Sari direct la conținut

Curtea Constituțională a primit patru sesizări pentru anularea primului tur al prezidențialelor / Toni Greblă: Nu există cale de atac împotriva unei decizii deja pronunțate

HotNews.ro
Curtea Constituțională a primit patru sesizări pentru anularea primului tur al prezidențialelor / Toni Greblă: Nu există cale de atac împotriva unei decizii deja pronunțate
Cei nouă judecători care formează Curtea Constituțională Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Curtea Constituțională a României trebuia să amâne decizia de luni și să insiste asupra verificării temeinice a legalității campaniei lui Călin Georgescu, a transmis Remus Pricopie, rectorul SNSPA, într-un comunicat de presă în care cere CCR să se reunească astăzi pentru a reanaliza situația ca urmare a declasificării documentelor din CSAT. Publicația Calea Europeană a anunțat și ea că a sesizat CCR după desecretizarea rapoartelor înaintate CSAT. De asemenea, Cristian Terheș, a cărui contestație față de primul tur a fost respinsă luni de Curtea Constituțională, a spus că a depus o nouă cerere, tot pe baza documentelor desecretizate.

Tudorel Toader, fost ministru al Justiției și fost membru al Curții Constituționale, a declarat că sesizările la CCR sunt inadmisibile. El precizează că CCR poate fi sesizată direct de către Avocatul Poporului, preşedintele ţării, Guvern, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului sau Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

„În rest, nu pot fi adresate sesizări către Curtea Constituţională de oricine, oricând pentru că nici Constituţia, nici Legea Specială 47/1992, privind organizarea şi funcţionarea Curţii, nu prevăd acest lucru”, a declarat Tudorel Toader, citat de news.ro.

El a subliniat că o nouă analiză a Curții Constituționale poate fi făcută după turul 2 al alegerilor prezidențiale, când vor putea fi analizate de judecători și documentele clasificate de către CSAT.

„Problema alegerii preşedintelui va ajunge pe masa Curţii Constituţionale când se va pune în discuţie validarea, iar la momentul acela, Curtea se va uita şi la documentele declasificate recent. În concluzie, doar după turul al doilea se va putea lua o decizie în privinţa prezidenţialelor”, a detaliat fostul ministru.

După ce CCR a validat rezultatele primului tur de scrutin, nu există cale de atac împotriva deciziei pronunţate deja, a declarat președintele AEP, Toni Greblă.

„După ce CCR a validat rezultatele primului tur de scrutin, nu există cale de atac împotriva acelei decizii pronunţate de Curte, şi nu mai există, pentru că sunt depăşite termenele, nicio posibilitate de a contesta rezultatele din primul tur de scrutin”, a declarat Toni Greblă, într-o intervenție la Antena3, citat de news.ro.

El a precizat că o nouă sesizare poate fi depusă după desfășurarea turului 2. „Sunt anumite persoane, subiecţi, care pot să sesizeze CCR, solicitând eventual invalidarea scrutinului sau a candidatului”, a explicat Greblă.

Cererile și solicitările depuse la CCR sunt înregistrate, potrivit legii. În situația în care Curtea va organiza ședințe jurisdicționale, acestea vor fi ajuntate pe site-ul CCR, au anunțat reprezentanții Curții Constituționale.

Curtea Constituţională a primit joi patru sesizări în care se solicită anularea rezultatelor de la primul tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit unor oficiali CCR citați de Agerpres.

Astfel, au depus sesizări în acest sens Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, publicaţia Calea Europeană şi candidatul independent Cristian Terheş.

Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului este o unitate de cercetare din cadrul Academiei Române.

Cristian Terheș, candidat care a obținut 1% în turul 1 al alegerilor prezidențiale, a declarat joi pentru G4Media că a depus o nouă cerere prin care solicită Curții Constituționale să anuleze turul 1 al alegerilor prezidențiale. El a spus că noua cerere se bazează pe documentele desecretizate de CSAT, care au arătat că există un ”actor statal” în spatele campaniei lui Călin Georgescu.

Și publicația Calea Europeană anunță joi că a sesizat CCR pentru reluarea turului întâi al alegerilor prezidențiale.

„Calea Europeană, în calitate de publicație mass-media care și-a asumat promovarea valorilor democratice europene și euro-atlantice în România, a sesizat joi Curtea Constituțională a României privind ilegalitățile identificate și comunicate de CSAT în legătura cu desfășurarea procesului electoral din România pentru turul întâi al alegerilor prezidențiale”, au transmis jurnaliștii.

Rectorul SNSPA: „CCR trebuie să-l scoată de pe buletinele de vot pe cel care ar fi trebuit să fie beneficiarul acestui complot”

„Federația Rusă a pus la cale o lovitură de stat, mascată prin mecanisme aparent democratice, dar manipulând în mod perfid procesul electoral. Din fericire, aceasta a eșuat. Acum, în aceste condiții, responsabilitatea CCR este imensă: trebuie să-l scoată de pe buletinele de vot pe cel care ar fi trebuit să fie beneficiarul acestui complot, iar procuratura trebuie să extindă cercetările, identificând și trăgând la răspundere pe toți cei care au contribuit la aceste acțiuni ilegale, de trădare de ţară, fie prin complicitate, fie prin acțiuni directe”, precizează Remus Pricopie.

Profesorul subliniază că „Georgescu este un trădător de țară, antrenat, lansat și susținut în luptă de ruși”, iar o lipsă de acțiune din partea autorităților române va fi „o cedare fără precedent în fața unui adversar strategic, punând în pericol nu doar integritatea procesului electoral, ci și însăși democrația noastră”.

„Primul tur al alegerilor trebuie să fie reluat în condiții de legalitate deplină, sub supravegherea strictă a instituțiilor statului, pentru a garanta corectitudinea și legitimitatea procesului electoral. Este o datorie fundamentală, față de cetățeni și față de viitorul României”, solicită rectorul SNSPA.

Rapoartele SRI, discutate în ședința CSAT de săptămâna trecută și declasificate miercuri de președintele Iohannis, vorbesc despre o operațiune pregătită din timp, în favoarea lui Călin Georgescu și care are ”modul de operare al unui actor statal”. De pildă, conturile de TikTok au fost făcute în 2016, iar cele de Telegram în 2022 și toate au fost mobilizate în campania de acum.

SRI afirmă de două ori ideea că un actor statal s-a implicat în alegerile din România. În primul rând, prin anumite atacuri la adresa sistemelor AEP. În al doilea rând, în felul în care s-a umflat notorietatea lui Călin Georgescu și s-au corelat promovarea, mesajele și volumul de conturi de TikTok folosite. 

INTERVIURILE HotNews.ro