Sari direct la conținut

Reacția proprietarului Cathedral Plaza după ce instanța a respins intrarea în legalitate: Ignoră realitatea

HotNews.ro
Reacția proprietarului Cathedral Plaza după ce instanța a respins intrarea în legalitate: Ignoră realitatea
Cathedral Plaza. Foto: Dreamstime

Justiția refuză legalizarea a ceea ce a judecat anterior si a considerat a fi corect și legal, consideră proprietarul turnului Cathedral Plaza după ce instanța a respins definitiv cererea de intrare în legalitate a clădirii, iar primarul general, Nicușor Dan, a declarat că demolarea clădirii este de acum încolo o formalitate.

„Societatea Millennium Building Development S.R.L., proprietară a terenului situat în Strada General Berthelot nr. 11-15, Sector 1, București și a clădirii edificate pe acest teren în perioada 2006-2010 în temeiul unei autorizații de construire valabile pe toată durata edificării, a luat act de soluția Curții de Apel București, Secția a IX-a, pronunțată în dosarul nr. 8563/3/2013 la data de 18.10.2024, pe care o considera –incorecta câtă vreme ignoră realitatea – existența clădirii finalizate în conformitate cu o autorizație confirmată judiciar și ulterior terminării construcției desființată tot judiciar”, se arată într-un comunicat transmis de proprietarul imobilului.

Acesta spune că va urma și alte căi de atac, acuzând legi incorecte.

„Deşi nu este cunoscută inca motivarea Curtii, afirmăm hotărârea fermă de a urma multiplele căi legale de protejare a proprietății în fața exceselor administrative și a luptelor politice reflectate în legi incoerente și atitudini de confruntare publică care au determinat greșelile făcute în acest caz. (…)Edificarea clădirii s-a finalizat de către Millennium doar după ce o altă hotărâre judecătorească definitivă – Decizia nr. 1025/25.06.2009 pronunțată de Curtea de Apel Ploiești în dosarul nr. 7222/120/2007 – a confirmat valabilitatea Autorizației de construire nr. 179/18/B/43074/24.02.2006, certificând așadar pe cale judiciară dreptul Millennium de a construi.  Această hotărâre judecătorească a fundamentat convingerea proprietarului în a investi peste 50 de milioane de euro în acest edificiu”, se mai arată în comunicat.

Primăria Capitalei a câștigat definitiv procesul prin care dezvoltatorul imobiliar care a construit turnul Cathedral Plaza cerea municipalității intrarea în legalitate a imobilului, a anunțat primarul general, Nicușor Dan, vineri. Decizia a fost dată de Curtea de Apel București. Pe rolul instanței mai este procesul de anulare a dispoziției de demolare, emise de primarul general în 2022, pentru acest imobil, însă Nicușor Dan spune că mai sunt doar câteva formalități juridice până la demolarea turnului, cheia fiind tranșarea litigiului de intrare în legalitate.

Curtea de Apel București s-a pronunțat azi pe ultimul dosar care ar fi putut să împiedice demolarea Cathedral Plaza și a respins definitiv cererea de intrare în legalitate a acestei clădiri. Asta înseamnă că după încă câteva formalități juridice această clădire va fi demolată în baza dispoziției pe care am semnat-o acum 2 ani”, a declarat Nicușor Dan în cadrul unei conferințe de presă susținute vineri.

El a declarat că acesta este un exemplu pentru dezvoltatorii imobiliari care se cred de neatins.

Pe 20 iulie 2022, Nicușor Dan a semnat dispoziția de demolare pentru Cathedral Plaza, clădirea construită ilegal în vecinătatea Catedralei Romano-Catolice de pe strada General Berthelot. Instanța a anulat autorizația de construire pentru acest imobil încă din 2011.

În octombrie 2022, dezvoltatorul imobiliar a obținut în instanță suspendarea dispoziției de demolare emise de primarul general. Primăria Capitalei a făcut recurs. Totodată, aceştia spuneau atunci că au depus o plângere penală pe numele primarului Nicuşor Dan.

În mai 2023, Tribunalul București a respins cererea de intrare în legalitate a Cathedral Plaza.

„Este un proces care a început acum 18 ani, printr-o autorizație de construire despre care toată lumea știa că este nelegală. Beneficiarul autorizației s-a crezut șmecher, așa cum se cred șmecheri mulți investitori din ziua de azi. Așa cum am așteptat 18 ani pentru a demola această clădire, să știe și cei care se cred de neatins, le vom demola peste 5-10-20 de ani clădirile ilegale pe care le construiesc azi”, a mai spus Nicușor Dan.

Demolarea clădirii ar costa 5-8 milioane de euro, estimează primarul general.

„Costul va fi plătit de PMB și va fi solicitat de la Primăria Sectorului 1, pentru că primarul Sectorului 1 a emis autorizația de demolare ilegală. Apoi Primăria Sectorului 1 se poate îndrepta împotriva celor care au semnat autorizația, fostul primar Andrei Chiliman, arhitectul șef de la vremea respectivă, ca să recupereze banii”, a spus Nicușor Dan.

Primarul general estimează că în aproximativ un an se va tranșa în instanță și litigiul privind dispoziția de demolare – unde dezvoltatorul imobiliar a cerut anularea actului – și va putea începe demolarea.

Foto: © LCVA | Dreamstime.com

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro