Sari direct la conținut

Interviu cu regizorul român al filmului SF despre sănătate mintală „Secretul Insulei Pin-Up”: „Inteligența artificială joacă un rol important”

HotNews.ro
Interviu cu regizorul român al filmului SF despre sănătate mintală „Secretul Insulei Pin-Up”: „Inteligența artificială joacă un rol important”
Filmul Secretul Insulei Pin-Up

În cinematografe puteți viziona zilele acestea un film SF românesc care a fost premiat recent la festivalul american de filme dedicate acestui gen, acolo unde, în 1977, oamenii au putut vedea în premieră primul episod din Star Wars. Filmul se numește „Secretul Insulei Pin-Up” și are ca temă principală sănătatea mintală. 

  • Hotnews a realizat un interviu cu Alecs Năstoiu, regizor și scenarist al acestui film românesc inedit. 

La începutul acestui an, la cea de-a 49-a ediție a Festivalului de Film Sci-Fi din Boston, filmul românesc „Secretul Insulei Pin-Up” a câștigat titlul de „Best Production Design” și a fost lăudat pentru realizările sale remarcabile în departamentele de imagine, scenografie, efecte vizuale, costume. Acest festival este unul dintre cele mai longevive din domeniul SF din Statele Unite. În 1977, aici a fost prezentat în avanpremieră „Star Wars”.

„Secretul Insulei Pin-Up” a fost filmat în întregime în Târgu Mureș și a avut nevoie de un buget de 1,6 milioane dolari și șapte ani de muncă. După Boston, el a trecut și pe la TIFF și Dracula Film Festival din Brașov, iar acum, începând cu acest weekend, poate fi văzut în cinematografele din toată țara. 

Este un film despre sănătatea mintală

Scenariul este unul pornit de la o idee foarte interesantă, pentru că „Secretul Insulei Pin-Up” este atât un film SF despre o fată închisă într-o fabrică abandonată din care încearcă să evadeze rezolvând tot felul de cereri, cât și un film despre sănătatea mintală. 

Hotnews a stat de vorbă cu Alecs Năstoiu, regizor și scenarist al acestui film românesc inedit. 

– Ce v-a inspirat să scrieți și să regizați un film SF ca „Secretul Insulei Pin-Up”, cu o poveste care explorează teme de sănătate mintală prin prisma inteligenței artificiale?
– Ideea a început cu o întrebare: ce-ar fi dacă terapia s-ar putea face printr-un joc video, într-un mod mai accesibil, sub forma unui puzzle de tip point-and-click? Mi s-a părut interesant să îmbin tehnici de joc cu elemente de psihoterapie, în care fiecare pas făcut în joc de Alesia o ajută, de fapt, să înfrunte și să depășească anumite traume reale.

Inteligența artificială din film joacă un rol important: ea ghidează și creează avataruri inspirate din experiențele trecute ale Alesiei. Acest mod de a privi sănătatea mintală, prin lentila tehnologiei, mi s-a părut un unghi nou și provocator pentru public.

– Cum ați conceput personajul principal, o fată captivă într-o fabrică abandonată? Cum reflectă ea tema centrală a sănătății mintale în film?
Alesia este o reprezentare simbolică a fiecăruia dintre noi atunci când ne simțim blocați sau pierduți. Fabrica abandonată, în care ea se trezește captivă, e o metaforă pentru un spațiu în care suntem nevoiți să ne confruntăm cu noi înșine și cu propriile frici. Uzina Foto din Târgu Mureș a fost alegerea ideală, fiind un loc cu o încărcătură aparte, unde decorurile și atmosfera susțin simbolistica jocului virtual. 

Filmul are doar personaje feminine, toate fiind, de fapt, versiuni ale Alesiei – avataruri create de inteligența artificială, care reprezintă diferite etape din viața ei. Fiecare reflectă o altă fațetă emoțională și ajută la crearea unei călătorii introspective complexe și captivante.

7 ani pentru realizarea filmului

Regizorul Alecs Năstoiu. Arhiva personală

– Filmul a fost realizat pe durata a 7 ani. De ce a luat atât de mult timp?
A fost nevoie de timp pentru că filmul este extrem de complex din punct de vedere vizual, iar noi am vrut să ne asigurăm că fiecare detaliu reflectă povestea. Filmările au avut loc în 2017, iar montajul a fost realizat la începutul lui 2018. După aceea, am început să căutăm fonduri pentru a acoperi costurile animației. Din păcate, pandemia a venit și ne-a oprit lucrul pentru aproape doi ani, dar ne-am reluat activitatea în 2022 și am reușit să finalizăm filmul în 2023. 

