Alegeri parlamentare 2024: Mecanismul prin care 1 vot în Diaspora este multiplicat cu încă 3-4 voturi în țară. ”Mulți dintre oameni votează cu mare supărare”, transmit corespondenții HotNews din străinătate
Diaspora votează mult față de parlamentarele anterioare. De mai bine de cinci ani, jurnaliștii Elena Stancu și Cosmin Bumbuț, trăiesc, într-o rulotă, alături de comunitățile de muncitori români din străinătate. Stau luni de zile lângă aceiași oameni, documentează și mai apoi relatează despre viața lor de zi cu zi, mulțumirile și nemulțumirile. „Niciodată n-am întâlnit o asemenea nemulțumire în rândul lor, ca la aceste alegeri”, transmit cei doi jurnaliști.
Documentăm votul parlamentar în diaspora la secția 192 din Marignane, Franța. Marignane e la nord-est de Marsilia în direcția Montpellier, acolo unde am fost ca să discutăm cu oamenii pentru votul de la prezidențiale.
Un grup de cinci-șase români care lucrează la căi ferate în Marignane au votat sâmbătă, în prima zi de vot. În total, echipa lor e formată din 60 de muncitori români care urmează să vină în cursul zilei de astăzi la vot.
Românii sunt supărați, iritați și își rostesc nemulțumirile legat de decizia CCR de a renumăra voturile. „Chiar dacă la Curtea Constituțională sunt oameni cu știu eu ce facultăți, nu mi se pare corect ce fac. Adică dacă e curte constituțională, trebuie să fie pentru toată lumea”, spune Ștefan Barbu, 43 de ani, care lucrează de opt ani la căi ferate în Franța. Toți cei 60 lucrează la căile ferate franceze.
Ei spun că au venit să voteze „pentru schimbare și pentru binele nostru, al tuturor”. „Să se vadă că se schimbă ceva până la urmă și să ne retragem și noi în țară”, spune Ion Ștefan, 52 de ani, care lucrează de șapte ani aici, în Franța.
”Ne luăm informațiile de pe Tik Tok, nu de pe TV”
Fenomenul din 2024 al raportării la propriile lor probleme e diferit față de acum 20 de ani. Pentru că oamenii au ajuns la 50+ și, mulți dintre românii pe care i-am întâlnit în Spania, Italia, Germania, UK, Franța, peste tot, vorbesc tot mai des despre întoarcerea acasă. Unii au deja 10, alții chiar 20 de ani în străinătate. Cei care nu și-au adus familiile aici, în străinătate, au, probabil, o mâhnire specifică.
Unii dintre ei ne spun, cu mândrie, că ”ne luăm informațiile de pe TT, nu de pe TV”. TT este Tik Tok.
Cu două zile înainte de primul tur de la prezidențiale, am simțit nevoie să scriem un articol mai larg, cu portrete de oameni din diaspora, dar și cu opinia despre starea lor colectivă. Ei înșiși se socotesc români împinși să plece la muncă în străinătate, dar care continuă să trăiască afectiv, dar deseori și practic, în România.
După atâția ani au asigurări de sănătate, contribuie la pensie, nu se mai lucrează, în mod obișnuit, la negru. Programul e, însă, de multe ori, peste cel legal. Chiar și cei plătiți în construcții, în Belgia, cu 4.000 de euro pe lună au sentimentul că au fost obligați la acest exil profesional din cauza dezinteresului politicienilor din țară.
Ei votează aici, copiii, părinții și soțiile votează în țară
Legătura cu țara e una a vaselor comunicante. În Bruxelles, de pildă, când pleacă la o nuntă în țară românii care lucrează în zona izolațiilor din clădirile mari, există realmente sincope în activitate, la nivel regional.
Supărarea lor e și supărarea familiilor din țară. Avansând anii, copiii din țară au crescut, au și ei drept de vot. În multe situații am înțeles de la ei că un vot aici este multiplicat de 3-4 voturi în țară: soție, copii, părinți. Iar votul, așa cum a arătat și primul tur al alegerilor prezidențiale, este unul de revoltă.
Un vot ca o ieșire în stradă
După cum ne-a spus ieri Cristina Dragomir, 45 de ani, care e în Franța din 2005: „Dacă aș putea să mă duc în țară, aș ieși în stradă”. La unii dintre acești oameni, este practic un vot ca o manifestație de protest.
În străinătate, la primul tur al prezidențialelor, au votat 821.000 de votanți. Ieri, sâmbătă, la parlamentare, s-a menținut cifra de sâmbăta trecută: aproape 170.000 de oameni. Ceea ce este neobișnuit de mult pentru parlamentare, dovadă că voturile de acum în diaspora sunt duble față de cele de la parlamentarele din 2020.
Numărul de parlamentari din diaspora este mic, dar voturile din străinătate se redistribuie în masa mare a voturilor din țară.
Vom continua să transmitem, de-a lungul zilei și nopții, de aici, din Franța, reportaje și informații despre alegerile cruciale pentru toți românii: din străinătate și din țară, legați prin milioane de fire nevăzute.