VIDEO Ce a spus Cristian Diaconescu, întrebat dacă se retrage și în favoarea cui, în condițiile în care gestul ar putea fi decisiv pentru turul II / De ce candidați a spus că se simte apropiat
Joi, Cristian Diaconescu a fost invitat la HotSpot, emisiune realizată de Laurențiu Ungureanu cu candidații la prezidențiale. În mai multe dintre sondajele devenite publice el are între 6-7% șanse.
- Cristian Diaconescu a avertizat asupra riscului României să aleagă un președinte ”neprofesionsit în meseria de președinte” când lumea se resetează. ”Dacă nu ești la masa negocierilor, ești în meniu”, a spus el, referindu-se la faptul că țara va pierde șansele.
- Podcastul politic HotSpot este realizat de jurnalistul Laurenţiu Ungureanu, este difuzat live şi poate fi urmărit pe site-ul HotNews.ro, pe YouTube şi pe Facebook.
Principalele declarații ale candidatului independent Cristian Diaconescu:
-Domnule Diaconescu, publicul Hotnews ar fi interesat de mecanismul intern al argumentelor unui om care se decide că candideze la prezidențiale. Ce anume v-a făcut să intrați în cursă, cum ați gândit dvs, în interior, cu avantaje și riscuri?
- Din acest punct de vedere, cunosc în detaliu responsabilitățile președintelui României. Față de aceste responsabilități am un răspuns din punct de vedere practic, juridic, diplomatic, am acel tip de alertă timpurie. Anumite negocieri vor fi resetate dupa alegerile din SUA.
- Principalul risc este dezangajarea celor care ar dori să îmi dea încrederea lor prin vot. Pe de o parte avem probleme cu toții cu partidele politice, pe de altă parte considerăm că dacă cineva își asumă să candideze independent nu are șansă.
– Ce mecanism intern de argumente v-ar face să renunțați în favoarea unui alt candidat. Există posibilitatea aceasta, ca Cristian Diaconescu să se retragă în perioada următoare și să susțină pe altcineva? E posibil să fie un gest decisiv pentru soarta turului 2.
- Nu voi renunța la această campanie, sub nicio formă, din două considerente: îi cunosc pe toți, am o relație normală, chiar civilizată. Și, cu toată diferența, nici unul dintre candidați nu se ridică din perspectiva a ceea ce e nevoie în funcție de președinte.
- Nu fac tranzacții, nu fac niciun fel de înțelegeri. Dacă aș fi vrut asta, aș fi candidat din partea unui partid.
Întrebat dacă realizează că, având 4-7% în sondaje, retragerea sa în favoarea cuiva mai bine plasat ar fi, poate, decisiv și aritmetic și ca mesaj, Diaconescu a spus:
- Singurul gest decisiv este să intru în turul doi. Nu fac tranzacții, nu fac niciun fel de înțelegeri.
Jurnalistul HotNews i-a adus aminte lui Cristian Diaconescu că a renunțat la o cursă prezindențială, în 2014, în favoarea Elenei Udrea. A răspuns că aceea a fost decizia partidului PMP, ”mai degrabă a conducerii”.
-Care dintre candidați are profilul cel mai apropiat de dumneavoastră. Cu alte cuvinte cine vă fură din voturi?
Candidatul i-a invocat pe Mircea Geoană și pe ”actualul și fostul prim ministru”, adică pe Marcel Ciolacu și pe Nicolae Ciucă drept cei mai apropiați de el.
Întrebat dacă poate numi câțiva dintre donatorii lui, Cristian Diaconescu a răspuns:
- Puteți verifica. La mine sunt zero. Sunt niște împrumuturi făcute, doar de colegii mei. Nu am niciun donator. În acest moment nu am niciunul.
Rugat să numească un lucru de care este mândru și un lucru pe care îl regretă, Diaconescu a spus:
- Sunt mândru de faptul că în ceea ce înseamnă asocierea politică, la început, aceste legături au fost stabilite prin recunoașterea unor capacități tehnocrate.
- În partide politice, în momentul în care utilitatea tehnică generată de presiunea publică se încheie, nu am înțeles că trebuia pur și simplu să-mi fac bagajele și să plec.
Candidatul independent a fost întrebat despre experiența cu securitatea comunistă.
-După ce ați făcut stagiul militar, la unitatea militară 0835, trupe de securitate, ați fost lăsat la vatră în 1979 cu gradul de sublocotenent. Care este cea mai importantă lecție din experința dvs cu securitatea comunistă?
- Noi eram studenți la drept. Eram trimiși la respectiva unitate toți cei care intrasem la drept și eram incorporabili. Nu era nicio legătură cu securitatea.
- Nu am fost secretar, o să rezolv problema după ce se termină campania.
- Nici eu, nici Nicolae Ciucă nu am fost comuniști. Sistemele în care am lucrat, eu judiciar, el militar, asumau global. Nu întreba nimeni pe nimeni în legătură cu astfel de situație.
-Ce v-a atras în paridul social democrat în care ați intrat în 2002?
- Noi am aderat la PSD începând cu 2003, era un gest de raționalitate în ceea ce privește actul de guvernare, în 2004 urmau alegerile și era atunci solicitarea cât se poate de clară a conducerii partidului social democrat ca membrii guvernului să facă parte din partidul care asigura respectiva guvernare.
- Eram în proces de negociere de aderare la Uniunea Europeană, deci un conflict în acel moment ar fi generat poate chiar blocarea negocierilor.
–Ați fost în trei partide. Ce părere aveți despre ceea ce românii numesc traseismul politic?
- Nu pot informa niciun fel de evaluare din toate aceste perspective. Ar fi însă interesant de văzut ce am făcut în ele și care a fost prestația. Două dintre aceste trei partide le-am înființat, și PMP-ul și UNPR-ul.
Întrebat de ce a candidat independent, Diaconescu a răspuns: „Am candidat independent pentru că într-o ordine a predictibilității, în acest moment dacă e să-l întreb pe Cristian Diaconescu, mă ce cauți într-o treabă din asta, pot să vă spun un lucru: nu există, din păcate, o claritate ideologică sau de carieră într-un partid politic”.
Ce a răspuns despre șansele pe care le are la turul II
„Nu mă deranjează când sunt întrebat despre șansele pe care le am în turul II”, a spus candidatul independent, care a mai punctat că se aștepta la șansele de 6-7% date de sondaje.
Cele două afirmații pe care Diaconescu spune că le respinge sunt: „să ne aducem românii acasă” și „cui dau voturi, cum să îi dau încrederea cuiva, ar fi ultimul gest de lipsă de caracter”.