Sari direct la conținut

CCR anunță că, în acest moment, poate examina doar contestații ale candidaților calificați din turul II al alegerilor prezidențiale

HotNews.ro
CCR anunță că, în acest moment, poate examina doar contestații ale candidaților calificați din turul II al alegerilor prezidențiale
Membrii CCR. FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Curtea Constituțională a României (CCR) transmite azi, 5 decembrie, într-un comunicat de presă, că a primit cereri și petiții referitoare la alegerile prezidențiale, care urmează să fie examinate, dar precizează că „în această etapă a procesului electoral, Curtea poate examina contestații formulate de către candidații calificați în turul II al alegerilor prezidențiale”.

„Având în vedere solicitările reprezentanților mass-media cu privire la primirea unor petiții și cereri referitoare la derularea alegerilor pentru funcția de Președinte al României, Curtea Constituțională precizează că acestea au fost înregistrate și urmează să fie examinate conform prevederilor constituționale și legale, în cadrul procesului de validare a alegerilor”, anunță CCR, într-un comunicat de presă transmis în această seară.

„În această etapă a procesului electoral, în conformitate cu dispozițiile constituționale, Curtea poate examina contestații formulate de către candidații calificați în turul II al alegerilor prezidențiale”, mai precizează CCR.

Precizările vin după ce, în cursul zilei de azi Curtea a primit patru sesizări în care se solicită anularea rezultatelor de la primul tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit unor oficiali CCR, citați de Agerpres.

Au depus sesizări în acest sens Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, publicaţia Calea Europeană şi candidatul independent Cristian Terheş.

„Nu există cale de atac”

După ce CCR a validat rezultatele primului tur de scrutin, nu există cale de atac împotriva deciziei pronunţate deja, a declarat președintele AEP, Toni Greblă.

„După ce CCR a validat rezultatele primului tur de scrutin, nu există cale de atac împotriva acelei decizii pronunţate de Curte, şi nu mai există, pentru că sunt depăşite termenele, nicio posibilitate de a contesta rezultatele din primul tur de scrutin”, a declarat Toni Greblă, într-o intervenție la Antena3, citat de news.ro.

Tudorel Toader, fost ministru al Justiției și fost membru al Curții Constituționale, a declarat că sesizările la CCR sunt inadmisibile. El precizează că CCR poate fi sesizată direct de către Avocatul Poporului, preşedintele ţării, Guvern, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului sau Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

„În rest, nu pot fi adresate sesizări către Curtea Constituţională de oricine, oricând pentru că nici Constituţia, nici Legea Specială 47/1992, privind organizarea şi funcţionarea Curţii, nu prevăd acest lucru”, a declarat Tudorel Toader, citat de news.ro.

El a subliniat că o nouă analiză a Curții Constituționale poate fi făcută după turul 2 al alegerilor prezidențiale, când vor putea fi analizate de judecători și documentele clasificate de către CSAT.

„Problema alegerii preşedintelui va ajunge pe masa Curţii Constituţionale când se va pune în discuţie validarea, iar la momentul acela, Curtea se va uita şi la documentele declasificate recent. În concluzie, doar după turul al doilea se va putea lua o decizie în privinţa prezidenţialelor”, a detaliat fostul ministru.

INTERVIURILE HotNews.ro