Corespondență din Málaga, Spania. Supărările românilor care vin la vot: „Ce să facem acasă? E o stână fără câini”
Patru secții de votare pentru alegerile parlamentare sunt deschise pentru cei 11.000 de români care trăiesc în regiunea Malaga din sudul Spaniei. Corespondentul HotNews din Malaga a stat de vorbă cu românii care au venit la urne și care spun că votează cu gândul la cei de acasă, dar și la turul doi al alegerilor prezidențiale.
- „De fiecare dată când mă duc acasă, mă doare stomacul la cumpărături. Prețurile sunt mai mari ca aici, iar salariile sunt foarte mici”, spune o româncă din Spania.
Românii din străinătate își aleg duminică, 1 decembrie, cei doi senatori și patru deputați care-i vor reprezenta în următorii patru ani în Parlament. Dar voturile lor contează, pentru că se redistribuie în totalul voturilor.
În Spania trăiesc aproape 630.000 de români, din care aproximativ 11.000 sunt în regiunea Malaga, potrivit celor mai recente informații ale autorităților iberice. Ca și la primul tur al prezidențialelor, românii au avut la dispoziție trei zile pentru a-și exprima opțiunea.
Pensiile părinților de acasă de 400 de euro, versus pensii în Spania de 2.000 de euro
La fel ca mulți alți români din Spania, Bianca spune a votat „pentru schimbare”. Aflată de 21 de ani în Spania, ea spune că are „păreri de rău” când se gândește la România, dar că recent a simțit „un licăr de speranță la un candidat” și a venit să voteze pentru mai bine.
„Aici sunt departe de părinți, de frați, de familie. Sunt singură, n-am nici măcar o verișoară. Mi-am făcut familie în Spania, sunt căsătorită de 17 ani și am doi băieți minunați. Pentru mine, e târziu să mă întorc. Soțul meu e polițist aici și e aproape imposibil să lase ce face ca să venim în România”, afirmă ea.
A votat și cu gândul la părinții ei, care „după 40 de ani muncă, au pensii de 400 de euro”, în condițiile în care soacra ei, cetățean spaniol, primește 2.000 de euro.
„De fiecare dată când mă duc acasă, mă doare stomacul la cumpărături. Prețurile sunt mai mari ca aici, iar salariile sunt foarte mici. Coșul zilnic e mai scump decât în Spania”, adaugă ea.
Bianca spune că săptămâna viitoare va vota pentru candidatul care „i-a transmis ceva ce nu mi-a transmis nimeni în 35 de ani”. „Dacă ar face măcar 20% din ce spune, România va face un pas înainte. Vrea doar să nu mai stăm în genunchi, să stăm în picioare. Să cumpere și străinii de la noi, pentru că avem ce vinde”, își explică ea alegerea.
Carmen din Malaga spune că „s-a documentat” despre alegeri cu două zile înaintea scrutinului
Carmen, o româncă aflată în Spania de 20 de ani, a locuit multă vreme în zona Madrid, iar acum s-a mutat la Málaga. „Sincer, nu mă pricep deloc la politică. Dar am hotărât să vin la alegerile prezidențiale în ultima zi. De documentat, m-am documentat începând cu ziua de vineri”.
Carmen spune că e foarte urât ceea ce s-a întâmplat în primul tur, cu decizia de renumarare a voturilor.
„Este dovada clară că există corupție în România. A fost votul oamenilor, dar sistemului nu i-a convenit”, spune ea.
Deși stă în Spania de atâta timp, simte că tot România e casa ei. „Oricât de bine primiți suntem aici, cu brațele deschise, să nu uităm că suntem străini. Spania e țara adoptivă, dar nu e a noastră”, mai zice ea.
Se duce de măcar trei ori pe an în România, unde are părinții și familia extinsă. „Vrem schimbare pentru ei, să le fie bine. Suntem patrioți! Dacă pe viitor va fi bine, dacă vor exista locuri de muncă, atunci vom reveni”, adaugă ea.
„Ce să faci acasă? Fabrici nu mai sunt, bani nu sunt, stână fără câini”
Elena și soțul ei, care nu a vrut să-și dea numele pentru că „totul se află”, sunt tot de 20 de ani în Spania. Au plecat pentru că munceau, dar la sfârșitul anului nu puteau face nimic, deoarece totul se devaloriza. Ar vrea și ei să revină în România, dar spun că momentan nu au de ce. „Ce să facem acum acasă? Fabrici nu mai sunt, uzine nu mai sunt, energie nu e, bani nu sunt. E stână fără câini. Cine era România și ce a ajuns acum?!”, spun ei.
Ei spun că duminica viitoare vor vota cu candidatul care „a deranjat sistemul”.
„E om credincios, din familie de creștini, și ne poate reprezenta țara cu demnitate. Nu ca Ciolacu, care ne făcea proști și analfabeți că am plecat din țară”, consideră cei doi.
Gabriel, de 19 ani în Spania: „În România totul e vândut străinilor!”
Gabriel este de 19 ani în Spania. A plecat din țară ca electrician automatist, dar a mai obținut calificări pe parcurs. „Sunt și instalator, plus calificări ale vieții, pe care le-am învățat muncind. Avem și noi specializări în diaspora, nu cum a spus Ciolacu și ne-a deranjat”, declară el.
