Sari direct la conținut

George Simion, sesiuni live pe Tik Tok astăzi, prin care a îndemânat alegătorii să trimită SMS în care să-și declare votul, spune Coaliția VotCorect

HotNews.ro
George Simion. Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
George Simion. Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu


Liderul AUR a organizat, duminică, în ziua alegerilor parlamentare, sesiuni live pe TikTok prin care a îndemânat alegătorii să trimită mesaje telefonice la un anumite număr de telefon, prin care să-și declare votul, ceea ce poate genera o compromitere a secretului votului, semnalează Coaliția VotCorect – formată din Expert Forum (EFOR), CIVICA, Centrul pentru Studiul Democratiei, Centrul pentru Resurse Civice, Rădăuțiul Civic și Observatorul Electoral.

Coaliția VotCorect spune că până la ora 15.00 prin intermediul aplicației Vote Monitor, call center 0800 460 002, s-au înregistrat peste 100 de apeluri. O parte semnificativă se referă la continuarea campaniei electorale, în special în mediul online , iar unele dintre ele se referă la candidați care au participat la alegerile prezidențiale, ceea ce confirmă confuzia creată de suprapunerea alegerilor, spun organizațiile civice.

George Simion, sesiuni live pe TikTok astăzi

Conform Coaliției VotCorect, George Simion a organizat sesiuni live pe TikTok astăzi, prin care a îndemânat alegătorii să trimită SMS la un număr de telefon cu textul VOTEZ și să-și declare votul (numărătoare paralelă), ceea ce poate genera o compromitere a secretului votului.

Potrivit datelor colectate prin aplicaţia VoteMonitor până la ora 13:00 de către observatorii acreditați de organizațiile membre ale Coaliției Vot Corect, prima parte a zilei alegerilor a decurs calm și ordonat. Observatorii Vot Corect au vizitat în total 171 de secții la deschidere și peste 380 în timpul votării, până la ora 13:00.

Probleme semnalate de observatori:

  • Atmosferă tensionată în afara secției de votare (3.7%) și în interior (3.5%) și probleme cu funcționarea SIMPV (2%) Persoane neautorizate prezente în 4,4% din secțiile observate, iar persoane din afara BESV au participat la organizarea votării în 3%.
  • În șapte cazuri s-a constatat că un alegător a primit mai multe buletine de vot decât avea dreptul, iar în trei cazuri alegătorii au fost asistați în cabina de vot de persoane care nu aveau acest drept. În 4% din cazuri nu toți cei prezenți au putut urmări procesul fără restricții. Un sfert dintre secțiile vizitate nu au oferit acces independent pentru persoanele cu dizabilități.
  • Dintre problemele cel mai frecvent semnalate de alegători se numără situaţii în care aceştia nu au putut vota în altă localitate din aceeași circumscripție, deși aveau dreptul, în București și în județele Constanța, Maramureș sau Bistrița Năsăud.
  • Dintre sesizările primite la call center, 15% au fost legate de listele electorale, cetățenii având fie întrebări, fie dificultăți în a vota conform procedurilor pentru parlamentare.

INTERVIURILE HotNews.ro