„Poliția apără drujbașii”. Zeci de arbori de pe bucata retrocedată din Parcul IOR au fost puși la pământ fără aviz
„Aici a fost cândva o pădure” – e povestea parcului IOR. Dacă în 2021 erau sute de arbori, ei au dispărut. Numai în ultimele săptămâni, peste 130 de copaci de pe cele 12 hectare retrocedate în Parcul IOR au fost puși la pâmânt fără aviz de defrișare, potrivit datelor transmise de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.
„Oamenii s-au interpus între arbori și drujbași, dar Poliția, în loc să apere oamenii, îi apără pe drujbași”, acuză cetățenii ceea ce se întâmplă în ultimele săptămâni în parcul din estul Bucureștiului.
O parte dintre copaci erau uscați, altă parte verzi, potrivit filmărilor făcute de oamenii din zonă.
De cealaltă parte, autoritățile spun că tot ce pot să facă e să dea amenzile de 100 de lei/copac tăiat, iar dacă sunt plătite în 15 zile, rămâne 25 lei de arbore.
HotNews.ro a vorbit cu principalele instituții responsabile.
Ce se vede pe imagini
Mai multe filmări și poze au fost puse pe grupul de inițiativă civică „Aici a fost o pădure / aici ar putea fi o pădure”, format de oameni din zonă, care încearcă să protejeze spațiul verde.
„Se taie în fiecare zi cu Poliția de față. De fiecare dată, după ce organizăm un protest, vin cu astfel de pedepse, mai taie niște copaci sau dau foc. Oamenii au sunat de fiecare dată la Poliție, au filmat, au intrat în vorbă cu acest om care spune că este administrator, Sorin Tuță, și care spune că nu are nevoie de aviz ca să taie, că e proprietatea lor, deși legea spune că și pe proprietate privată ai nevoie de aviz. Altceva ce să facă? Singurul lucru care se mai poate face este să escaladeze situația, ceea ce nu ne dorim”, a declarat pentru HotNews.ro Cristian Neagoe, de la Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan.
Pe 19 octombrie, zeci de oameni din zonă, iubitori ai Parcului IOR, au format un lanț uman în jurul zonei retrocedate și au cerut autorităților să acționeze. După acest eveniment, ritmul tăierilor s-a accentuat.
În ultimele săptămâni, în parc a fost și Ana Maria Ciceală, fost consilier general, care s-a implicat activ pentru salvarea zonei retrocedate în Parcul IOR. Și aceasta acuză că Poliția Națională și Poliția Locală au apărat drujbașii, nu cetățenii.
„Au fost tăiați joia trecută 47 de arbori, vinerea trecută 2 arbori, luni 13, marți nu știu, acum taie în continuare. O parte sunt copaci verzi, sănătoși, și altă parte sunt copaci arși în incendiile care au avut loc acolo sau copaci uscați, care au fost otrăviți sau li s-a dat găuri cu burghiul. Cetățenii din zonă s-au mobilizat de fiecare dată, au chemat și Poliția Națională și Poliția Locală și nu au reușit prin poliție să obțină oprirea tăierilor”, a spus Ana Maria Ciceală.
Ce spun autoritățile
Am întrebat pe rând Primăria Capitalei, Poliția Locală a Municipiului București, Poliția Locală a Sectorului 3 și Garda de Mediu. Concluzia, în afară de amenda de 100 lei/copac tăiat, care se transformă într-o amendă de 25/lei/copac tăiat dacă este plătită în 15 zile, e că nu se poate face nimic.
„Poliţiştii locali din cadrul Direcţiei Generale de Poliție Locală și Control a Municipiului Bucureşti au acționat în zona retrocedată a parcului Alexandru Ioan Cuza unde au avut loc defrişări fără avizul de specialitate emis de Direcția de Mediu din Primăria Municipiului Bucureşti”, este răspunsul dat de Poliția Locală de la Primăria Capitalei.
„Defrişarea arborilor a fost săvârşită de către administratorul terenului şi de alte persoane la inițiativa acestuia. Am procedat la aplicarea mai multor sancţiuni contravenționale, în cuantum total de 13.200 lei, pentru defrişarea fără aviz a unui număr de 132 de arbori conform H.C.G.M.B. nr. 304/2009 privind normele de protecţie a spațiilor verzi pe teritoriul Municipiului Bucureşti”, au adăugat ei.
Întrebați de ce nu au oprit defrișările, aceștia spun că „au acționat conform competenţelor ce le revin”.
Și primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, spune că atât s-a putut face deocamdată.
