Decizia CCR de anulare a alegerilor are un singur precedent în Occident. În statele din Africa sau America de Sud e ceva comun
Austria a anulat în 2016 al doilea tur al alegerilor prezidențiale, din cauza unor nereguli mai degrabă tehnice, legate de numărarea voturilor. Este un caz izolat pentru Europa în istoria recentă. Astfel de situații de anulare a alegerilor – așa cum se întâmplă acum în România – sunt mai degrabă comune în state din Africa, America de Sud și Asia.
Unul dintre puținele cazuri de anulare a unor alegeri la nivel național în Europa a fost cel din 2016 din Austria. Curtea Constituțională a invalidat atunci rezultatele celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale în care ecologistul Alexander Van der Bellen câștigase in extremis în fața candidatului extremei dreapta Norbert Hofer.
Motivul: neregulile în numărarea unor voturi. Decizia fără precedent, care a validat o contestație înaintată de partidul FPO al lui Hofer, a deschis calea unui nou scrutin.
„Aceasta decizie este destinată întăririi încrederii în statul nostru de drept și în democrație”, a adăugat judecătorul, care a precizat că anularea nu are „nici câștigători, nici perdanți”.
Judecătorii nu au notat fraude sau manipulări în timpul scrutinului, ci o serie de neglijențe: mai multe zeci de mii de buletine de vot prin corespondență au fost numărate fie în afara orelor legale, fie de persoane neautorizate.
Turul secund a fost câștigat în cele din urmă tot de Van der Bellen, cu o diferență mai mare.
Anulări de alegeri, lovituri de stat și revoluții în Africa sau America de Sud
Dincolo de aceste cazuri, majoritatea deciziilor de anulare a alegerilor în istoria recentă au vizat state din Africa sau America de Sud.
În 1997, de exemplu, au fost anulate alegerile parlamentare din Mali, după ce Curtea Constituțională a constatat fraude. În 1992, Republica Centrafricană a anulat primele alegeri din noul sistem de democrație tot din cauza neregulilor constatate.
Al doilea tur al alegerilor parlamentare din Algeria, din 1991, primele alegeri democratice de la obținerea independenței, a fost anulat din cauza unei lovituri de stat. Alte exemple de alegeri naționale anulate vin din Panama, Filipine, Bolivia sau Guatemala, Malawi, Kenya, Haiti.
Cel mai recent, alegerile au fost anulate în Gabon, în 2023, decizia fiind urmată de o lovitură de stat. Și Myanmar a anulat alegeri în 2020, decizia fiind, de asemenea, urmată de o lovitură de stat.
Cazuri au fost și la marginea Europei, în mod faimos în Georgia, dar într-un moment special și istoric.
Alegerile parlamentare din 2003, câștigate oficial de partidele favorabile președintelui Eduard Șevardnadze, dar considerate a fi fraudate, au fost anulate în cele din urmă pe fondul Revoluției Trandafirilor.
Repetarea alegerilor locale: Chișinău și Istanbul
Decizii de anulare a alegerilor au mai avut loc la nivel local.
În 2019, candidatul opoziției Ekrem İmamoğlu a câștigat alegerile pentru primăria Istanbulului, numai pentru ca rezultatul să fie în cele din urmă anulat.
Decizia foarte criticată a autorității electorale de a repeta alegerile a venit în urma unei contestații depuse de pierzătorul alegerilor din Istanbul, adică partidul președintelui recep Tayyip Erdogan, acuzat că controlează instituțiile electorale.
Scrutinul a fost repetat numai pentru a fi câștigat din nou de İmamoğlu.
În 2018, alegerile locale au fost anulate și la Chișinău. Două instanțe au decis anularea alegerilor câștigate de candidatul opoziției pro-europene Andrei Năstase, în urma unui recurs al socialiștilor, care l-au acuzat că a făcut campanie electorală în ziua turului II.
Decizia a fost întâmpinată cu reticență și cu proteste, puterea fiind acuzată că a influențat decizia judecătorilor, ceea ce socialiștii au negat. Departamentul de Stat al SUA, Uniunea Europeană, precum şi mai multe misiuni diplomatice acreditate la Chişinău au transmis mesaje în care și-au exprimat îngrijorarea faţă de evoluţiile legate de invalidarea scrutinului local câştigat de unul din liderii opoziţiei.
Un exemplu de repetare a alegerilor vine și de la Berlin, din cauza erorilor de organizare. Scrutinul regional din 2021 a fost anulat și repetat în 2022, din cauza „erorilor sistemice grave” în pregătirea alegerilor, după cum a decis Curtea Constituțională din capitala germană.