Vicepreședintele ANCOM s-a răzgândit și nu mai vrea suspendarea TikTok în România: „O soluție exagerată”
Pavel Popescu, vicepreședinte al ANCOM, autoritatea de reglementare în telecomunicații, și-a retras joi solicitarea de suspendare a platformei TikTok, spunând că a fost o propunere „exagerată”, mânat de „dorința sinceră de a pune umărul la rezolvarea situației delicate”. Miercuri, Popescu spunea că mii de conturi au lucrat, cu finanțare externă, pentru promovarea lui Călin Georgescu cu ajutorul algoritmilor TikTok.
Popescu spune că „libertatea de exprimare nu poate fi îngrădită niciodată, nici măcar în cele mai delicate situații prin care trece o țară”.
„Vreau să fac simplu, o clarificare: mânat de dorința sinceră de a pune umărul la rezolvarea acestei situații delicate în care ne aflăm astăzi, aseară am propus o soluție EXAGERATĂ: suspendarea temporară a platformei TikTok. Opina exprimată a fost una strict personală”, a scris acesta pe Facebook.
El a adăugat că va continua să semnaleze problemele grave indentificate în modul de funcţionare a platformelor social media, căutând soluţii.
„Vă rog, pe toţi cei care citiţi acest mesaj, în numele aceleaşi libertăţi de exprimare, să comentaţi, să criticaţi şi să mă judecaţi, dar să nu mă ameninţaţi cu moartea pe mine sau pe cei din familia mea. Le mulţumesc celor din societatea civilă pentru excelenta discuţie de astăzi. ANCOM nu poate şi nu va suspenda TikTok”, a conchis Popescu.
Amintim că miercuri Popescu a cerut suspendarea platformei TikTok pe teritoriul României începând de pe 28 noiembrie pânǎ la finalizarea anchetei instituțiilor statului cu privire la manipularea procesului electoral, după ce Călin Georgescu a intrat în turul 2 al alegerilor prezidențiale cu ajutorul unei puternice campanii pe această platformă de socializare.
Potrivit lui Pavel Popescu, mii de conturi au lucrat, cu finanțare externă, pentru promovarea lui Călin Georgescu cu ajutorul algoritmilor TikTok, iar compania nu a luat nicio măsură și a ignorat cu desăvârșire sesizările autorităților române, scrie RFI.
TikTok a spus joi autorităților române, după reacțiile publice stârnite de campania de promovare a lui Călin Georgescu, că a eliminat zeci de conturi false în ultimele două luni, notează Pagina de Media.
În același răspuns, rețeaua de socializare chineză a mai scris că nu a identificat conturi false care să aibă legătură cu promovarea candidatului Călin Georgescu.
Premierul Marcel Ciolacu a ironizat joi cererea făcută pe Facebook de vicepeședintele ANCOM, fostul liberal Pavel Popescu, de a suspenda TikTok în România. „N-am știut că președintele ANCOM (n.a Valeriu Zgonea – fost membru PSD) a decedat sau și-a dat demisia”, a spus Ciolacu. „Eu nu voi fi de acord cu un astfel de demers niciodată”, a spus liderul PSD, care a ratat intrarea în turul doi al alegerilor prezidențiale.
Întrebat de o jurnalistă dacă crede că se va interzice TikTok în România, Ciolacu a răspuns:
„Eu nu cred nimic, domnișoară! CSAT nu ia nicio decizie, CSAT informează. Am și întrebat dacă este normal ca să particip la ședință și mi-a transmis de la secretarul CSAT-ului că este normal pentru ca nu mai sunt în acest moment candidat în (turul doi la prezidențiale – n.a.) și sunt prim ministru al României și trebuie să particip, să iau act de informare. Nu CSAT-ul hotărăște”, a spus Ciolacu.
Administrația Prezidențială a anunțat joi că membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării au constatat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea primului tur al alegerilor prezidențiale.
Astfel, potrivit comunicatului Administrației Prezidențiale, „un candidat la alegerile prezidențiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic, respectiv fără a-i cere obligația de a marca materialele electorale de tip video cu codul unic de identificare atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă la desemnarea mandatarului financiar coordonator, obligație impusă prin legislația electorală”.