Sari direct la conținut

Medvedev a sugerat transferarea de tehnologii nucleare către inamicii SUA: „Rămâne de văzut cui”

HotNews.ro
Dmitri Medvedev, Foto: Anton Veselov / Alamy / Profimedia Images
Dmitri Medvedev, Foto: Anton Veselov / Alamy / Profimedia Images

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a comentat discuțiile din Statele Unite privind transferul de arme nucleare către Ucraina, afirmând că în replică, Moscova ar trebui să își transfere tehnologiile nucleare către inamicii SUA, potrivit cotidianului rus Kommersant.

„O idee excelentă, mai ales în lumina noii doctrine de descurajare nucleară a Rusiei. Rămâne de văzut cui dintre potențialii inamici ai SUA am putea transfera tehnologia noastră nucleară”, a scris Dmitri Medvedev pe Telegram, într-o postare în care a trecut în revistă știri internaționale.

Potrivit unui articol publicat de New York Times pe 21 noiembrie, unii oficiali din Statele Unite au recunoscut că președintele Joe Biden ar putea returna Ucrainei armele nucleare pe care aceasta le-a pierdut după prăbușirea URSS. O astfel de opțiune ar putea fi considerată drept o garanție de securitate pentru Ucraina, a mai scris sursa citată.

Președintele rus Vladimir Putin a comentat, în luna iunie, ajutorul militar al SUA către Ucraina. Pachetul americanilor a inclus muniții suplimentare pentru sistemele de apărare aeriană Patriot, sisteme de apărare aeriană și rachete Raytheon HAWK, rachete de artilerie de 105 mm și 203 mm, sisteme aeriene fără pilot AeroVironment Puma și muniții pentru sisteme de rachete ghidate cu laser.

„De ce nu am avea şi noi dreptul să furnizăm arme de acelaşi tip în regiuni ale lumii unde să fie lovite instalaţii sensibile în ţări care acţionează împotriva Rusiei?”, a declarat Putin atunci, într-un interviu acordat în marja Forumului Economic de la Sankt-Petersburg.

Pe 19 noiembrie, Vladimir Putin a aprobat o doctrină nucleară actualizată, afirmând că Moscova ar putea lua în considerare utilizarea armelor nucleare dacă ar fi supusă unui atac cu rachete convenționale susținut de o putere nucleară.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro