Sari direct la conținut

Aviația rusă bombardează pozițiile insurgenților din Siria. Bashar al-Assad a promis că va zdrobi ofensiva rebelilor

HotNews.ro
Aviația rusă bombardează pozițiile insurgenților din Siria. Bashar al-Assad a promis că va zdrobi ofensiva rebelilor
Luptători ai opoziție siriene în zona orașului Alep Foto: Ghaith Alsayed / AP / Profimedia

Avioane rusești și siriene au atacat orașul Idlib din nordul Siriei, aflat sub controlul rebelilor, iar președintele Bashar al-Assad a promis că-i va zdrobi pe insurgenții care au intrat în orașul Alep, informează Reuters.

Locuitori din Idlib susține că este a doua zi de raiduri aeriene asupra unei zone rezidențiale aglomerate din centrul orașului, cel mai mare din enclava rebelă din apropierea frontierei cu Turcia, unde în jur de 4.000.000 de oameni trăiesc în corturi sau locuințe improvizate.

Cel puțin șapte persoane au fost ucise și zeci rănite, potrivit echipelor de salvare de la fața locului. Armata siriană și aliatul ei, Rusia, susțin că sunt vizate ținte ale grupurilor insurgente și au negat că ar ataca civilii.

Provincia Idlib a intrat cu totul sub controlul insurgenților după cel mai îndrăzneț asalt al acestora din 2020 încoace, când linia frontului s-a stabilizat. Insurgenții au intrat vineri în Alep, în estul provinciei Idlib, forțând armata siriană să se replieze.

„Teroriștii știu doar limbajul forței și cu forța îi vom zdrobi”, a declarat Bashar al-Assad, potrivit presei siriene de stat. Armata a anunțat că a pierdut zeci de soldați în atacul de la Alep. Totodată, a precizat că a recuperat câteva orașe care fuseseră ocupate de rebeli în ultimele zile.

Insurgenții sunt o coaliție a unor grupări armate seculare sprijinite de către Siria cu Hayat Tahrir al-Sham, un grup islamist care este cea mai puternică forță militară a opoziției. Grupul este considerat organizație teroristă în SUA, Rusia, Turcia și alte state.

Războiul, care s-a soldat cu sute de mii de morți și milioane de refugiați, a început în 2011, însă luptele aproape încetaseră după ce Iran și Rusia au ajutat guvernul central de la Damasc să preia controlul asupra cele mai mari părți a țării și asupra principalelor orașe.

Martori oculari susțin că mulți dintre civilii din Alep părăsesc orașul, iar restul stau în case. Militari rebeli au ocupat intersecțiile. Ahmad Tutenji, un comerciant din Cartierul Nou din Alep, este surprins de cât de repede au plecat militarii armatei siriene.

Un alt locuitor al orașului, Abdullah al Halabi, spune că oamenii se tem de repetarea bombardamentelor rusești din urmă cu un deceniu. Surse din armată susțin că trupele retrase din Alep se regrupează și că au fost trimise întăriri pentru un contraatac.

Alepul s-a aflat sub controlul ferm al guvernului de la Damasc din 2016, după un asediu al forțelor siriene sprijinite de ruși.

Rebelii au anunțat că au avansat și la sud de Alep și au capturat orașul Khansir în încercarea de a bloca liniile de aprovizionare ale armatei guvernamentale. De asemenea, a fost capturată și zona industrială Sheikh Najjar.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro