Sari direct la conținut

Ungaria va organiza referendumul privind legea anti-LGBT până la începutul anului viitor

HotNews.ro
Viktor Orban, Foto: Profimedia Images/PuzzlePix/Shutterstock Editorial
Viktor Orban, Foto: Profimedia Images/PuzzlePix/Shutterstock Editorial

Ungaria plănuieşte să organizeze referendumul privind legea care limitează unele drepturi ale comunităţii LGBT la sfârșitul acestui an sau la începutul lui 2022, a anunţat joi şeful de cabinet al prim-ministrului Viktor Orbán, potrivit Reuters.

Orbán a anunţat referendumul miercuri, intensificând războiul cultural cu Uniunea Europeană.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a lansat o acţiune juridică cu privire la măsurile care au fost incluse în amendamente la legile educaţiei şi pentru protecţia copilului.

Dacă va avea succes, Bruxelles ar putea să suspende finanţările către Ungaria cât timp restricţiile sunt menţinute.

„Pentru Ungaria, sunt mult mai multe argumente în favoarea apartenenţei la Uniunea Europeană decât împotriva acesteia. Să ne alăturăm UE a fost decizia corectă, a fost în interesul nostru naţional şi rămâne aşa”, a spus Gergely Gulyas, şeful de cabinet al lui Orban, în raportul său săptămânal.

El a declarat că Ungaria consideră că are dreptul să comenteze asupra a ceea ce el a numit „regulile clubului” şi să ia decizii pe cont propriu privind probleme pentru care nu a predat autoritatea instituţiilor UE.

Îngrijorări serioase privind statul de drept

Măsurile, care au provocat nelinişte în cadrul comunităţii LGBT, interzic folosirea în şcoli a materialelor considerate că promovează homosexualitatea şi schimbarea genului cu scopul declarat de a preveni abuzul asupra minorilor.

Mai multe grupuri civile critică reformele lui Orban, iar un sondaj realizat luna trecută de Ipsos arată că 46% dintre unguri susţin căsătoria între persoane de acelaşi sex.

Gulyas a spus că Ungaria este încă în discuţii cu CE legat de planul naţional de recuperare post-pandemie şi a adăugat că guvernul va începe să pre-finanţeze proiecte din bugetul naţional.

În raportul său anual privind statul de drept din UE publicat marți, Comisia Europeană a enumerat îngrijorări serioase legat de statul de drept în Polonia şi Ungaria, iar pe baza acestuia poate fi decis dacă ţările vor primi miliarde de euro ca fonduri UE pentru a sprijini revenirea după pandemie.

Orbán, care se află la putere din 2010 şi va trece prin alegeri în luna aprilie a anului viitor, se înfățișează ca un apărător al valorilor tradiţionale creştine împotriva liberalismului occidental.

El datorează o parte din succesul electoral unor acţiuni împotriva imigraţiei, iar odată ce acel subiect a încetat să îi domine agenda, s-a concentrat pe probleme de gen şi sexualitate.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro