Sari direct la conținut

UE caută soluții pentru a crește ajutorul militar pentru Ucraina în cazul în care Trump va pune capac fondurilor americane pentru Kiev

HotNews.ro
Donald Trump s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski / FOTO Julia Demaree Nikhinson / AP / Profimedia
Donald Trump s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski / FOTO Julia Demaree Nikhinson / AP / Profimedia

Bloomberg scrie că liderii Uniunii Europene, reuniți la un summit la Budapesta, au discutat despre posibilitatea extinderii ajutorului de apărare militară a Ucrainei dacă Donald Trump decide să întrerupă sprijinul SUA, potrivit Ukrainska Pravda.

Europenii au dezbătut dacă UE ar fi dispusă să ofere finanțarea necesară pentru asistența militară Kievului. Principala îngrijorare a fost că Trump va încerca să transfere povara financiară către Europa, în timp ce premierul ungar Viktor Orbán a avertizat că Washingtonul își va abandona în curând sprijinul pentru Kiev, în războiul cu Moscova.

Pe de altă parte, a spus el, „Europa nu poate finanța singură acest război”. 

Unii încă mai vor să continue să trimită sume enorme de bani în acest război pierdut, dar numărul celor care tac și al celor care spun cu precauție că ar trebui să ne adaptăm la noua situație, este în creștere”, a mai spus premierul maghiar.

Potrivit premierului estonian Kristen Michal, viitorul UE va fi decis de sprijinul acordat Ucrainei în următoarele luni, deoarece, după victoria lui Donald Trump în SUA, națiunile europene trebuie să facă mai mult pentru a se apăra pe sine și Kievul.

Totodată, niciuna dintre discuțiile inițiale nu semnalează o schimbare semnificativă în acest sens, potrivit uneia dintre sursele citate de Bloomberg.

„Dacă vorbim despre posibilitatea păcii astăzi, este pentru că ucrainenii au avut un curaj extraordinar și pentru că Occidentul a susținut Ucraina. Acestea fiind spuse, vom vedea cum evoluează scenariul în următoarele săptămâni”, a declarat premierul italian Giorgia Meloni reporterilor, sosind în a doua zi a întâlnirii liderilor europeni, vineri.

Cea mai mare problemă a UE, dacă ar fi nevoită să crească ajutorul pentru Ucraina

Unii oficiali europeni au spus că adevărata problemă nu sunt atât banii în sine, cât resursele militare disponibile, care provin în principal din Statele Unite.

De altfel,  Institutul Internaţional pentru Studii Strategice (IISS), think-tank britanic, spunea într-un studiu publicat vineri că Europa duce lipsă de personal militar, iar capacităţile sale de apărare rămân inadecvate, în pofida creşterii cheltuielilor de la invazia Rusiei în Ucraina, în februarie 2022.

Este adevărat că membrii europeni ai NATO şi-au crescut cheltuielile cu 50% de la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, dar invazia rusă din 2022 a scos la iveală numeroase puncte slabe în capacitatea Europei de a-şi asigura propria securitate. Arsenalul a fost „sever redus după sfârşitul Războiului Rece”, în timp ce „industria de apărare a Europei s-a contractat”, se arată în studiu.

Alți oficiali au susținut că Europa ar trebui să aștepte până după inaugurarea lui Trump în ianuarie pentru a afla despre planurile sale pentru Ucraina. Cu toate acestea, unii dintre ei au spus că liderii nu își pot permite un astfel de lux și că Comisia Europeană ar trebui să elaboreze sugestii cu privire la modul în care UE ar răspunde unui eventual sfârșit al ajutorului SUA.

Trump a început să poarte primele conversații cu liderii europeni, iar o sursă apropiată discuțiilor susține că republicanul a spus clar că este conștient că nu poate face presiune doar pe Ucraina să facă concesii lui Putin, fără a oferi nimic în schimb.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro