Conferințele Regionale de Taxe PwC: Modificările fiscale au generat o povară administrativă și financiară mai mare în 2024. Anul viitor se anunță și mai tumultos
Modificările fiscale adoptate la finalul anului 2023, dar și implementarea și conformarea la noile sisteme digitale ale ANAF au ridicat multe probleme companiilor pe parcursul acestui an. Anul 2025 se arată a fi însă unul tumultos având în vedere perspectivele unor noi modificări fiscale si desigur nu putem exclude o posibilă creștere a taxelor.
Despre provocările în calcularea impozitului minim pe cifra de afaceri, limitarea facilităților pentru angajați, e-factura, e-transport, controale fiscale, soluțiile găsite în practică și oportunitățile pe care le oferă prevederile legislative au discutat în cadrul Conferințelor regionale de Taxe organizate de PwC România la Timișoara și Cluj: Adriana Costea, Partener Taxe, Ana Maria Iordache, Partener D&B David și Baias, Monica Todose, Director, Alexandra Rogojan, Director, Horia Dan, Director, Sergiu Ștefea, Director, Ruxandra Popescu, Director, Bogdan Cârpă-veche, Director, Robert Gîrdoc, Director, Vlad Lăscuț, Senior Manager, Alexandra Vizitiu, Senior Manager, Sonia Voinescu, Avocat Senior Coordonator D&B David și Baias, Vlad Khalaf, Senior Manager, Daniel Vinerean, Avocat Senior Coordonator D&B David și Baias, Mihai Brezeanu, Manager.
Impozitul minim pe cifra de afaceri, un subiect încă fierbinte
Adriana Costea, Partener: Impozitul minim pe cifra de afaceri este un subiect încă fierbinte pe agendele noastre. Dacă anul trecut acesta a fost un “hot topic” prin prisma faptului că era nou introdus, și toată lumea încearca să-i înțeleagă mecanismele, pe parcursului anului 2024 a rămas la fel de important prin prisma particularităților privind implementarea în practică, care ne-a dat uneori mari bătăi de cap.
Până acum, discuțiile despre ESG s-au concentrat pe viitor, vorbeam anul trecut despre ESG ca obligație viitoare și despre ce vor trebui sa faca companiile pentru a se pregăti și a se conforma la cerințele care vin odată cu aceste reglementări. Astăzi, însă, vorbim la prezent – deja multe companii finalizează primul an în care ESG devine realitate practică, pregătindu-se să raporteze primele rezultate concrete. În acest context, au ieșit deja la iveală o serie de provocări, care ne ajută să înțelegem mai bine ce presupune această tranziție. În același timp, asistăm la o continuă evoluție legislativă în domeniul ESG, iar acest lucru ne pune în fața unor noi responsabilități și, de asemenea, unor noi oportunități, vorbim de oportunitati de business, de oportunități de finanțare sau de ce nu de evitarea unor riscuri.
Tehnologia este un alt punct important pe agenda companiilor care să le ajute la eficientizarea proceselor interne și care motivează, în ultimă instanță, angajații să caute perfecționarea în domeniul de activitate în care acționează.
Citește continuarea articolului pe blogul PwC România
Articol susținut de PwC România