„În ceea ce privește defrișările, pentru că e proprietate privată, legea actuală ne limitează, nu putem face mai mult decât să le dăm amenzi proprietarilor, ceea ce polițiștii locali au și făcut, amenzi care, după cum bine cunoașteți, sunt derizorii”, a declarat Nicușor Dan pentru HotNews.ro.
„Ce putem face și vom face, imediat ce acolo dispare iarbă și apare pământ, o să-i amendăm pe proprietarii terenului pe Legea 24/2007 (legea privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localității), așa cum am mai făcut-o, adică 20.000 de lei/mp”, a mai spus primarul general.
Poliția Capitalei spune că „Polițiștii au fost sesizați și au luat legătura cu Serviciul de Mediu de la Primăria Capitalei, serviciul competent pentru a da aviz sau a sancționa în cazul în care lucrările se fac fără aviz. Poliția a luat măsuri în a sesiza instituția competentă. Vă rog să luați legătura cu cei de la Primărie”, au declarat reprezentanții instituției.
Am contactat și Poliția Locală a Sectorului 3. Aceștia ne-au comunicat că atunci când au fost sesizați și au ajuns la fața locului, acolo erau deja polițiști locali de la Primăria Capitalei, așa că i-au lăsat pe aceștia să se ocupe de caz.
Joi dimineață, în timp ce muncitorii tocau arborii tăiați lângă biserica de lemn din Parcul IOR, reporterul HotNews.ro a găsit în cealaltă parte a zonei retrocedate un polițist local de la Poliția Locală a Sectorului 3, care ne-a spus că păzește arborii sănătoși să nu fie tăiați.
Întrebat de ce nu merge să oprească tăierile, acesta ne-a spus că tăietorii ar avea o hotărâre judecătorească care le permite defrișarea și nu mai are ce să facă.
Este vorba despre o hotărâre judecătorească care anulează una dintre amenzile date pentru tăierile fără aviz, nu despre una care dă liber la defrișări.
Garda de Mediu spune că nu are competențe.
„E proprietate privata, intră pe HCGMB 304/2009, aplicată de Primăria Capitalei și Primăriile de Sector. Noi nu avem competențe. Ar mai putea fi urmarită trasabilitatea lemnului, prin Garda Forestieră”, au explicat reprezentanții instituției pentru HotNews.ro.
Consilierul general al USR Ana Ciceală a inițiat anul trecut în august un proiect de hotărâre pentru majorarea amenzilor, însă acesta a rămas blocat. Amenzile privind tăierile fără aviz ar crește potrivit proiectului de la 50 – 200 lei/ arbore la 4.000 – 5.000 lei/arbore. Potrivit surselor HotNews.ro, atât PNL cât și PSD s-au opus. „ Sper ca noul Consiliu General va fi mai în măsură să treacă proiectul meu prin care am propus creșterea de 100 de ori a amenzilor pentru fiecare arbore tăiat, adică 4.500-5.000 lei”, spune acum Ana Ciceală.
Singura măsură importantă pentru protejarea zoneia fost luată în octombrie 2023, când proprietarii celor 12 hectare retrocedate în Parcul IOR au fost amendați de Primăria Capitalei, prin Poliția Locală, cu 35 milioane de euro pentru diminuarea spațiului verde. Amenda a fost dată pentru că pe o suprafață de 9.000 mp din spațiul verde au fost scoși arborii și iarba și zona a fost nivelată. Însă amenda a fost contestată în instanță, rămâne de văzut ce se va decide.
Aici a fost o pădure
În 2021, pe cele 12 ha retrocedate în Parcul IOR erau sute de arbori, majoritatea în stare bună, dar și mai mulți arbuști. În perioada 2022-2024, aici au avut loc peste 25 de incendii, o parte din arbori fiind afectați. Defrișările au început în luna ianuarie 2023, iar de atunci au fost distruși sute de arbori.
Anul trecut, în septembrie, cetățenii din zonă au inventariat cam 80% dintre arborii de pe cele 12 ha retrocedate – respectiv 922, din care 582 au fost trecuți ca uscați. Acum mai sunt circa 60 de copaci viabili, potrivit datelor cetățenilor.
În luna decembrie 2022, pe teren erau sute de arbori, majoritatea în stare bună, dar și mai mulți arbuști.
Când zona retrocedată era amenajată ca parc
În 2009, cele circa 12 hectare retrocedate din Parcul IOR erau amenajate ca parc. O arată și mai multe imagini din istoria Google Maps – Street View. Se văd aleile, trandafirii frumos întreținuți, iarba tunsă, mobilierul urban.