din nou foarte fermă:

„Nu poate fi organizat referendumul în același timp cu alegerile. Dacă oamenii au ieșit (n.r. – la vot) înseamnă că sunt electoratul ei (n.r.- al Maiei Sandu) și totul va fi pentru ea. Nu e corect”, a mai spus femeia. 

Legat de intrarea în UE, Tamara crede că asta nu va înseamna decât îndatorarea țării:  

„Ea (Maia Sandu – n.r.) a luat credite. Unde s-au dus banii? Nepoții noștri vor fi datornici. Ea a adus țara la prăpastie și își dorește să o alipească la România. Suntem împotriva acestui lucru”, a mai spus pensionara.

O tânără de 30 de ani care, la fel ca Tamara, a preferat să nu fie pozată spune că deși a citit despre scandalul privind mituirea alegătorilor cu bani veniți din Rusia nu are totuși o părere formată pe acest subiect.

În ceea ce privește referendumul, femeia este de părere că „Moldova merită să facă parte din Uniunea Europeană”.

„Cred că țara se dezvoltă și crește. Dacă va alege calea aceasta va fi minunat”, spune tânăra care precizează că nu este la fel de hotărâtă și în ceea ce privește votul pentru președinte: „Nu m-am decis încă”. 

„Este foarte regretabil că în țara noastră această corupție este atât de deschisă” 

Tânăr din Chișinău, în dialog cu jurnalista HotNews

Dacă oamenii mai în vârstă s-au arătat, în general, mai reticenți la a fi fotografiați și a răspunde la întrebări, tinerii sunt mai deschiși.  Iată mai jos dialogul cu unul dintre aceștia:

 – După ce criterii veți alege candidatul la prezidențiale? 
– Onestitate. 

Dar ați auzit despre încercările de a mitui alegătorii?
– Da, am auzit. Groaznic. Este o corupție deschisă. Este foarte regretabil că în țara noastră această corupție este atât de deschisă. Toții cunosc despre toate, dar… Și cetățenii nu fac nimic cu asta. Ți-au achitat 100-200 de lei și practic ți-ai vândut opinia. 

Despre referendumul constituțional privind integrarea europeană ce credeți?
– Ar fi tare să aderăm la Uniunea Europeană, dar în realitățile noastre UE nu are nevoie de noi. UE are destul probleme proprii. Adică ar fi bine să trăim în UE, dar nu ne vor da voie acolo cu brațele deschise.

Acum în țară este o astfel de stare de lucruri că nu avem nici cazare normală, munca este prost plătită, prețurile cresc, benzina crește, totul crește. Despre educație eu în general tac. Sunt student și este pur și simplu o nebunie. Este o dezorganizare peste tot.

„Ar fi bine ca prețurile să fie normale”

Chișinău, alegeri 2024

Din discuțiile cu oamenii am remarcat că sărăcia, prețurile mari din Moldova sunt problemele cele mai dureroase. 

„Cred că ar fi bine ca prețurile să fie normale în Republica Moldova”, mi-a spus o femeie care se grăbea, cu ziarul electoral al unui candidat în mână.

Femeia mi-a spus că a vota după criteriile sale personale, care sunt „cele obișnuite”: pace, bunăstare, îmbunătățirea condițiilor de trai, etc. Ar fi bine ca și prețurile să fie normale”.

Ați văzut că unele partide au încercat să cumpere voturile oamenilor?
– Este rău și mizerabil. Eu niciodată nu aș accepta așa ceva.

– La referendum veți participa? 
– Neapărat voi participa și gândurile mele mi le voi exprima pe buletin”, a declarat femeia. 

Tot despre problemele economice a vorbit și o femeie venită la Chișinău din mediul rural, localitatea Anenii Noi. 

„S-au făcut și lucruri bune, nu zic că nu s-a făcut nimic, dar mai mult rău. Mai ales în ceea ce vizează țăranii, bătrânii. Bătrânii nu sunt ajutați, pensia pe care o au este mizerabilă. Abia leagă tei de curmei, ca și noi, cei care lucrăm de dimineața până în seara ca să câștigăm o bucățică de pâine. Eu nici nu știu pe cine să votez. 

De-amu nu mai am încredere în nimeni, fiindcă toți ne-au dezamăgit. Și cei din partidele lui Șor, tot la buzunarul lor se gândesc, nu și la oameni, mai ales oamenii de la țară”, și-a exprimat femeia dezamăgirea.

În ceea ce privește referendumul pentru integrarea europeană, femeia este de părere că ar fi mai bine ca „Moldova să rămână independentă, să nu depindă de cineva”.

„Am fost prin Europa și știu care este situația acolo. Nu este tocmai așa de bună”, este convinsă femeia din Anenii de Jos. 

„Nimeni nu ne-a invitat în Uniunea Europeană”

Chișinău, alegeri 2024

Am remarcat, de asemenea, că propaganda rusă care spune, de exemplu, că intrarea în Uniunea Europeană înseamnă și înarmarea Moldovei a reușit să convingă suficienți oameni.

Deși nu există nicio legătură între aderarea la UE și militarizare, un bărbat mi-a spus de exemplu că schimbarea Constituției astfel încât să fie introdusă aderarea Moldovei la UE va însemna o armată de 3 milioane de oameni.

– Ne spuneți, vă rog, după ce criterii veți face alegerea?
– Eu nu voi vota „pentru”, eu voi vota „împotrivă”. Cred că ați înțeles totul.

– Ați auzit informații precum că unele partide pregătesc falsificarea voturilor? 
– Acest lucru a existat întotdeauna și va exista întotdeauna. Acest fenomen trebuie urmărit și trebuie de luptat cu acesta. 

Veți participa la referendum?
– Voi participa. Voi vota împotrivă. Problema constă în faptul că nimeni nu ne-a invitat acolo (în Uniunea Europeană – n.r.). Cine își dorește singur să fie un oaspete, nu este de fapt un oaspete. Acolo este vorba despre modificarea Constituției care nu mă aranjează foarte mult. Pentru ce avem nevoie de armată? La o populație de 2 milioane de oameni și trei milioane de armată? Pentru ce avem nevoie de armament? Cu cine vom lupta?

În cadrul referendumului doar nu se discută subiectul armatei.
– Da. Eu înțeleg, însă se discută modificarea Constituției. Asta spune totul.

Majoritate pro-UE în Moldova 

Pentru a fi validat referendumul de duminică are nevoie de o prezență la vot de 33% din populația Republicii Moldovei.

Mulți experți susțin încă că va exista o problemă reală în ceea privește realizarea cvorumului în condițiile în care din 2,7 milioane de votanți teoretici, mulți dintre ei sunt plecați din țară.

Sondajele arată în schimb că procentul celor care ar vota „Da” la referendum este de 55%. În premieră, autoritățile din regiunea separatistă transnistreană au spus că permit organizarea referendumului și pe teritoriul acesteia.

INTERVIURILE HotNews.ro