Sari direct la conținut

„Aceasta trebuie să fie linia roșie pentru SUA și NATO”. Apel din Congresul american către Joe Biden să transmită Rusiei un mesaj „absolut clar și fără echivoc”

HotNews.ro
„Aceasta trebuie să fie linia roșie pentru SUA și NATO”. Apel din Congresul american către Joe Biden să transmită Rusiei un mesaj „absolut clar și fără echivoc”
Joe Biden Foto: Ben Curtis / AP / Profimedia

Șeful puternicei Comisii pentru Informații a Camerei Reprezentaților din SUA, Mike Turner, a trimis președintelui Joe Biden o scrisoare oficială în care îi solicită imediat clarificări clasificate privind posibila implicare a militarilor nord-coreeni în războiul din Ucraina, după ce Kievul și Seulul au spus că acest lucru se va întâmpla curând.

Rusiei trebuie să i se transmită clar și fără echivoc că acest lucru ar însemna depășirea unei linii roșii a NATO și a Statelor Unite, a spus republicanul Mike Turner.

„Aceasta trebuie să fie linia roșie pentru SUA și NATO”

Potrivit parlamentarului american, „aceste mișcări de trupe, dacă sunt adevărate, sunt alarmante și reprezintă o escaladare extremă a conflictului din Ucraina. Ele necesită un răspuns imediat din partea Statelor Unite și a aliaților noștri din NATO pentru a evita extinderea conflictului.”

„Trupele nord-coreene, fie că atacă Ucraina de pe teritoriul rus, fie că intră pe teritoriul ucrainean, trebuie să fie o linie roșie pentru Statele Unite și NATO“, a spus Mike Turner.

„Administrația dumneavoastră trebuie să transmită acest lucru absolut clar și fără echivoc”, a adăugat el.

„Având în vedere urgența acestei chestiuni, solicit o informare clasificată imediată a Comitetului permanent de informații al Camerei Reprezentanților cu privire la posibila implicare a trupelor nord-coreene într-un conflict ucrainean care ar putea escalada și se extinde”, a mai spus liderul comisiei pentru informații din Camera Reprezentanților.

Ucraina și Coreea de Sud au spus că nord-coreenii vor lupta alături de ruși

Reacția acestuia vine după ce Volodimir Zelenski a acuzat Coreea de Nord că pregătește 10.000 de soldați pentru a se alătura armatei ruse, adăugând că acesta ar fi „primul pas către un război mondial”.

Aproximativ 11.000 de soldați nord-coreeni sunt antrenați în Rusia și vor fi gata până la sfârșitul lunii octombrie pentru a fi trimiși să lupte în Ucraina, a declarat Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații militar ucrainean.

Agenția de informații sud-coreeană, la rândul ei, a afirmat vineri că regimul Kim Jong Un a decis să trimită 12.000 de militari să lupte alături de armata lui Vladimir Putin, inclusiv soldați din trupe speciale.

Potrivit serviciilor speciale ucrainene, unii militari dintre cei trimiși de Phenian sunt deja în zone ocupate, iar șase ofițeri nord-coreeni ar fi fost deja uciși într-o lovitură cu rachete în urmă cu aproape două săptămâni.

Kremlinul a negat informația, dar a subliniat marţi că pactul de apărare reciprocă Rusia-Coreea de Nord, semnat în iunie de preşedintele rus Vladimir Putin şi liderul nord-coreean Kim Jong Un, este „clar”. Tratatul de parteneriat strategic, la articolul 4, prevede „asistenţă militară imediată” în caz de agresiune armată.

Există un risc „uriaș” de escaladare, afirmă Kievul

Șeful NATO, Mark Rutte, a spus vineri că încă nu a văzut dovezi clare în acest sens. NATO nu poate confirma „în acest stadiu” desfăşurarea de către Coreea de Nord a unor trupe în Rusia, a afirmat vineri secretarul general al alianţei Mark Rutte, întrebat cu privire la informaţii în acest sens ale Coreei de Sud.

„Însă, desigur, aceasta se poate schimba”, a adăugat el, întrebat cu privire la date ale Serviciului sud-coreean de informaţii

Ministrul francez de externe, Jean-Noel Barrot, a declarat sâmbătă, în cadrul unei conferințe de presă cu omologul său ucrainean Andrii Sybiha, că, dacă este adevărat că Nordul trimite soldați pentru a sprijini Rusia în Ucraina, acest lucru ar reprezenta o escaladare majoră și ar arăta că Moscova are probleme în război.

Implicarea trupelor nord-coreene în invazia rusă din Ucraina ar reprezenta un risc „uriaș” de escaladare, a declarat și ministrul ucrainean de externe în cadrul conferinței de presă cu omologul său francez la Kiev.

INTERVIURILE HotNews.ro