Sari direct la conținut

Rectorul SNSPA salută decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale: „În situaţii excepţionale sunt necesare măsuri excepţionale”

HotNews.ro
Rectorul SNSPA salută decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale: „În situaţii excepţionale sunt necesare măsuri excepţionale”
Remus Pricopie este rector al SNSPA din martie 2012. Până atunci, vreme de 7 ani a fost decan. Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Rectorul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Remus Pricopie, a salutat decizia luată vineri de Curtea Constituţională a României, de anulare a întregului proces electoral privind alegerile prezidențiale.

„Salut decizia istorică luată vineri, 6 decembrie 2024, de Curtea Constituţională a României, prin care s-au anulat alegerile prezidenţiale. Această hotărâre, adoptată cu responsabilitate într-un context critic pentru România, reflectă angajamentul instituţiilor democratice faţă de valorile statului de drept. O parte semnificativă a populaţiei a fost expusă unei campanii de dezinformare sistematică, menită să distorsioneze percepţia asupra procesului electoral”, a transmis rectorul, potrivit unui comunicat citat de Agerpres.

Pricopie a acuzat faptul că forţe „externe ostile” României desfăşoară un război hibrid, „intervenind în procesul electoral”, iar instituţiile statului au datoria de a reacţiona pe măsura gravităţii acestor fapte, care „pun în discuţie stabilitatea şi suveranitatea ţării”.

„În astfel de situaţii excepţionale, sunt necesare măsuri excepţionale, iar această decizie reprezintă un exemplu de curaj şi integritate instituţională. Membrii Curţii Constituţionale au înţeles importanţa protejării legitimităţii procesului electoral, esenţială în consolidarea democraţiei şi şi-au asumat rolul prevăzut expres de Constituţie, acela de a veghea la respectarea procedurii pentru alegerea Preşedintelui României”, mai scrie în comunicat.

„Decizia luată subliniază, încă o dată, forţa Constituţiei României de a oferi răspunsuri în faţa provocărilor complexe ale prezentului”, a conchis rectorul SNSPA.

Vineri, primul tur al alegerilor prezidențiale a fost anulat, printr-o decizie fără precedent luată de Curtea Constituțională.

Decizia a venit cu două zile înaintea turului al doilea al scrutinului prezidențial, în care instraseră candidatul independent Călin Georgescu și candidata USR Elena Lasconi și în condițiile în care diaspora votează deja.

Primul tur fusese validat de CCR la începutul acestei săptămâni, după ce Curtea a cerut renumărarea tuturor celor peste 9,4 milioane de voturi.

Joi, CCR a primit patru sesizări de la SNSPA, Institutul pentru Studiul Totalitarismului, publicația Calea Europeană și candidatul Cristian Terheș.

Sesizările au venit după desecretizarea rapoartelor înaintate CSAT de către serviciile de securitate, care vorbesc despre o operațiune pregătită din timp, în favoarea lui Călin Georgescu și care are „modul de operare al unui actor statal”.

Însă CCR a transmis în cursul serii de joi că „poate examina contestații formulate de către candidații calificați în turul II al alegerilor prezidențiale”.

INTERVIURILE HotNews.ro