A venit la vot nemulțumit de hoția conducătorilor din România.„Eu vreau să mă întorc în țară, am familie acolo, plătesc impozite. Sunt aici pentru că România nu mi-a oferit alte posibilități. Aș vrea ca parlamentarii și președintele să ne ajute să ne întoarcem, să ai ce face în țară, să ai o industrie… Noi nu avem nimic al nostru, totul e vândut străinilor”, continuă el.
Își dorește ca România să fie „reprezentată de o persoană mândră, cu verticalitate, nu de una care nu știe nici să vorbească”.
„Tot timpul când apare un candidat nou, ei zic că e pro-rus. Sunt doar oameni care vor schimbare totală, sunt sătui. Dacă nu se schimbă nimic, vom fi vânduți total. O să ne trezim că țara noastră se cheamă Franța, Germania, China, nu România”, mai spune bărbatul.
Gabriel e supărat pe contestarea rezultatului alegerilor din primul tur:
„Acceptați votul poporului! Dacă nu, să pună ei ștampila pe PSD pe buletin și gata! Ei se tem acum de ce urmează, dacă pierd puterea. Le e teamă că se vor descoperi șmecheriile pe care ei le fac, lucrurile ascunse”, încheie Gabriel.
„Nu e corect ce a făcut CCR!”
Claudia, care este în Spania de doi ani și lucrează în domeniul ospitalității, a venit la vot pentru că nu vrea ca România să se întoarcă în trecut.
„Vreau să ne bucurăm în continuare de libertatea de mișcare. Nu vreau să virăm spre est, spre dreapta extremă. Mai ales în contextul războiului din Ucraina, cred că România trebuie să se bazeze pe Europa. Aștept ca lumea să se trezească”, explică ea.
Călin, un IT-ist român stabilit de un an și jumătate în orășelul Alhaurín de la Torre, a votat „pentru democrație”, îngrijorat de situația actuală și de familia lui de acasă. Spune că alegerile parlamentare, pe care le consideră mai importante decât cele prezidențiale, au fost afectate puternic de scandalul din ultima săptămână.
„Mi se pare o nebunie ce s-a întâmplat. Nu mi se pare corect ce a făcut CCR. Partidele au fost de acord cu rezultatele, dar CCR a decis să mai numere voturile o dată.
A fost un vot antisistem”, declară Călin.
„Mi se pare interesant că poți să convingi atâta lume să te voteze prin TikTok și rețele sociale”
Teodora și Paul sunt un cuplu de tineri din Cluj, pe cale să se mute în Spania. Și-au cumpărat un apartament în Benalmádena, dar speră să nu fie nevoiți să facă mutarea definitivă și permanentă din cauza rezultatelor de la alegerile prezidențiale. „Ne-ar plăcea să venim cât de des putem în România. Nu vrem să rupem legăturile cu țara, avem familii acolo”, spun ei.
Au venit în zona Málaga pentru că s-au îndrăgostit de climă, de oamenii de aici, de infrastructură. Paul, care a avut o fractură de tibie, e impresionat și de sistemul medical de stat din Spania. „Excepțional! E mai bun decât privatul nostru.”
După primul tur al alegerilor prezidențiale, la care au votat în Portugalia, au simțit amândoi „șoc și teroare”. „Mi se pare interesant că poți, prin TikTok și rețele sociale, să convingi atâta lume să te voteze. Oamenii nu mai merg la sursele clasice, didactice după informații, ci se duc în medii de entertainment”, remarcă Paul.
Săptămâna viitoare, cei doi se vor prezenta la urne pentru că nu vor ca România să facă pași înapoi. „Nimeni nu o să vrea să se asocieze cu un stat naționalist și posibil în lesa Rusiei. Ar fi păcat, după ce în ultimii ani, România a tot progresat”, mai zice el.
Plecați de 20 de ani din România, dintre care ultimii opt i-au petrecut în Spania, Gabriel și Luminița spun că nu vor ca „România să pățească precum Ucraina sau Georgia”.
Gabriel, care este electrician, consideră că „nu poți avea încredere într-un om care spune că s-a întâlnit cu extratereștrii”. „Iar dacă el chiar crede asta, atunci avem ‘problemuțe’”.
Fata celor doi are 18 ani și s-a născut în Anglia, unde se va și întoarce anul viitor. A votat acum pentru prima dată în viața ei. „A fost în România doar în vacanțe și nu va trăi acolo. Dar e româncă”, explică mama ei, de profesie asistentă medicală.
Cuplul nu înțelege de ce mulți români din Spania au votat în primul tur un candidat care ar întoarce țara spre Rusia.
„Știa că lozincile vor prinde bine la public, pentru că lumea își dorea de mult o schimbare. Ne-am chinuit atâta să plecăm în Vest și acum ce facem? Ne întoarcem înspre Rusia?”, adaugă Gabriel.
În primul tur al alegerilor prezidențiale, românii din Spania au votat astfel: Călin Georgescu a obținut 47,04 %, în timp ce Elena Lasconi a fost pe locul al doilea cu 19,14 %.