Sari direct la conținut

ONU avertizează că sistemul medical din Gaza e în pragul „colapsului total” din cauza atacurilor israeliene

HotNews.ro
ONU avertizează că sistemul medical din Gaza e în pragul „colapsului total” din cauza atacurilor israeliene
Dărâmături ale clădirilor distruse în urma unui atac aerian israelian asupra spitalului Kemal Advan din Beit Lahia din Gaza. Credit line: Khalil Ramzi Alkahlut / AFP / Profimedia

Oficiul ONU pentru Drepturile Omului avertizează că atacurile israeliene asupra și în jurul spitalelor au împins sistemul medical din Gaza în „pragul colapsului total” și ridică îngrijorări serioase cu privire la crimele de război și crimele împotriva umanității, relatează BBC.

Un nou raport ONU descrie modul în care forțele israeliene au lovit, asediat și evacuat cu forța spitalele, ducând la moartea sau la uciderea pacienților.

Acesta recunoaște acuzațiile Israelului că spitalele au fost folosite de grupuri armate palestiniene, dar spune că dovezile sunt „vagi”.

Raportul vine la câteva zile după ce ultimul spital funcțional din nordul asediat al Fâșiei Gaza a fost vizat de o razie de către armata israeliană, care a spus că este folosit ca centru de comandă al Hamas.

Misiunea diplomatică a Israelului la ONU la Geneva a calificat raportul ca fiind o „obsesie politică față de Israel” a Oficiului ONU pentru Drepturile Omului și că „se bazează pe informațiile de la autoritățile de sănătate Hamas”.

„Organizația teroristă criminală Hamas este cea care folosește civilii ca scuturi umane și folosește spitalele pentru activități teroriste”, a spus Misiunea diplomatică a Israelului la ONU la Geneva.

Israelul a lansat o campanie de distrugere a Hamas ca răspuns la atacul fără precedent al grupului asupra sudului Israelului din 7 octombrie 2023. De atunci, peste 45.500 de oameni au fost uciși și 108.300 au fost răniți în Gaza, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, condus de Hamas.

„De parcă bombardamentele necruțătoare și situația umanitară îngrozitoare din Gaza nu ar fi fost suficiente, singurul sanctuar în care palestinienii ar fi trebuit să se simtă în siguranță a devenit de fapt o capcană mortală”, a declarat marți Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Türk.

„Protecția spitalelor în timpul războiului este primordială și trebuie respectată de toate părțile, în orice moment”, a adăugat acesta.

Zeci de spitale din Gaza au fost lovite de armata Israelului

Oficiul ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a declarat că a documentat cel puțin 136 de lovituri asupra a 27 din cele 38 de spitale din Gaza și a altor 12 unități medicale în perioada acoperită de raport, care a fost între octombrie 2023 și iunie 2024.

Acele lovituri au provocat „victime semnificative în rândul medicilor, asistenților, medicilor și alți civili” și au adus „daune semnificative, dacă nu distrugerea completă a infrastructurii civile”, a adăugat acesta.

Personalul medical și spitalele sunt protejate în mod specific de dreptul internațional umanitar, cu condiția să nu comită sau să nu fie folosite pentru a comite, în afara funcției lor umanitare, acte dăunătoare inamicului. Chiar și atunci, orice atac trebuie să respecte principiile fundamentale ale distincției, proporționalității și precauțiilor în atac.

OHCHR a spus că dirijarea intenționată a atacurilor împotriva spitalelor și locurilor în care au fost tratați bolnavii și răniții, dirijarea intenționată a atacurilor împotriva populației civile și lansarea intenționată de atacuri disproporționate sunt crime de război.

Și, în anumite circumstanțe, distrugerea deliberată a unităților de asistență medicală poate echivala și cu o formă de pedeapsă colectivă, care ar constitui, de asemenea, o crimă de război. Potrivit raportului, în majoritatea cazurilor în care Israelul a atacat spitale, Israelul a susținut că spitalele au fost folosite necorespunzător de către grupurile armate palestiniene.

„Cu toate acestea, până acum au fost puse la dispoziție informații insuficiente pentru a susține aceste acuzații, care au rămas vagi și, în unele cazuri, par contrazise de informațiile făcute publice”, se arată în raportul ONU.

Hamas și personalul medical neagă că spitalele sunt folosite de grupuri armate.

Raportul mai spune că impactul operațiunilor militare israeliene în și în jurul spitalelor s-a extins cu mult dincolo de structurile fizice.

„Multe femei nasc fără îngrijire pre și postnatală sau fără îngrijire minimă, ceea ce crește riscul de mortalitate maternă și infantilă care poate fi prevenită”, potrivit raportului ONU.

OHCHR mai spune că a primit informații conform cărora nou-născuți au murit deoarece mamele lor nu au putut merge la controalele postnatale sau să ajungă la unitățile medicale pentru a naște. Raportul mai spune că persoanele cu traumatisme au fost împiedicate să primească tratament în timp util, menționând că Ministerul Sănătății din Gaza a raportat o scădere cu 80% a numărului de paturi de spital și uciderea a peste 500 de cadre medicale până la sfârşitul lunii iunie.

INTERVIURILE HotNews.ro