Sari direct la conținut

O listă cu numele a mii de persoane din „rețeaua lui Șor”, trimisă de „un ofițer anonim” presei din Republica Moldova. Poliția „nu confirmă, dar nici nu infirmă datele”

O listă cu numele a mii de persoane din „rețeaua lui Șor”,  trimisă de „un ofițer anonim” presei din Republica Moldova. Poliția „nu confirmă, dar nici nu infirmă datele”
Cetățeni din Republica Moldova votând la secțiile deschise în București (Inquam Photos / Octav Ganea)

Mai multe redacții din Republica Moldova, printre care și publicația Ziarul de Gardă, care a publicat recent o investigație despre cum rețeaua lui Ilan Șor a cumpărat voturi la recentele alegeri prezidențiale din Moldova, au primit prin email o listă cu datele a 3.789 de persoane despre care se precizează că lucrează pentru oligarhul moldovean. Cel care a furnizat documentul se recomandă ca fiind un „ofițer care își respectă profesia”.

Ziarul de Gardă scrie că a verificat zeci de nume din lista primită pe mail și a reușit să confirme că acestea au lucrat sau lucrează pentru „rețeaua Șor”, inclusiv primari sau consilieri.

„În lista trimisă presei se regăsește inclusiv numele lui Mihai Pascari, „liderul grupării criminale din cadrul organizației criminale Șor”, din raionul Ungheni, reținut de către oamenii legii pentru 72 de ore joi, 24 octombrie, în urma unor percheziții”, scrie Ziarul de Gardă. Lista poate fi văzută AICI.

„Știm cine a dat banii”

Lista cu numele persoanelor care se presupune că sunt implicate în rețeaua Șor a fost însoțită și de un mesaj din partea celui care se recomandă ca fiind „ofițer”. 

„Toată țara discută despre cum a fost cumpărat votul la referendum și la alegeri. Eu sunt ofițer și îmi respect profesia. Eu cu colegii nu dormim nopțile și documentăm deja de ani de zile toată schema. Acum văd cum toți pe rețele spun ca Poliția și SIS n-au făcut nimic. Nu e adevărat! Noi știm totul demult! Știm cine a dat banii, știm aproape pe toți care au luat”, se arată în mail-ul publicat vineri de Ziarul de Gardă. 

Expeditorul spune că toate informațiile au ajuns la procurori și judecători. 

„Noi am prins mii de colaboratori din rețeaua lui Șor, pe mulți i-am reținut, i-am documentat, i-am filmat și înregistrat. Pe urma ne uităm cu ciuda cum ei sunt lăsați să plece acasă de judecată”, se arată în mail. 

„Drept dovadă, vă dau aici o mare parte din membrii rețelei lui Șor. Aceștia nici nu sunt toți, dar toți cei mai activi îi veți vedea aici. Din toate satele și orașele. Mai sunt unele liste la care nu avem acces încă”.

„Aceștia sunt cei care au racolat oameni la proteste, au strâns toate datele personale și au făcut conturi în banca rusească. Li s-a dat cate 2 mii lei pentru un vot și la multi le-au promis că îi plătește după alegeri. Au spus să voteze nu la referendum. La președinte au spus sa voteze Stoianoglo și Furtună”, a adăugat expeditorul. 

Poliția „nu confirmă, dar nici nu infirmă datele din listă”

După apariția listei în spațiul public, Poliția din Republica Moldova a transmis că nu poate confirma, dar nici infirma că persoanele enumerate sunt membre ale grupării Șor. 

„Poliția nu confirmă, dar nici nu infirmă datele din listă, atât timp cât aceste informații nu au fost suprapuse cu cele deținute de organele de drept. Totodată, aluziile aduse la disensiunile dintre instituțiile judecătorești, de drept și cele de forță în procesul de documentare a unei organizații criminale, Poliția le respinge cu vehemență”, a transmis poliția, conform Ziarul de Gardă. 

„Or, anume conlucrarea profesionistă între instituțiile statului ne-a permis să documentăm eficient acest proces masiv de corupere electorală. Catalogăm acest fapt drept o tentativă de dezbinare instituțională, căreia Poliția nu îi va da curs”, conform reacției poliției.

INTERVIURILE HotNews.ro