Bugetul a fost de 1,6 milioane de dolari. Cum ați strâns această sumă, care au fost cele mai costisitoare aspecte ale filmului și în cât timp credeți că veți amortiza investiția?
Bugetul estimat al filmului este de 1,6 milioane de dolari, dar trebuie să menționez că nu am avut niciodată această sumă la dispoziție și nici nu am cheltuit-o efectiv. Am reușit să realizăm filmul prin acorduri de co-producție, parteneriate și schimburi de servicii. Când pui toate aceste contribuții și resurse pe hârtie, îți dai seama că valoarea totală se ridică la aproximativ 1,6 milioane de dolari. Ne dorim ca filmul să rezoneze cu publicul și să recuperăm investiția prin distribuție, atât în țară cât și la nivel internațional.

– Ați declarat că premiul „Best Production Design”, obținut la Boston Sci-Fi Festival, reprezintă o onoare extraordinară. Ce considerați că a adus unicitate acestui aspect al filmului și ce a fost cel mai provocator de realizat?
Elementele de design ale filmului – culorile, decorurile, costumele și atmosfera generală – sunt unice și construiesc o lume simbolică, plină de detalii. Cea mai mare provocare a fost să îmbinăm toate aceste elemente într-un mod coerent, astfel încât să spună povestea vizuală a călătoriei Alesiei. Fiecare detaliu a fost ales pentru a amplifica mesajul filmului.

„Spectatorul nu doar urmărește, ci devine și parte din călătorie”

Actrița Rina Gri din „Secretul Insulei Pin-Up”

– Fiind un film SF care atinge și probleme profunde legate de sănătatea mintală, cum ați reușit să îmbinați aceste teme sensibile într-o narațiune accesibilă publicului?
– Am ales un format inspirat din jocurile point-and-click tocmai pentru a face povestea interactivă și captivantă. În acest fel, spectatorul nu doar urmărește, ci devine și parte din călătoria de descoperire a sinelui, într-un mod accesibil și prietenos, dar plin de semnificații.

– Cum a fost primit filmul de către publicul din Boston și ce feedback ați primit la sesiunile de Q&A?
– Publicul a fost impresionat de complexitatea simbolurilor și de modul în care tehnologia a fost integrată în poveste. Multe întrebări din sesiunile Q&A au fost legate de felul în care am reușit să transmit ideile despre sănătatea mintală prin imagini și jocul de puzzle. Am primit un feedback pozitiv pentru felul în care am reușit să îmbinăm SF-ul cu elementele psihologice.

– Filmul dvs. a fost deja prezentat la TIFF, Dracula Film Festival și a mai avut parte și de alte proiecții în țară. Cum a reacționat publicul din România față de cel din Statele Unite?
Publicul românesc a avut o reacție intensă – mulți spectatori s-au regăsit în temele legate de sănătatea mintală și au apreciat autenticitatea poveștii. În Statele Unite, spectatorii s-au concentrat mai mult pe elementele SF și pe unicitatea esteticii. Am avut bucuria să văd că filmul reușește să atingă publicuri diferite în moduri diferite.

– Cum ați structurat filmul pentru a reprezenta sănătatea mintală și a-l face un punct de introspecție pentru spectatori?
– Prin rezolvarea fiecărui puzzle, Alesia se confruntă cu o parte a trecutului ei, ceea ce îi permite spectatorului să experimenteze procesul de vindecare. Fiecare pas reprezintă o metaforă a sănătății mintale, un reminder că vindecarea este un proces gradual, cu suișuri și coborâșuri.

Am folosit oglinzi în fiecare cadru pentru a oferi o reflecție constantă a personajelor și a încuraja spectatorii să își pună întrebări despre propria identitate.

– Cum considerați că tehnologia afectează sănătatea mintală în lumea reală, mai ales acum în era rețelelor sociale și a inteligenței artificiale?
– Tehnologia are o influență dublă – poate fi o unealtă utilă pentru înțelegere și suport, dar și o capcană care amplifică anxietățile. E important să avem un echilibru și să știm când să ne deconectăm, să revenim la realitate și să ne ascultăm propriile gânduri. 

Ce mesaj sperați să le transmită „Secretul Insulei Pin-Up” spectatorilor și cum v-ar plăcea să fie perceput filmul peste ani?
Îmi doresc ca filmul să le amintească oamenilor de puterea vindecării și a răbdării. Să fie perceput ca o poveste de speranță și introspecție, care îi invită pe spectatori să își deschidă inimile și să privească mai adânc în interiorul lor. Peste ani, sper ca mesajul acesta să rămână la fel de actual și de motivațional.

INTERVIURILE HotNews.ro